Vprašljiv način kadrovanja naj bi se začel s prihodom Janka Medje na mesto predsednika uprave. Foto: STA
Vprašljiv način kadrovanja naj bi se začel s prihodom Janka Medje na mesto predsednika uprave. Foto: STA
NLB
V NLB odločno zanikajo nekatere navedbe v današnjih medijih glede postopka in načina kadrovanja v upravo in nadzorni svet. Foto: MMC RTV SLO

Po poročanju časnika Dnevnik je Medja s Korn Ferry International podpisal donosno pogodbo o sodelovanju, potem ko ga je agencija pred časom ocenila kot najbolj ustreznega kandidata za predsednika uprave.

V NLB-ju pa pojasnjujejo, da Medja ni podpisal pogodbe z omenjeno agencijo, pač pa da je bila ta sklenjena v času delovanja prejšnje uprave. Ob tem poudarjajo, da sodelujejo z vsemi pristojnimi zunanjimi institucijami in organi, tudi s KPK, in jim skladno z zakonodajo zagotavljajo vso potrebno dokumentacijo in podporo pri njihovem delu.

Iskanje vodstvenih kadrov za NLB
Po podatkih Dnevnika naj bi agencija KFI po sklenitvi sodelovanja začela iskati druge vodstvene kadre za NLB, za svoje usluge pa naj bi banki za svoje storitve lani zaračunala skupno 560 tisoč evrov. Med drugim je agencija pomagala pri zaposlitvi Nime Motazeda, ki je bil po odhodu iz Citigroupa leto dni brezposeln.

Cena naj bi bila vprašljiva tudi zaradi načina, kako agencija išče nove kadre. Tako naj bi se pri Sergeji Slapničar, ki je predvidena za novo članico nadzornega sveta, oglasili predstavniki KFI-ja in preverjali njene kompetence šele po tem, ko jo je nadzorni svet že izbral kot eno izmed kandidatk.

NLB: Vsi izborni postopki so potekali v skladu z zakonom
Glede kadrovanj pa v NLB-ju pojasnjujejo, da se je Medja iz vseh nominacijskih postopkov in komisije izločil, ko mu je nadzorni svet NLB-ja ponudil mesto predsednika uprave. Pogodba nikoli ni vključevala iskanja predsednika uprave, temveč samo člane uprave in tudi člane nadzornega sveta.

Poudarjajo, da se je nadzorni svet lani ob prevzemu funkcije soočil z upravo banke v odstopu, pomanjkljivo sestavo nadzornega sveta, z zaostrenimi gospodarskimi razmerami, naglim slabšanjem portfelja in tekočih poslovnih rezultatov ter napovedanimi sistemskimi ukrepi za sanacijo bančnega sistema.

"Ker je banka za nemoteno poslovanje in celovit poslovni zasuk nemudoma potrebovala delujoče organe vodenja in upravljanja, so se nadzorniki odločili za sodelovanje z mednarodno agencijo za izbor kadrov. Namen je bil hiter, temeljit izbor ter imenovanje manjkajočih članov uprave in nadomestnih članov nadzornega sveta NLB-ja, ki bodo prava kombinacija domačih in tujih strokovnjakov, ki bodo delovali kot ekipa s širokimi področij kompetenc, neodvisno od vplivov kakršnih koli interesov, vključno s političnimi," so pojasnili.

Ob tem dodajajo, da so vsi postopki za izbor člana uprave, nadometnih članov nadzornega sveta in kandidate za nadzornike v novem mandatu potekali pregledno, skladno z veljavno zakonodajo ter mednarodnimi standardi. Dodali so tudi, da je imenovanje Medje za predsednika uprave NLB-ja in tudi odločitev o sodelovanju s kadrovsko agencijo Korn Ferry International, nadzorni svet sprejel soglasno.

KPK ne želi prejudicirati končne ocene
Zaradi spornega sodelovanja naj bi pred časom odstopil tudi nekdanji nadzornik NLB-ja Milan Pleterski, ki je uradno odstopil iz osebnih razlogov. Aprila je zaradi osebnih razlogov odstopil tudi predsednik nadzornega sveta Klemen Vidic.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije so potrdili, da preiskujejo kadrovanje v NLB-ju in da so v omenjeni zadevi že dobili večino relevantne dokumentacije. Do konca postopka pa zadeve ne komentirajo, prav tako pa ne želijo prejudicirati končne ocene.