Na vodilne v Kolektorju letijo očitki, da imajo velike apetite in da načrtujejo prevzem podjetja. Foto: BoBo
Na vodilne v Kolektorju letijo očitki, da imajo velike apetite in da načrtujejo prevzem podjetja. Foto: BoBo
Nov menedžerski prevzem?

V Kolektorju, ki zaposluje skoraj 3.000 ljudi in proda za 400 milijonov evrov izdelkov na leto, naj bi potekala znana slovenska zgodba - menedžerji naj bi z izčrpavanjem podjetja prek povezanih družb, ki jih imajo v lasti, pripravljali teren za prevzem, je za TV Slovenija poročal Rajko Gerič.

Ista imena v različnih družbah
Podjetje Kolektor group je namreč v lasti več podjetij, največji delež ima podjetje FMR, kjer najdemo ista imena kot v Kolektorju. Predsednik koncerna Kolektor je tako Stojan Petrič, ki v podjetju FMR opravlja vlogo člana uprave. Ko je v FMR vstopil drugi idrijski velikan Hidria, so na dan začele prihajati podrobnosti poslov, v katerih so neposredno sodelovali vodilni menedžerji Kolektorja.

Kolektor je tako januarja 2010 kupil kontrolni 75-odstotni delež Etre 33, nato pa je del tega odprodal drugim po znižani ceni, vmesnemu prodajalcu pa je celo posodil denar za odkup. A predsednik uprave Kolektor group Petrič zagotavlja, da gre za "fer posel", saj so menedžerji in FMR holding plačali za od 4 do 8 odstotkov manj. "Manjšinski delež se vedno plačuje manj, kot je kontrolni delež. To govori strokovna literatura," dodaja.

"Prispevali smo svoj denar"
Med kupci za nižjo ceno so tudi direktorji in vodilni v Kolektorju, prav tako je delež kupilo tudi podjetje Difs, ki je v lasti Petričeve žene. "Podjetje sem zaradi svoje izpostavljenosti prepisal na mojo ženo. Za delež smo plačali okoli 900 tisoč evrov, to je moj osebni denar," zatrjuje.

Tudi vsi drugi kupci deležev so po njegovih besedah prispevali svoj denar. Kolektor s tem ni bil oškodovan, dodaja in zanika kakršne koli povezave s podjetji v tujini, kamor naj bi se pretakal denar.

V zgodbi tudi podjetja iz davčnih oaz?
Na drugi strani pa Hidria, manjšinski solastnik podjetja FMR, napoveduje, da bodo tudi prek organov pregona zahtevali, da se posli Kolektorja in z njim povezanimi podjetji razčistijo. V ozadju naj bi po poročanju Geriča tudi v tem primeru stale znane zgodbe s podjetji iz t. i. davčnih oaz, kjer je lastništvo za zdaj skrito pred očmi slovenske javnosti.

Nov menedžerski prevzem?