Gospodarstvo

Poudarki

  • Todorić je napovedal, da bo tožil hrvaško vlado, saj meni, da zakon o postopkih izredne uprave ni v skladu s hrvaško ustavo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 24 glasov Ocenite to novico!
Agrokor
Nekdanji prvi mož Agrokorja Ivica Todorić naj bi po neuradnih podatkih bilance Agrokorja "popravil" za dve milijardi evrov. Foto: EPA

Dodaj v

Neuradno: Todorić naj bi Agrokorjeve bilance priredil kar za dve milijardi evrov

Hrvaško tožilstvo prejelo anonimno ovadbo zoper odgovorne za izredno upravo Agrokorja
26. september 2017 ob 12:36
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V pričakovanju rezultatov izredne revizije Agrokorja se po neuradnih podatkih obeta največja sistemska prevara v zgodovini Hrvaške, saj naj bi Ivica Todorić bilance Agrokorja priredil kar za dve milijardi evrov. Hrvaško državno tožilstvo je medtem prejelo ovadbo zoper odgovorne za izredno upravo v Agrokorju.

Izsledki izredne revizije Agrokorja, ki jo opravlja revizorska hiša Pricewaterhouse Coopesr, naj bi bili javno objavljeni še v tem tednu. Po poročanju časopisa Nacional pa naj bi izsledki revizije nekdanjega prvega moža Agrokorja Todorića postavili pred resne očitke, da je bilance Agrokorja prikrojil za kar dve milijardi evrov. Če se informacije izkažejo kot resnične, bi lahko obtožbe doletele še vrsto Todorićevih sodelavcev, ki naj bi sodelovali pri manipuliranju z oceno vrednosti posamičnih blagovnih znamk, znanja in tehnologij in tako zavajali investitorje.

Medtem je hrvaško državno tožilstvo prejelo anonimno kazensko ovadbo zoper podpredsednico hrvaške vlade in ministrico za gospodarstvo Martino Dalić, izrednega pooblaščenca hrvaške vlade v Agrokorju Anteja Ramljaka in vrsto drugih ljudi, ki so povezani z izredno upravo Agrokorja. V ovadbi je zapisano, da so obtoženi oblikovali hudodelsko združbo in storili vrsto kaznivih dejanj, da bi prevzeli Agrokor.

Todorić s prstom kaže na hrvaško vlado
Čeprav so na Hrvaškem po objavi ovadbe začeli ugibati, da je njen avtor lastnik Agrokorja Ivica Todorić, tega za zdaj ni bilo mogoče uradno potrditi. Todorić je na svojem blogu sicer napovedal, da bo tožil hrvaško vlado, saj meni, da zakon o postopkih izredne uprave v podjetjih, ki so sistemskega pomena za državo, ni v skladu s hrvaško ustavo. Kritičen pa je tudi do hrvaške vlade in izredne uprave Agrokorja.

Hrvaško državno tožilstvo je napovedalo, da bo preverilo utemeljenost obtožb v ovadbi, obenem pa je dodalo tudi, da postopek preverjanja teh navedb ne bo vplival na preiskavo Agrokorja zaradi suma finančnih malverzacij, ki naj bi potekale pred prihodom izredne uprave Agrokorja.

Po poročanju hrvaških medijev naj bi si Todorić priskrbel številne odvetnike, ki naj bi mu pomagali v morebitnih sodnih postopkih. Todorić naj bi po poročanju hrvaške regionalne televizije N1 imel dokaze, ki del odgovornosti za stanje v Agrokorju pripisujejo tudi hrvaški vladi. Delićeva pa meni, da želi Todorić zgolj preusmeriti pozornost pred napovedano objavo izsledkov izredne revizije.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
darkwader
# 26.09.2017 ob 12:41
In takim smo Mercator prodali, hvala neoliberalisti!
CimeBine
# 26.09.2017 ob 12:46
Baje je samo vprašanje časa,ko bo Todorić pod ključem.Takoj za njim pa treba v čuzo poslat vse naše,ki so imeli zraven prste pri prodaji Mercatorja.
conanbarbarian
# 26.09.2017 ob 12:51
Pri nas odgovorni za raznorazne rope stoletja (TEŠ6, Banke,...) uživajo na prostosti, na hrvaškem ne verjamem, da bi jim uspevalo ! Pri nas ne znajo dokazati od kje jim premoženje pa je vse OK, kdo so sedaj večji Balkanci ?
gesan
# 26.09.2017 ob 12:51
V pričakovanju rezultatov izredne revizije Agrokorja se po neuradnih podatkih obeta največja sistemska prevara v zgodovini Hrvaške, saj naj bi Ivica Todorić bilance Agrokorja priredil kar za dve milijardi evrov. Hrvaško državno tožilstvo je medtem prejelo ovadbo zoper odgovorne za izredno upravo v Agrokorju.
........................................
...
Eh...
In kaj je zdaj to čudnega in nenavadnega?
Za to vztrajam, da se popolna sistematična revizija mora naredit nad poslovanjem vseh pomembnežev v tej državi, ker so počeli isto!
Tako gospodarstveniki kot politiki!

