Medja pravi, da se NLB-ju boljši časi ne obetajo še tako hitro. Foto: BoBo
Medja pravi, da se NLB-ju boljši časi ne obetajo še tako hitro. Foto: BoBo
NLB bo tudi letos imel izgubo

"Naša pričakovanja so, da bo banka, ker je treba zapirati vrzel na področju rezervacij, ustvarila dodatne izgube. To pomeni, da bo potrebovala določene ukrepe, dokapitalizacijo ali kaj drugega. Do konca leta bomo morali prikazati negativne rezultate," je dejal Medja.
Ob tem je zagotovil, da bo banka zagotavljala kapitalsko ustreznost, medtem ko za "področje likvidnosti ni nobenega dvoma, da imamo zadeve urejene in pod kontrolo". Glavna težava NLB-ja je še vedno velik obseg slabih posojil.
Banka za konec decembra načrtuje tudi skupščino, na kateri lastnikom predlaga dokapitalizacijo v znesku 375 milijonov evrov. Pri tem upajo na stabilno stanje v gospodarstvu, da nova dokapitalizacija ne bi bila potrebna.
Preobrat morda šele okoli leta 2015
Za Evropsko komisijo so pripravili tudi program prestrukturiranja 2012-2017 in v tem času po besedah Medje vidijo možnost pozitivnega preobrata. Kot ključno nalogo je izpostavil zmožnost, da "banka zna ločiti ljudi, ki rešujejo pretekle težave, in da s tem ne obremenjuje istih ljudi, ki delajo posle za prihodnost". Pri tem je kot pomembno označil to, da so v zadnjih dveh mesecih, odkar je prevzel NLB, ocenili dejansko stanje slabih posojil in določili, ali jih sanirati ali odpisati.
Med prednostnimi nalogami je naštel še zavzeto in dejavno sodelovanje s strankami. Glede razčiščevanja tega, kdo je kriv za takšno stanje v bankah, je Medja dejal, da je treba nekatere stvari razčistiti. Na lastno pobudo je odredil dodatne interne raziskave preteklih praks pri določenih poslih. "Ta zadeva ne bo pozabljena, ne bo pa pranja v javnosti, ker to škoduje poslu," je povedal.
Sicer pa dejavno sodelujejo pri preiskavah, ki jih v NLB-ju izvajajo za to pristojni državni organi. Če bodo zaprošeni za podatke, bodo to storili in o tem podali tudi mnenje, je zagotovil Medja. Oblikovali bodo tudi delovno mesto preprečevanje zlorab in prevar.

NLB bo tudi letos imel izgubo