Delavci živijo v samskem domu v Sežani in upajo, da se vendarle prikaže lastnik podjetja Gratim z zasluženim denarjem. Foto: MMC RTV SLO
Delavci živijo v samskem domu v Sežani in upajo, da se vendarle prikaže lastnik podjetja Gratim z zasluženim denarjem. Foto: MMC RTV SLO
Delavci Gratima brez plač

Večinoma bosanski delavci so v Slovenijo prišli pred leti. Pravijo, da so bili zadovoljni tudi s 400 evri na mesec, kar 12 pa jih živi na 50 kvadratnih metrih in za posteljo odštejejo 150 evrov, je za TV Slovenija poročal Matevž Podjed.

Delavci živijo od pomoči Rdečega križa
Lastnik podjetja jim vsak dan znova obljublja, kdaj jim bo spet izplačal sredstva, sami pa živijo le od hrane, ki jim jo daje Rdeči križ. Na telefon ne oglaša, delavcem grozi, ne plačuje niti prispevkov za njihovo socialno varnost.

Gratim je kot podizvajalec Kraškega zidarja gradil vrsto stanovanjskih blokov v Sežani, a Kraški zidar očitno ni razlog za propad podjetja. "V zadnjem obdobju, ki je bilo za njih zelo težko, smo jim poravnavali vse obveznosti v roku, nekajkrat celo pred rokom," je poudaril Jure Smole iz tega podjetja.

Bo primer končal na sodišču?
In kaj počne inšpekcijska služba? "Prekrškovni postopek je v teku. Če se delodajalec pritoži, se stvar seli na sodišče, če pa plača kazen, potem je to pač v tej fazi končano," pravi inšpektor Borut Brezovar.

Možnost vlaganja tožb v imenu posameznega delavca je omenil tudi sindikalist Bojan Kramar iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. A ker s svojim premoženjem odgovarja družba Gratim in ne lastnik, se lahko zgodi, da bodo delavci ostali praznih rok, lastnik pa bo ustanovil novo podjetje.

Delavci Gratima brez plač