In dokler se to ne bo zgodilo, jaz zaupanja v to državo ne morem imet!
Ker bi to pomenilo zgolj naivnost!

In to je tipičen primer razgaljene resnice, da inšpektorji hodijo samo k ta ,malim.
To lahko razumem samo tako, da so sami na plačilni listi velikih!

Ki tako postanejo provizorično nedotakljivi
Radoveden
# 26.09.2017 ob 12:59
Amater. Samo 2 milijardi? Nasral se je. Če bi odprl firmo v Sloveniji ne bi imel teh težav.
conanbarbarian
# 26.09.2017 ob 13:06
Iz Slovenije naj bi šlo za 75 miljard eur denarja in nobene preiskave !
5tane
# 26.09.2017 ob 14:09
Bo kdo zdaj pregledal še Mercatorjeve bilance ?? Bog ve, koliko so hrvati pobrali ven.
Zoro27
# 26.09.2017 ob 13:07
O čem govorimo? Že opazovalcu iz daljave je bilo jasno, da gre nekaj hudo narobe in je imel žegen politike. Tako hrvaške, kot tudi slovenske, saj smo prodali zadolženo podjetje drugemu, ki je bil še bolj zadolžen.
rdečinavijač
# 26.09.2017 ob 12:58
Mojster, ni kaj.
Šrot, Bavčar, Kordež, Tovšakova, Krašovec vsi skupaj niso tolko pokradli kot on.
Prudi
# 26.09.2017 ob 13:19
Če igra tudi košarko, se nam kmalu obeta nov dream team.
bilzerian
# 26.09.2017 ob 13:02
glede na to, da je todorić kupil in leve in desne, ne bo šel nikoli sedet.
enako, kot nekateri pri nas.
gesan
# 26.09.2017 ob 12:58
CimeBine
# 26.09.2017 ob 12:46
Baje je samo vprašanje časa,ko bo Todorić pod ključem.Takoj za njim pa treba v čuzo poslat vse naše,ki so imeli zraven prste pri prodaji Mercatorja.
................................
Temu jaz rečem tipično licemerstvo od sistema!
Še nedolgo nazaj je bil kot najbolj zaščitena dragocenost v državi!
Nedotakljiv, ki mu mora vsa država samo pomagat.
Bil je državni interes!
Že nekaj let nazaj se spomnim kaj so mi domačini v dalmaciji govorili o njem.

Kako to, da tako pametnikm že zdavnaj ni kapnilo.

On bi že zdavnaj moral bit na hladnem!

In sem takrat rekel: očitno je res tako!
Po mojem si je tja hodil prat svoje grehe.
nutcracker
# 26.09.2017 ob 12:54
Aha, vse to je zagotovo res. 101% res. Če pa PWC tako reče, potem je Todorića brez kakršnega koli pomisleka potrebno nemudoma obesiti. Me prav zanima, kdo je delal revizije Agrokorja v preteklih letih, ko je le ta dobival kredite in dodaten kapital od bank?

