NKBM se po izdatni dokapitalizaciji le pobira na noge. Foto: BoBo
NKBM se po izdatni dokapitalizaciji le pobira na noge. Foto: BoBo

Dobiček NKBM-ja, ki sicer ni prestal nedavnega negativnega scenarija obremenitvenega testa ECB-ja, saj bi mu zmanjkalo 31 milijonov evrov kapitala, se je pred rezervacijami in oslabitvami v prvih devetih mesecih v primerjavi z istim obdobjem lani več kot podvojil in je znašal 57,1 milijona evrov, pozitivno pa naj bi končali tudi celotno leto, so sporočili iz banke. V prvih devetih mesecih je banka oblikovala 34,9 milijona evrov neto rezervacij in oslabitev.

Bilančna vsota banke je bila konec septembra pri 3,6 milijarde evrov 298 milijonov evrov oz. 7,6 odstotka manjša kot konec lanskega decembra. Konec septembra je kapital NKBM-ja znašal 564,5 milijona evrov oz. 46,8 milijona evrov več kot konec 2013. Rast kapitala so pojasnili z devetmesečnim čistim dobičkom ter presežkom iz prevrednotenja vrednostnih papirjev prek kapitala. Kapitalska ustreznost banke na celotni kapital je bil 30. septembra 24,54-odstotna.

V skladu z načrtom prestrukturiranja še naprej zmanjšujejo tudi operativne stroške, v zadnjih 12 mesecih pa so število zaposlenih zmanjšali za 96. Neto stanje posojil strankam, ki niso banke, se je v zadnjih devetih mesecih zmanjšalo za 129 milijonov evrov, na 1,7 milijarde evrov, kar predstavlja 7,4 odstotka slovenskega trga.