Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.3 od 14 glasov Ocenite to novico!
Agrokor
Stabilnost Agrokorja ogrožajo številne tožbe, del premoženja podjetja je blokiran. Foto: EPA
Ivica Todorić
Lastnik Agrokorja je napovedal tožbo proti Hrvaški. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Dodaj v

Todorić: "Moj podpis za lex Agrokor je bil izsiljen"

Lastnik Agrokorja napovedal tožbo proti Hrvaški
22. september 2017 ob 19:38
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Lastnik hrvaškega koncerna Agrokor Ivica Todorić je napovedal tožbo proti Hrvaški. Na svojem blogu je zapisal, da lex Agrokor ni v skladu s hrvaško ustavo in da je bil njegov podpis za uveljavitev zakona izsiljen.

Todorić je v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani ivicatodoric.hr, hrvaško vlado na čelu s premierjem Andrejem Plenkovićem obtožil nezakonitega in protiustavnega prevzemanja nadzora nad podjetjem, poroča Jutarnji list.

Zakon o postopkih izredne uprave v podjetjih, ki so sistemskega pomena za državo, je Todorić po lastnih trditvah podpisal pod prisilo izsiljevanja, groženj in medijskega linča. O okoliščinah v Agrokorju do zdaj naj ne bi želel govoriti, da ne bi škodil koncernu.

Medtem je angažiral skupino strokovnjakov, ki je ugotovila, da gre pri zakonu o postopkih izredne uprave v sistemsko pomembnih podjetjih za državo, bolj znanem pod imenom lex Agrokor, za "največji škandal v novejši hrvaški zgodovini". Po Todorićevem mnenju takšnega primera odvzema zasebne lastnine v sodobni Evropi še ni bilo. Kot je dodal, so zaradi zakona "izgubljene Agrokorjeve milijarde".

"Izredna uprava poslabšala poslovanje"
Todorić je zatrdil še, da je Agrokor na začetku leta posloval boljše kot predtem in je imel dobre obete. Stvari so se obrnile s prihodom izredne uprave 10. aprila. Todorić je tako spomnil, da je v času izredne uprave blokiran del Agrokorjevega premoženja in izgubljen nadzor nad delom poslovanja v sosednjih državah, medtem ko stabilnost Agrokorja ogrožajo številne tožbe. Obenem so prihodki padli za 20 odstotkov, koncern je obremenjen z nepotrebnim in nezakonitim posojilom, zastavljeno pa je ključno strateško premoženje.

Kot je dodal, izredna uprava zavaja javnost, kar se bo po njegovih besedah kmalu tudi pokazalo. Za laži je obtožil izrednega pooblaščenca hrvaške vlade v Agrokorju Anteja Ramljaka in podpredsednico hrvaške vlade in ministrico za gospodarstvo Martino Dalić ter njune partnerje in pomočnike.

Na koncu je napovedal, da bo proti Hrvaški izkoristil vse pravne možnosti, ki jih ima na hrvaških in mednarodnih sodiščih.

18 milijonov evrov davčnega dolga
Pred objavo Todorićevega sporočila je novičarski portal index.hr poročal, da je hrvaška vlada skrivala dejstvo, da je bil Agrokor davčni dolžnik. Njegov dolg je po podatkih hrvaške davčne uprave 27. marca letos znašal nekaj manj kot 135 milijonov kun (18,2 milijona evrov).

Index.hr pojasnjuje, da je hrvaški minister za finance Zdravko Marić, ki je v vlado vstopil z direktorskega položaja v Agrokorju, 16. marca letos novinarjem povedal, da so davčni dolgovi skrivnost. Portal navaja, da Marić nikakor ni slučajno stopil pred novinarje prav na ta dan, saj je davčna uprava 16. marca izdala odločbo o izvršbi in tako končno začela ukrepati.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
ap72
# 22.09.2017 ob 19:48
ma res so kredibilni ti hrvati... zdaj bojo vsi začeli govoriti da so podpisali nekaj pod prisilo, po grožnjo medijskega linča blablabla ... ne gre tako... podpis je podpis.. in če bi nekaj podpisal pod prisilo bi moral ob prvi priliki na policijo, ne da se bo čez par let spomnil da je bil prisiljen

pogorel je zaradi požrešnosti
cairns
# 22.09.2017 ob 20:58
Todorić: "Moj podpis za lex Agrokor je bil izsiljen"