Od kod nam vsem, v tem perverzno pokvarjenem svetu, ideja, da, ko revizorska hiša zvenečega imena nekaj objavi, da je to sveta resnica?
mostnica
# 26.09.2017 ob 13:35
Priimek Todorić me spomni na tisto superstrokovnjakinjo s časopisa Finance, ki je iz petnih žil navijala za prodajo Mercatorja Hrvatom. 1a ženska, le teže si ne zna kontrolirati. Se jo spomnite, kako je zagovarjala privatno lastnino Hrvata? Zato imajo Finance takšno naklado!
treznoglav
# 26.09.2017 ob 16:29
Če Agrokorju ne bi prodali Mercatorja, bi bila usoda Agrokorja in Todoriča za nas nepomebna in povsem notranja zadeva Hrvaške. Neodpustljivo je, da so Mercator prodali podjetju, za katero se je že takrat govorilo, da je slabše od Mercatorja. Zaradi odlašanja s privatizacijo smo Mercator prodali po nizki ceni slabemu kupcu.
vranek
# 26.09.2017 ob 15:00
Jjstyle tocno vemo za kaj je šlo.Jansa je hotel časopis Delo, da bi vsaj kdo dobro pisal o njem.
Šrot je prodal delnice Dela Bavčarju, Bavcar in Šrot sta v zameno za uslugo dobila delnice Mercatorja po znižani ceni.prevzem ni bil objavljen , delnicarji so bili oropani za svojih 200 miljonov. Potem sta potonila, drugi lastniki in banke so Mercator prodali. Drzava ni bila lastnica vecjega dela. Poglejte hrvate, ko se vlada in privat kapital zlizejo. Poglejte Janšo, Bavcarja in Šrota. Vsi v zaporu. No eden ni, ga je US ven spustilo. Bi pa moral biti. Ce bi bilo po moje, bi mel se v zaporu na nogi kroglo vsaj 15 kil. Seveda, v namene permanentnega treninga in rekreacije.
JJstyle
# 26.09.2017 ob 14:09
Hrvaški Berni Madoff. Štango mu je držala vsa hrvaška politična elita, danes pa ga nihče noče poznat. Za naše Kekce pa itak ni besed... Me prav zanima kako težki kufrčki so pod mizo zakrožili ob prodaji Mercatorja.
amigo
# 26.09.2017 ob 18:33
Bratuškova je zatrdila, da je dobila določena zagotovila, med njimi je po njenih besedah ključna pogodbena zaveza, da se število zaposlenih v Mercatorju ne bo dodatno znižalo.

Lopov in prevarant svetovnega formata Todorović je Bratuškovi zagotovil, da bo vse v redu. Nori so tisti, ki so Bratuškovo spravili na mesto, ki mu ni bila dorasla.
mostnica
# 26.09.2017 ob 15:17
Saj res. Velike ekonomist, nosilec ekonomske miselnosti v Sloveniji, je bil prav tako veliki propagandist za prodajo Mercatorja Todoriću! Se ga spomnite, tega Frutka? Še sedi v nadzornem svetu hrvaškega Merkatorja in hvali njihovo delo? Res- se ga spomnite? Tistega iz Velenja, ki stanuje ob Teš 6? Tistega, ja.
JJstyle
# 26.09.2017 ob 15:13
@vranek

To mi je jasno. Ni mi pa jasno zakaj greš potem prodat slabo stoječe trgovsko podjetje, na katerega je vezan pretežen del tvoje živilskopredelovalne industrije, katastrofalno finančno stoječemu konkurentu, ki ima za povrhu tega v svoji verigi pol hrvaške živilskopredelovalne industrije. Iz ekonomskega gledišča je to nora odločitev v vseh pogledih. Če to gledaš s strani provizije v kufrčku, pa že lažje razumljiva zgodba. Zdaj, ali so naši politiki (banke upnice PL so bile večinoma v državni lasti) totalni debili ali pa skorumpiranci, izbira je tvoja. Sam mislim, da slednje, ne bi pa me presenetila niti prva izbira.
Nikolaj
# 26.09.2017 ob 15:02
Sramota za slovensko vlado, ki je sprejela odločitev,da se Mercator proda največjemu tajkunu na Balkanu.
Knez_Kocelj
# 26.09.2017 ob 14:40
Televizija AlJazeera Balkans je pred dnevi predvajala dokumentarno oddajo o tem kdo je v resnici Ivica Todorič. V dokumentarnem filmu "Gazda" mladi režiser opisuje življensko pot mladega študenta agronomije in cvetličarja Ivice Todoriča, ki je od navadnega cvetličarja na kmetiji svojih staršev iz okolice Zagreba postal največji trgovski oligarh na Balkanu (ki zaposljuje 60.000 ljudi po republikah bivše Jugoslavije) in tranzicijski tajkun, ki je z najemanjem državnih ter bančnih kreditov ter prijejanjem poslovnih bilanc svojega imperija pod imenom Agrokor d.d. izvrtal multi milijardno luknjo. Dokumentarec analizira tudi globoko vpletenost hrvaške politike v poslovni imperij Ivice Todoriča.

