Nadzorniki NLB-ja so se seznanili s poslovanjem banke v prvem polletju. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Nadzorniki NLB-ja so se seznanili s poslovanjem banke v prvem polletju. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Nadzorni svet je obravnaval tudi poročilo o tveganjih NLB-ja za prvo letošnje polletje in o ukrepanju banke na področju reševanja problematike kreditov največjim problematičnim komitentom.

Nadzorniki sicer ocenjujejo, da je banka znova dejavnejša na trgu, saj pridobiva stranke in financira dobre projekte. Zlasti se je banka v prvem letošnjem polletju intenzivno posvečala področju mikro, malih in srednjih podjetij. Banka je tudi opravila prvo fazo reorganizacije, ki je z uveljavljanjem načela vitke organizacije prinesla za 15 odstotkov manj organizacijskih enot na drugi in tretji ravni, prostorsko se je optimizirala ter za polovico zmanjšala število odločitvenih teles.

Obravnavali so tudi scenarije projekcij poslovanja za obdobje 2013-2017, seznanili pa so se tudi s procesi pregleda portfelja banke v okviru sistemskega pregleda in stresnih testov ter o postopkih presoje državne pomoči Evropske komisije. Nadzorni svet se je seznanil tudi z resnostjo razmer v slovenskem gospodarstvu in finančnem sektorju, vključno z NLB-jem.

V Novi Ljubljanski banki so sicer že julija število organizacijskih enot na drugi in tretji vodstveni ravni zmanjšali za 15 odstotkov, polovico manj je odločitvenih teles oziroma komisij. Do začetka leta 2015 načrtujejo zmanjšanje števila zaposlenih za petino v primerjavi s koncem preteklega leta. Nadzorni svet Nove Ljubljanske banke bo jutri vnovič razpravljal o visokih stroških najema kadrovske agencije Korn Ferry, predvidoma se bo seznanil z notranjim pregledom bančne aktive, ki ga opravljajo tuji, zunanji revizorji, in ovrednotil najnovejše načrte uprave glede kleščenja stroškov.

Uprava bo "vodila ustrezne nadaljnje postopke"
Pomembna tema na seji nadzornega sveta je bil tudi najem kadrovske agencije Korn Ferry, ki je za iskanje vodilnih kadrov v NLB-ju izstavila račun kar za 680 tisočakov. Pred tedni se je omenjalo, da se utegne predsednik uprave Janko Medja prav zaradi nenačrtne porabe sredstev za omenjeno agencijo celo posloviti s položaja, v zadnjih dneh pa so govorice o tem potihnile. Uprava se je na seji nadzornega sveta zavezala, da bo vodila ustrezne nadaljnje postopke s pogodbenikom.