Sargent in Sims sta zadnja letošnja Nobelova nagrajenca. Foto: EPA
Sargent in Sims sta zadnja letošnja Nobelova nagrajenca. Foto: EPA
Nobelova nagrada
Nobelova nagrada za ekonomijo je tokrat pripadla dvema Američanoma. Foto: EPA

Švedska akademija znanosti je sporočila, da sta si nagrajenca ugledno nagrado prislužila, ker sta razvila empirične metode za iskanje odgovorov glede povezav med ukrepi ekonomske politike in gibanjem makroekonomskih kazalcev, kot so rast bruto domačega proizvoda, inflacija, brezposelnost itd.

"Gre za dvosmeren odnos. Na ukrepe ekonomske politike tako vplivajo pričakovanja glede razvoja dogodkov v zasebnem sektorju, po drugi strani pa na odločitve gospodarskih subjektov glede zaposlovanja in investiranja. Metode, ki sta jih razvila 68-letna nagrajenca, pomagajo pri prepoznavanju teh vzročno-posledičnih odnosov in pojasnjevanju vloge gospodarskih pričakovanj ter ukrepov ekonomske politike," so še zapisali pri akademiji.

Znanstvenika si bosta razdelila 10 milijonov švedskih kron
Sargent je profesor ekonomije in poslovnih ved na Univerzi New York, Sims pa je profesor ekonomije in bančništva na univerzi Princeton. Sargentovo delo je razkrilo, kako je mogoče metode strukturne makroekonometrike uporabiti pri analizi prelomnih in trajnih sprememb v ekonomski politiki ter njihovega vpliva na vedenje gospodarskih subjektov, medtem ko je Sims razvil metodo za analizo tega, kako na gospodarsko dejavnost vplivajo začasne spremembe ekonomske politike - npr. spremembe denarne politike.

Čeprav sta ekonomista svoje raziskave opravljala ločeno in neodvisno v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, je njun prispevek k ekonomiji po mnenju švedske akademije znanosti komplementaren. Sargent in Sims si bosta tako razdelila nagrado v vrednosti 10 milijonov švedskih kron, kar je približno 1,1 milijona evrov.

Nagrada za ekonomijo šele od leta 1968
Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Nobelovo nagrado za ekonomijo podeljujejo šele od leta 1968 in ne spada v prvoten krog nagrad, ki jih je v svoji oporoki leta 1895 navedel Alfred Nobel, podeljevati so jo začeli šele na pobudo švedske centralne banke.

Nagrade bodo podelili 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Švedska kraljeva akademija znanosti imena nominirancev sicer skrbno varuje, tajni pa ostanejo še 50 let po razglasitvi dobitnika.

Z nagrado za ekonomijo končan krog letošnjih nagrajencev
Nobelovo nagrado za medicino so za svoje dosežke na področju imunologije letos prejeli imunologi Bruce Beutler, Jules Hoffmann in Ralph Steinman, nagrado za fiziko so si za odkritje pospešenega širjenja vesolja skozi opazovanje eksplozij zvezd prislužili trije znanstveniki, Saul Perlmutter, Brian Schmidt in Adam Riess, Nobelovo nagrado za kemijo pa je za odkritje strukture kvazikristalov prejel izraelski znanstvenik Daniel Šehtman.

Letošnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost je švedski pesnik Tomas Tranströmer, Nobelovo nagrado za mir pa so za svoj boj za pravice žensk prejele liberijska predsednica Ellen Johnson Sirleaf, njena rojakinja Leymah Gbowee in jemenska aktivistka za pravice žensk in demokracijo Tavakul Karman.