norisatir
# 26.09.2017 ob 14:16
Samo 2 milijardi? To je šele na ravni mariborske škofije. Jaz sem pa mislil, da je bolj hudo.
svabo
# 26.09.2017 ob 15:57
Še vedno imam v spominu otroško veselje ob prodaji Mercatorja, ki ga je izžareval predsednik nadzornega sveta Merctorja, najbolj pošteni (!?) ekonomist, polagalec glavnih potez za TEŠ 6, in velik ljubljenček mainstream belih rahlo prestrašenih medijev Lahovnik, kako je Agrokor najboljši možni kupec Mercatorja.....
Tao3
# 26.09.2017 ob 14:51
Kje si Lahovnik Frutek, še kar loščiš čevlje Todoriću? Tako si goreče navijal za TEŠ6, da si šel iz Zaresa, ki je hotel TEŠ6 preprečit in potem navijal za prodajo Mercatorja Hrvatom.

Aja, pa še sedaj sediš v prvih vrstah Zbora za Republiko.

Zapomnite si te obraze volilci ...
25kur
# 26.09.2017 ob 14:10
bravo prodajalci merkatorja, super lastnika ste mu zrihtal, bo full vlagal pa fulll velike plače bodo in božičnice
veza
# 26.09.2017 ob 13:56
Zoro27
# 26.09.2017 ob 13:10

Boško Šrot - SD
Igor Bavčar - LDS, predhodnica ZARES, predhodnica SMC.


kaj je pa Janša, ki jima je prodal Mercator?
gesan
# 26.09.2017 ob 13:00
nutcracker
# 26.09.2017 ob 12:54
Aha, vse to je zagotovo res. 101% res. Če pa PWC tako reče, potem je Todorića brez kakršnega koli pomisleka potrebno nemudoma obesiti. Me prav zanima, kdo je delal revizije Agrokorja v preteklih letih, ko je le ta dobival kredite in dodaten kapital od bank?

Od kod nam vsem, v tem perverzno pokvarjenem svetu, ideja, da, ko revizorska hiša zvenečega imena nekaj objavi, da je to sveta resnica?
........................................
........................................
...
Da nas ne prepričuješ, da je on čist?!?
:)
Pa saj se ti bodo vsi osli smejali!
veza
# 26.09.2017 ob 16:53
Lahko pričakujemo še več problemov na meji s HRV in v zvezi z AS, vedno, ko imajo domače težave, najdejo nek spor s SLO, da preusmerijo pozornost domače javnosti.
Grommm
# 26.09.2017 ob 16:34
Hahahaaahahahaaa

TO JE
T A J K U N

ne pa naši berači.

