Podpisa pogodbe sta se udeležila tudi Miro Cerar in Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo
Podpisa pogodbe sta se udeležila tudi Miro Cerar in Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo

Novo peč bodo predvidoma zagnali v zadnjem četrtletju 2016, začetek rednega obratovanja pa je predviden za prvo četrtletje 2017. Po ocenah bodo naložbo povrnili že v prvih treh letih delovanja.

Nova peč AOD (argon-kisikova dekarburacija) bo pomembno vplivala na povečanje proizvodnih zmogljivosti nerjavnih specialnih jekel in drugih visoko legiranih zlitin. Acroni ima s svojimi nerjavnimi jekli sicer tretjinski tržni delež v Evropi.

Za 30 odstotkov se bo skrajšal tudi čas izdelave nerjavnih vrst jekla, zaradi česar se bodo sprostile dodatne proizvodne zmogljivosti za druge programe. Prav tako bodo zmanjšali specifično porabo energentov, povečali stabilnost z vidika kakovosti in izboljšali okoljski odtis, je pojasnil prvi mož Acronija Blaž Jasnič.

En velik naložbeni cikel končali, začeli drugega
Sij je lani končal več kot 400-milijonski naložbeni cikel, zdaj pa prehaja v obdobje novih naložb. Do leta 2020 bodo te za celotno skupino vredne okoli 250 milijonov evrov, na družbo Acroni bo odpadlo od 100 do 150 milijonov evrov, je dejal Černih.

Lani je skupina Sij ustvarila 707,8 milijona evrov prihodkov, kar je sedem odstotkov več kot v letu 2013, čisti dobiček pa je dosegel slabih 25 milijonov evrov.