Na ministrstvu so se za uvedbo oznake odločili, ker želijo slovenske pridelovalce zavarovati pred tujo konkurenco in povečati zanimanje kupcev za slovensko hrano. A proizvajalci lahko že zdaj z nekaterimi evropskimi certifikati dokazujejo, da je hrana kakovostna in slovenska, zato se nekateri sprašujejo, zakaj je tak certifikat sploh potreben. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Na ministrstvu so se za uvedbo oznake odločili, ker želijo slovenske pridelovalce zavarovati pred tujo konkurenco in povečati zanimanje kupcev za slovensko hrano. A proizvajalci lahko že zdaj z nekaterimi evropskimi certifikati dokazujejo, da je hrana kakovostna in slovenska, zato se nekateri sprašujejo, zakaj je tak certifikat sploh potreben. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Z novim certifikatom na ministrstvu za kmetijstvo upajo, da bosta poreklo in kakovost živil med drugim spodbudno vplivala na izbiro kupcev.

Živila, kot so meso, sadje, zelenjava in med, z oznako Izbrana kakovost - Slovenija naj bi bila pridelana v Sloveniji in zelo kakovostna. Pridelovalci bodo za to morali imeti certifikat in izpolnjevati določene pogoje. Mlekarji bodo denimo morali paziti na čistočo mleka, kratko verižno pot in voluminozno krmo.

Želja po povečanju zanimanja za slovensko hrano
Na ministrstvu so se za uvedbo oznake odločili, ker želijo slovenske pridelovalce zavarovati pred tujo konkurenco in povečati zanimanje kupcev za slovensko hrano - približati se želijo Avstrijcem, ki večinoma kupujejo izključno lokalna živila. "Certifikacijski organi dodatno povečajo zaupanje potrošnika do lokalne hrane, je pa ravno zaupanje tisto, zaradi česar že zdaj domači potrošnik bolj posega," je prepričan minister za kmetijstvo Dejan Židan.

A proizvajalci lahko že zdaj z nekaterimi evropskimi certifikati dokazujejo, da je hrana kakovostna in slovenska, zato se nekateri sprašujejo, zakaj je tak certifikat sploh potreben. "Menim, da je nesmiselno nagovarjati čebelarje, da začnemo koristiti neke nove kakovostne ocene, kjer že obstoječo imamo in je narena po evropskih standardih," je prepričan Anton Tomc iz Čebelarske zveze Slovenije.

Certificirani izdelki so po navadi dražji, a to slovenskih kupcev od nakupa ne odvrača. Po raziskavi Ekonomske fakultete sta okoli dve tretjini kupcev za slovensko hrano pripravljeni plačati več.

Najkakovostnejša slovenska živila z novim certifikatom
Najkakovostnejša slovenska živila z novim certifikatom