V primeri z njim lahko naše "tajkune" štejemo kar v podskupino
KLOŠARJEV.
:o)))))
vranek
# 26.09.2017 ob 15:22
Mislim, da je šlo bolj za korupcijo. Tisti Lovse, on prijatelj hrckov Duhovnik, kockar v dolgovih Medja, Lahovnik, Janšev izdajalec v Mercatorjevi upravi.... Bratuskova stisnjena iz Bruslja,
Pa sploh ni tako pomembno. Nasi fobavitelji niso vec usodno odvisni od Mercatorja. Mercator je podtal drugorazredna trhovina s pofl robo. Kupujem v Tušu, Šparu in Hoferju. Od mene ne dobijo jiyi eura vec. Nočem zreti presvercano bosansko nepregledano meso na hrvasko. Potem pa kot del verige, brez pregledov na nase police. Vifimo, da mercatorja ne rabimo. Kupujem na trznici, mlekomatu, pri kmetu, in ostale izdelke v prej navedenih trgovinah.
vranek
# 26.09.2017 ob 14:49
Za 2 mikjardi je ponaredil bilance. Dolga od prejnje po izkazu Agrokorja 7 miljard. Italjanska Intesa je zasegla delnice Pik, Ledo, Jamnica. Ker dolhovi presegajo vrednodt, je do konca postopkov zasegla in prepovedala uporabo teh in še drugih blagovnih znamk. /Il Sole /.
Pisec da sluyiti, da bo še vec posegov, do teh terjatev so ptisli xlahka, za druge se grebejo z drugimi bankami upnicami.Prostega premozenja ni. Dobavitelji bezite s hrvaskega trga in zelo verjetno je, da bo lastnica Mercatorja kmalu Sberbank ali kaksna veriga po njihovem izboru.
Hrvatje tonejo. Ni ga turizma ki lahko to resi. Zaenkrat še niso lacni, glih zaradi turizma, ampak
Nic ni njihovo. Vse so ze zdavnaj prodali. Zdaj imajo samo še napuh. Dozivljamo ga to so trzaji in nacade in obupa. Zato pa ozivljajo ustaštvo, da bodo za kakim nasilnim sranjem skrivali grozovito bedo cele nacije.
robespierre
# 26.09.2017 ob 14:47
Todoric se je obdal z odvetniki tet varnostniki, in je za "dom spreman".
Ruske banke se krizajo, saj jih je Agrokor s pomocjo hrvaske politike opeharil. Ze pripravljajo rezervacije za pokrivanje izgubljenega denarja. Vendar bodo lastniki Ruskih bank poslali tudi kaksne agente, ki bodo izvedli kaksno likvidacijo.
JJstyle
# 26.09.2017 ob 14:20
@norisatir

Kolikor jaz razumem gre za dodatni 2 milijardi na 6 milijard podlage. Tko na okrogli in na čošak letni proračun Slovenije. Tipček za balkanske razmere kr zmaga.
kolnkista
# 26.09.2017 ob 13:59
Seveda se to ne bi moglo zgoditi brez vednosti hrvaškega političnega vrha in zavestne opustitve nadzora s strani FINA-e.
FancyBoy
# 26.09.2017 ob 18:21
Potop Hrvaske
nevem
# 26.09.2017 ob 17:36
Takšnih kapitalcev pa še v Sloveniji nimamo. Spet so nas v nečem prehiteli...
mb128
# 26.09.2017 ob 16:52
In kje so bile ves ta čas inšpekcije?!
Mislim vsaka podobnost z tem kako in zakaj so grki sploh lahko svojo drahmo zamenjala z € je zgolj naključna in povsem nenamerna.
Pa naj živi demokracija oz. višji interes!
qwasyx
# 26.09.2017 ob 15:47
Kupujem na trznici, mlekomatu, pri kmetu, in ostale izdelke v prej navedenih trgovinah.

ta isti kmet pa kupuje antibiotike in prehranska dopolnila za živali , v Mercatorju,
kaj praviš na to
blef
# 26.09.2017 ob 15:09
Hrvaška oblast je podpirala Todoriča do trenutka ko nam je speljal Mercator, sedaj ni več potreben, je pa nevaren. Sicer pa imamo v Sloveniji precej Todorovičevih podrepnikov. Poglejte si kakšno leto ali dve dnevnike in odmeve.
veza
# 26.09.2017 ob 14:15
darkwader
# 26.09.2017 ob 14:06

19. junij 2014 – Vlada Alenke Bratušek, ki opravlja tekoče posle, se je seznanila s poročilom SDH o prodaji Mercatorja Agrokorju. Prodajalce Mercatorja je pozvala, naj postopke vodijo z vso skrbnostjo dobrega gospodarja in pri odločitvah upoštevajo tudi vidike ohranitve delovnih mest, odnose v dobaviteljskih verigah in ostale pomembne vidike za slovensko gospodarstvo. Od SDH vlada pričakuje dopolnitev poročila in nadaljnje spremljanje prodaje.

20. junij 2014 – Gospodarski minister Metod Dragonja je izrazil mnenje, da Agrokor kot strateški partner za Mercator ni najprimernejši, pri prodaji pa je kot problematično med drugim omenil to, da je Agrokor, tako kot Mercator, visoko zadolžen.

