Vrednost delnice Nove KBM je bila danes 0,76 evra. Foto: BoBo
Vrednost delnice Nove KBM je bila danes 0,76 evra. Foto: BoBo
Kapital NKBM pretvorili v hibridno posojilo

Uprava banke je sklep sprejela 18. marca, soglasje nadzornikov pa je pogoj za to, da lahko banka nadaljuje aktivnosti za izdajo novih delnic in zagotavljanje kapitalske ustreznosti, so sporočili iz Nove KBM.

S pretvorbo, ki bo predvidoma končana do ponedeljka, 8. aprila, se bo povečal lastniški delež države z dobrih 27 odstotkov na približno 79, "hkrati pa bodo vsi obstoječi delničarji banke imeli tudi po pretvorbi enake pravice iz naslova lastništva delnic, kot jih imajo zdaj", zagotavljajo v banki. Ob tem velja omeniti, da so mali delničarji leta 2007 delnico kupili po 27 evrov, zdaj pa je vredna 0,76 evra, kar pomeni, da so izgubili kar 97 odstotkov premoženja.

Povečanje kapitala s 40,8 na 140 milijonov
Osnovni kapital banke, ki zdaj znaša dobrih 40,8 milijona evrov, se bo po pretvorbi povečal za 100 milijonov evrov, banka pa bo, da to doseže, izdala do 98.522.167 milijonov novih delnic z emisijsko vrednostjo 1,0150 evra. "Z načrtovano dokapitalizacijo in drugimi ukrepi banka načrtuje zagotoviti od EBA-ja priporočeno kapitalsko ustreznost čistega temeljnega kapitala nad 9 odstotkov," še pojasnjujejo v NKBM-ju.

Ob tem dodajajo, da je po metodologiji Evropskega bančnega organa (EBA) na zadnji dan preteklega leta skupina izkazovala "kapitalsko ustreznost na čisti temeljni kapital Core Tier 1 v višini 7,57 odstotka, banka pa v višini 7,62 odstotka". Po pretvorbi posojila v delnice bosta banka in skupina te količnike izkazovali tudi po metodologiji Banke Slovenije, še pravijo.

Nadzorniki so se seznanili tudi s poslovanjem banke v prvih dveh mesecih letos, pri čemer ocenjujejo, da je "banka dobro likvidna, solventna in varna ter dosega regulatorno kapitalsko ustreznost".

Nižja bonitetna ocena, nato pa še padec delnic
Sicer pa je bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P) danes na podlagi javno dostopnih informacij znižala oceno dolgoročnega dolga NKBM z BB na B. S tem jo je potisnila v območje visoke tveganosti.

Drugi največji slovenski banki je že pred enim tednom znova znižala bonitetno oceno tudi Bonitetna hiša Moody's sicer , in sicer z B3 na Caa2, napovedi pa ocenila kot negativne. Po napovedi o pretvorbi hibridnega posojila v delnice je tečaj delnic Ljubljanski borzi še bolj padel in prejšnji ponedeljek končal pri vrednosti 0,79 evra, danes pa znašal še malo manj - 0,76 evra.

"Bonitetna ocena ne vpliva na redno poslovanje ali na varnost prihrankov naših strank," pa na to pravijo v NKBM-ju, poroča STA. Prav tako to po njihovih besedah banki ne daje nobenih novih zahtev. Zatrdili so še, da ocena ne bo vplivala na obseg financiranja na mednarodnih finančnih trgih, saj so tam že poravnali večino obveznosti, banka pa ima za potrebe financiranja svojih strank dovolj lastnih virov.

Kapital NKBM pretvorili v hibridno posojilo