Maksima Holding Igorja Bavčarja je zaradi nezmožnosti vračila posojil pri NLB-ju zastavila 13 odstotkov delnic Istrabenza. Četrtino jih je zdaj banka prodala. Foto: MMC RTV SLO
Maksima Holding Igorja Bavčarja je zaradi nezmožnosti vračila posojil pri NLB-ju zastavila 13 odstotkov delnic Istrabenza. Četrtino jih je zdaj banka prodala. Foto: MMC RTV SLO
NLB-jeva prodaja Istrabenzovih delnic bo še dodatno ogrozila uspešnost finančnega prestrukturiranja družbe, ki ga je pripravila uprava družbe z Nastjo Sušinskim na čelu. Foto: MMC RTV SLO

Maksime Holding do banke.

Maksima Holding je sicer posredno v večinski lasti nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja. Zaradi nezmožnosti vračila posojil pa je pri skupini NLB zastavila približno 13 odstotkov delnic Istrabenza.

Že konec decembra lani sta obvestilo o prodaji 16,6 odstotka Istrabenzovih delnic, s katerimi je Maksima Holding zavarovala svoja posojila, objavili Gorenjska banka in LHB Internationale Handelsbank.

NLB-jeva prodaja Istrabenzovih delnic bo tako še dodatno ogrozila uspešnost finančnega prestrukturiranja družbe, ki ga je pripravila uprava družbe z Nastjo Sušinskim na čelu. Ta je na morebiten neuspeh prestrukturiranja opozoril že, ko sta obvestilo, da bosta prodali Istrabenzove delnice, objavili Gorenjska banka in LHB.

Stečaj novembra predlagal Daimond
Stečaj Maksime Holdinga je v začetku lanskega novembra v ugovoru proti vodenju postopka prisilne poravnave predlagala družba Daimond. Ta je ena izmed z NFD Holdingom lastniško povezanih družb, ki so z Maksimo Holdingom lani sklenile dogovor o sodelovanju pri prevzemanju Istrabenza, dogovor pa je nato propadel. Menila je, da dolžnik ne bo mogel upnikov poplačati v 50 odstotkih, kot predvideva načrt finančnega prestrukturiranja.

Uprava družbe Maksima Holding je konec novembra sprejela sklep o dokapitalizaciji za največ 13,4 milijona evrov, na 40 milijonov evrov. Sklep o dokapitalizaciji je bil sprejet na podlagi spremenjenega načrta finančnega prestrukturiranja, ki ga je družba pripravila v postopku prisilne poravnave.