23. junij – Preložena je bila za ta dan sklicana skupščina NLB, na kateri naj bi po poročanju medijev država utegnila upravi banke sprožiti tudi vprašanja glede prodaje Mercatorja. Prvi mož NLB Janko Medja skupščine ni želel povezovati s to transakcijo, je pa politike pozval, naj se v skladu z danimi zavezami Evropski komisiji v zvezi s prestrukturiranjem banke vzdržijo javne razprave o prodaji Mercatorja. Odhajajoča premierka Bratuškova je NLB pozvala, naj odločitev o prodaji sprejme s »popolno in veliko odgovornostjo« ne le glede banke, ampak predvsem glede delovnih mest.

24. junij – Na sestanku pri premierki Bratuškovi so Medja, prvi nadzornik NLB Gorazd Podbevšek in prvi mož SDH Matej Pirc predsednici vlade predstavili določene podrobnosti posla. Bratuškova je zatrdila, da je dobila določena zagotovila, med njimi je po njenih besedah ključna pogodbena zaveza, da se število zaposlenih v Mercatorju ne bo dodatno znižalo. V državnem zboru je medtem odbor za delo, družino in socialne zadeve v primeru prodaje Mercatorja pozval k reviziji poslovanja NLB in NKBM.

tega je še veliko, odtipkaj prodaja Mercatorje in pusti me pri miru, jaz nimam nič s tem, samo navajam dejstva.
carlos_carlos
# 26.09.2017 ob 13:27
sharkyslo

ta iz glavnega mesta ustreza njihovemu županu ZG Bandiču. Samo da je uni v ZG mnogo težji kaliber.
veza
# 26.09.2017 ob 13:06
darkwader
# 26.09.2017 ob 12:41

In takim smo Mercator prodali, hvala neoliberalisti!

prvi je Mercator prodal Janša leta 2005 Bavčarju in Šrotu, ta sta ga zapravila in potem se je reševalo, kar se je rešiti dalo, Todoriću so ga prodale banke upnice, zakaj ga nisi ti kupil?
KLIPAN
# 26.09.2017 ob 19:33
Laže Agrokor, laže Volkswagen....., zahodne prehrambene multinacionalke nas filajo z odpadki, DuPont spušča strupe v pitno vodo, Shell zasvinja celi Mehiški zaliv itd., itd..........ampak ja-kapitalisti in multinacionalke so poštenjaki in vzor, levičarji pa pojma nimamo, a ne?
KLIPAN
# 26.09.2017 ob 19:29
Kdo je že navijal za prodajo Mercatorja tujcem???
Saj vemo kdo, malo samo zezam.....

Sicer pa je to sigurno nemogoče, ker kapitalisti in lastniki koncernov ne lažejo, ne prirejajo, ne zavajajo.......oni so ja zakon (nas prepričujejo desni)!!
henrik.r
# 26.09.2017 ob 16:07
Žal je zakonodaja taka, da pri nas ne bo nihče odgovarjal za prodajo Merkatorja. Vse je bilo po zakonu, vsi so delovali po principu dobrega gospodarja, vse je bilo narejeno najbolje, kot je bilo možno v tistem trenutku...
Za vest se jim pa itak žvižga....
Sorrento
# 26.09.2017 ob 14:56
Agrokor = Agrokomerc
smukač
# 26.09.2017 ob 14:01
Torej je na Hrvaškem še večji lopovluk ko na njihovem zahodu pa kaj drugega bi človek pričakoval, kakršna politika in politiki takšni državljani.
Zoro27
# 26.09.2017 ob 13:10
Boško Šrot - SD
Igor Bavčar - LDS, predhodnica ZARES, predhodnica SMC.
gesan
# 26.09.2017 ob 13:03
sharkyslo
# 26.09.2017 ob 13:00
Mafijec. Enega takega imamo tudi pri nas. Neki župan iz glavnega mesta...
................................
Hja...
Ampak razlika je očitna.
On "najboljšega" soseda ni tako shebal z izčrpavanjem.

Vsaj kolikor je meni znano.

Drugače pa ga jaz tudi ne maram.
Pravzaprav mi je smešno, da se lahko nekdo tudi tako kot on dela norca iz pravnega reda.

Tudi sedaj me zanima ,koliko je(bo) dobil v žep, da se bo neka ulica poimenovala po džamiji.
Res me zanima!
Kazalo