Na hrvaških sodiščih ne bo dosegel nič, če pa bo šel na evropsko sodišče pa bo Hrvaška rekla da ne priznajo sodišča in njihove odločitve.
Bivši uporabnik
# 22.09.2017 ob 20:40
Vsakdo, ki ima oci v glavi, je ze takrat, ko je bil Mercator prodan Todoricu, ces da bo to krasno z vidika sinergije na Balkanu, vedel, da je zgodba o uspehu za lase privlecena in da bo prej ko slej prislo do kraha. Vse drugo je samo nakladanje. Vsakdo je lahko velepodjetnik, ki gradi imperij na posojilih in zavlacevanju placil dobaviteljem, nima pa vsakdo dostopa do ljudi, ki mu lahko odprejo pot do takih kreditov, in v tem je kljuc te in se katere tranzicijske zgodbe.
Bivši uporabnik
# 22.09.2017 ob 20:19
To je isto kot da bi nasi propadli tajkuni zahtevali da jim nasa drzava vrne njihovo posteno pridobljeno premozenje .
mb128
# 22.09.2017 ob 21:02
Hehehe prav tragikomično je že kako si podajajo tega črnega Petra.
Jep novice o hiper uspešni turistični sezoni so kaj hitro potihnile pa tudi o ponovnem prevzemu Ine in vsaj delni prodaji Hep-a nihče ne govori več. Prav tako ne govori nihče več, da je bil sedanji hrvaški minister za finance eden od direktorjev Agrokorja kot je bil partner ministrice za gospodarstvo vpleten v malverzacije okoli Ine. Hja o tem ne govori nihče več ampak se počasi narod pripravlja za popolen krah Agrokorja in povišanja davka na tobak, igre na srečo itd. ker je denarja turistični sezoni navljub očitno zmanjkalo že sedaj.
Karkoli si že mislimo o Todoriču glede ene zadeve ima popolnoma prav. Italjani so rešili problem Parmalat v 7. mescih hrvati pa niso niti blizu rešitvi problema Agrokor.
Še nekaj. Na tak način se tudi na simboličen način končuje privatizacija Croatian styl. Naj samo tukaj spomnim, da je Tuđman svojčas sanjal o 200. družinah, ki bodo vodile hrvaško gospodarstvo. V tem smislu bi lahko z rahlo zlobo zapisal, da tisto kar je Tuđman Todoriču dal mu je Hdz tudi vzel na koncu pa bo zapitek plačal narod. Jep, Todorič je bil pred Agrokorjem le nek mali cvetličar tako kot je bil Mirko Tuš le poslovodja neke trgovine. No na srečo mi z Tušem nismo imeli tako velikih težav kot jih imajo hrvatje sedaj z Agrokorjem.
ms-360
# 22.09.2017 ob 20:27
Z eno razliko,na Hr.ne bo dosegel nič,našim tajkunom pa morajo vse vračati,ali pa jim sploh ne morejo nič vzet.
Rugess Nome
# 22.09.2017 ob 21:50
Na koncu je napovedal, da bo proti Hrvaški izkoristil vse pravne možnosti, ki jih ima na hrvaških in mednarodnih sodiščih.

Sem mislil, da je sabor nad mednarodnimi sodišči
spleenter
# 22.09.2017 ob 22:10
Seveda je bilo izsiljeno!!!
Ali tako, ali ti razstavimo premoženje do konca in moraš plačati vse dolgove, ti in tvoja družina in zapremo te, za nedoločen čas.
Zdaj pa se sprehajaš po Zagrebu in kričiš o nepravicah.
Če bi vsaj približno pametno posloval bi bil gospodar cele države, na žalost.
infostriker
# 22.09.2017 ob 21:51
Plenković ukvarjaj se z Hrvaškim gospodarstvom, ne pa z mejo v Piranu. Hrvati se množično selijo v Nemčijo, ta bi pa še kr na flavto igral.
yanker
# 22.09.2017 ob 21:26
ARBITRAŽA....ha ha ha
Spuzva
# 22.09.2017 ob 21:35
dolg je večji od 42 miljard kun :O
bert1
# 22.09.2017 ob 21:24
Na sodisca bo sel? Katero pa?
gizmolinux
# 22.09.2017 ob 22:59
No,kot je že ugotovljeno,pri podpisu se ni kaj dosti upiral zaradi katerega naj njegov zapitek in pohlep plača država oz. državljani, sedaj bi pa rad z tožbo, da mu še plačajo nagrado. Nič kaj noveg, videno že v Sloveniji.
mb128
# 22.09.2017 ob 21:36
bert1
Ne vem. Lex Agrokor je tako ali tako sam po sebi lex specialis to pa pomeni, da za ta lex ne veljajo določene stvari, ki so zapisane v ustavi oz. zakonih. Eden od takih lex specialis je npr. Konkordat, ki npr. slovenski RKC omogoča diskriminacijo pri zaposlovanju česar drugim subjektom v Sloveniji de iure ni dovoljeno.
V tem smislu ne vem če bo kdorkoli kaj dosegel glede tega lex Agrokor na kateremkoli sodišču že če pa slučajno bo pa bi to utegnil biti zelo nevaren precedens!
Mimogrede, hrvaška vlada že predlaga (ukazuje) US naj ne presoja glede tega lex.
veza
# 22.09.2017 ob 22:43
Rugess Nome
# 22.09.2017 ob 21:50

Na koncu je napovedal, da bo proti Hrvaški izkoristil vse pravne možnosti, ki jih ima na hrvaških in mednarodnih sodiščih.

