Bo država morala plačati za izgubljene vloge varčevalcev LB-ja? Foto: MMC RTV SLO
Bo država morala plačati za izgubljene vloge varčevalcev LB-ja? Foto: MMC RTV SLO

Če je pristojna komisija sodišča pritožbi ugodila, bo primer zdaj obravnaval veliki senat sodišča, sta poročala TV in Radio Slovenija. Slovenski predstavnik za vprašanja nasledstva Rudolf Gabrovec pa ne vidi razloga, da primera ne bi obravnaval veliki senat.
Sodišče je na prvi stopnji v sodbi 6. novembra lani državi naložilo, da mora sprejeti ukrepe za poplačilo deviznih vlog varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke, Slovenija pa se je na razsodbo pritožila. Kdaj bi lahko veliki senat začel obravnavno, še ni znano, lahko pa obravnava primera traja tudi več let.

Sodišče je v tožbi treh državljanov BiH-a proti Sloveniji, Srbiji, BiH-u, Hrvaški in Makedoniji novembra lani razsodilo proti Sloveniji in Srbiji. Glede Slovenije je razsodilo, da dejstvo, da slovenska vlada varčevalcem LB-ja v Sarajevu ni omogočila dostopa do deviznih vlog, predstavlja sistemsko težavo. Enako je ugotovila glede Srbije v primeru varčevalca podružnice beograjske Investbanke v Tuzli.
Sloveniji je sodišče zato naložilo, da bodo glede izplačila starih deviznih vlog pri LB-ju oba tožnika iz BiH-a kot vsi, ki so v enakem položaju kot onadva, lahko dobili prihranke izplačane pod enakimi pogoji kot tisti, ki so imeli vloge v domačih podružnicah slovenskih bank.