Sem mislil, da je sabor nad mednarodnimi sodišči


kakor kdaj, kaj češ, nekaj so pomašili za čas počitnic in turistične sezone,zdaj bo spet vse privrelo na dan, zato pa Plenković preusmerja pozornost na problem zunanje politike- arbitraža.
FancyBoy
# 22.09.2017 ob 20:28
Innnnn predčasne volitve v roku 6 msc.
realist65
# 23.09.2017 ob 14:32
Začel je v prostoru 4x4m pa končal bo tam. To je kapitalizem, zato lahko imaš " neomejeno"
nato vse "zgubiš" .
bob
# 23.09.2017 ob 11:45
Todorić pa kdo ti verjame?
Bobrock
# 25.09.2017 ob 17:53
ta je najboljša odvzem zasebne lastnine
pa Ivica kje si ti to vse naropal ti vrageca nema više Franje da ti bi pomogel
izo
# 25.09.2017 ob 15:39
veza, kje sem napisal, da ni kriv? ampak namesrto, da bi se kdo res ukvarjal s tem, so ga pač dali iz uprave stran in si bodo zdej lepo razdelili njegov imperij fabrik in trgovin po balkanu..
tako pač to gre, če ti ni še to jasno danes..
cepc
# 25.09.2017 ob 10:33
G.Todorić,a podpis na kreditni pogodbi je bil tudi isiljen
veza
# 24.09.2017 ob 18:11
izo
# 24.09.2017 ob 16:15

saj, kljub tvoji razlagi, nikoli ni dotični nič kriv, vedno nekdo drug, celo nekdo tretji, ali neke tuje sile, marsovci...
izo
# 24.09.2017 ob 16:15
Todorić: "Moj podpis za lex Agrokor je bil izsiljen"

Plenković- naš pristop v arbitražo je bil izsiljen

vedno so jim drugi krivi


ironično, ampak tukaj dejansko vrjamem todoriču, ker so na tapeti sile, višje od državnih (če lahko te naše državne frakcije po balkanu sploh lahko označiš kot sile). ampak po istem kopitu je jasno todorič prej ravno preko države izsiljeval male trgovce in proizvajalce, da je dejansko podjarmil kompletno hrvaško (pa delom tudi slovensko) agro industrijo in trgovino.
vse to se seveda jastrebi z veseljem spremljali in se muzali, ko so se dajali krediti na lepe oči, za katere je bilo takoj jasno, da jih ne bo nikdar mogel odplačat (pri nas je bil situacij identične, le mogoče malo manjše tržišče in ne toliko skoncentrirana zadeva na eno firmo).
veza
# 24.09.2017 ob 15:19
Todorić: "Moj podpis za lex Agrokor je bil izsiljen"

Plenković- naš pristop v arbitražo je bil izsiljen

vedno so jim drugi krivi
kodsoj
# 24.09.2017 ob 00:15
ne brinite to je že vse vnaprej zmenjeno, politično
izo
# 23.09.2017 ob 11:08
meni ta zgodba ni jasna ze od zacetka

ni nič kaj takšnega za razumet, gre se po isto poti kot z merkatorjem. uvedejo trojko, pardon slabo banko, ki odstavi direktorja in proda firmo jastrebom za drobiž.
zanalašč so pustili da obubožani todrič (cca 10 miljard pufa) pokupi merkator, zdej bo nekdo pojerbal celo tržišče balkana in širše,skupaj z infrastrukturo, nepremičninami in odjemalci. in to ne bodo ruske banke, ne rabite skrbet..
Anves
# 23.09.2017 ob 11:04
In to je hrvaški tajkun bivši Tudjmanov cvetličar , ki mu je SLO politika prodala Mercator in s tem omogočila olajšal dostop in večji tržni delež hrvaškim dobaviteljm na prehranski trg SLO....balkanska posla.... SLO in CRO politike.
21.12.2012
# 23.09.2017 ob 08:34
meni ta zgodba ni jasna ze od zacetka
jankoP
# 23.09.2017 ob 07:52
Ce bo lex agrokor veljal dovolj dolgo, bo hrvaska poplacala vse dolgove, ker premozenje agrokorja je premajhno, Todoricu pa ali vrnila cisto firmo ali pa dala ogromno odskodnino. To je neizogibno. Vprasanje je samo ali je ta zakon napisan tako strasno neumno ali tako pametno, in je prav to njegov namen.
Kazalo