Gospodarstvo
(7)

Poudarki

  • Davčna stopnja od 0,5 do 1 odstotka letno
Blok
Stanovanjski sklad upravlja 3.500 stanovanj. Foto: BoBo

Dodaj v

Novi davek je 1,5-milijonski lapsus, meni stanovanjski sklad

Sklad upravlja 3.500 stanovanj
26. maj 2012 ob 13:25
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Stanovanjski sklad bo moral zaradi novosti iz zakona za uravnoteženje javnih financ še letos v proračun plačati 1,5 milijona, leta 2013 pa 3 milijone evrov.

Kot so povedali na stanovanjskem skladu, imajo v lasti ali brezplačni uporabi skoraj 3.500 najemnih stanovanj. Natančnih podatkov iz registra nepremičnin geodetske uprave zaradi usklajevanj sicer še nimajo.

Podatki geodetske uprave so podlaga za obdavčitev, ki jo bo uvedel zakon za uravnoteženje javnih financ. Ta določa obdavčitev nepremičnin, ki pripadajo enemu lastniku, kadar njihova skupna vrednost znaša vsaj milijon evrov. Obdavčitev zajema npr. vsa stanovanja, izloča pa nepremičnine za poslovno in industrijsko rabo ter za javni namen.

Davčna osnova bo seštevek posplošene tržne vrednosti, kot jo je ugotovila geodetska uprava. Davčna stopnja za nepremičnine skupne vrednosti do dveh milijonov evrov bo 0,5 odstotka, za nepremičnine vrednosti nad dva milijona evrov pa odstotek. Obdavčitev lahko po predhodnih ocenah sklada pomeni, da bo moral sklad za plačilo davka letos zagotoviti 1,5 milijona, v letih 2013 in 2014 pa po tri milijone evrov.

Davek bi znašal 30 odstotkov neprofitnih najemnin
Stanovanjski sklad pravi, da imajo večji institucionalni lastniki (skladi, občine) še vedno težave pri ugotavljanju in usklajevanju vseh podatkov za nepremičnine v lasti. Opozarja, da bi davek za te lastnike, ki svoja stanovanja pretežno oddajajo za neprofitne najemnine, predstavljal 30 odstotkov obračunanih neprofitnih najemnin v letu 2012 in 60 odstotkov obračunanih najemnin v letih 2013 in 2014.

Davek na nepremično premoženje tudi presega znesek sredstev, ki jih sklad letno namenja tekočemu in investicijskemu vzdrževanju najemnega fonda stanovanj, dodajajo na skladu.

Neprofitna najemnina že zdaj lastnikom stanovanj ne zagotavlja praktično nobenega donosa, pravijo in opozarjajo, da je doba vračanja investicije daljša od 40 let.

"Lahko si torej predstavljate, da bo davek pripomogel k še manjšemu interesu za vlaganje v najemna stanovanja in želji po dezinvestiranju, kar pa je v nasprotju s težnjo države po povečanju najemnega fonda stanovanj," so zapisali v odgovorih, kjer so tudi dodali, da rebalans državnega proračuna za letos predvideva ukinitev dokapitalizacije sklada za potrebe izgradnje neprofitnih najemnih stanovanj.

"Sklepamo, da je pri ukrepu obdavčitve prišlo do lapsusa, saj gre v nasprotju z vizijo sklada in njegovega ustanovitelja, da okrepi trg najemnih stanovanj z ugodnim financiranjem ali ugodnim najemom," so zapisali. Menijo, da bi morali biti veliki lastniki stanovanj, ki delujejo z javnim, socialnim ali humanitarnim namenom, izključeni iz tega ukrepa.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
K_ris
# 26.05.2012 ob 14:24
Ali kdo resno misli, da bodo ta davek plačevali bogati?
marjetki
# 26.05.2012 ob 13:44
Mega, zdaj bo še manj stanovanj za socialno šibke. Ne razumem, kako ne morejo tudi enega zakona tako definirati, da ne bi povzročal škode v javno dobro.
bud00
# 27.05.2012 ob 06:57
SSRS je čista neumnost. Država bi morala zgolj nazaj uvest davčno olajšavo za rešitev prvega stanovanjskega problema.

To, da pa nekdo na trgu v imenu države kupuje stanovanja s proračunskim denarjem in s tem omogoča privatizacijo gradbenih podjetij ter visoke cene nepremičnin je pa čista neumnost.

Upam, da bo nekoč kdo tožil RS pred EU.
Stop-IPCC
# 26.05.2012 ob 20:59
Da ne omenjamo dejstva, da je v "neprofitnih stanovanjih" vsaj 80% ljudi, ki tja sploh ne sodijo ... ne po dohodkih... ne po skritem premoženju !!!!!
Če bi tudi za "neprofitnike" uvedli upoštevanje celotnega premoženja in ne samo "plače" (tako kot pri otroških dodatkih po novem...) bi teh 80% "neprofitnežev" moralo plačevati pošteno.... profitno ceno !!!!
.
Drugi problem tega sklada oz. zakaj mi ga ni prav nič žal..... je tudi naslednje :
Dva SLOVENCA pred penzionom... obadva plačevala davke in prispevke v Sloveniji... oba prebivalca MOL že preko 50 let....... nimata pogojev pridobiti neprofitno stanovanje..... ker ju prehitijo razne Safete... priseljene v Slovenijo oz MOL pred tremi leti.... z gručo otrok in nečakov. (prijavljenih na istem naslovu ZGOLJ zaradi "točk") !!!!!!!
.
In dokler se bodo "novi državljani" priseljevali v Slovenijo zgolj zaradi nenormalnih in NEMORALNIH ugodnosti (neprofitno stanovanje že po pol leta.... zastonj vrtci.... po nekaj tisoč EUR otroških doklad.......) je tudi instrument neprofitne najemnine" svinjarija brez primere !!!!!!
.
Seveda je zelo narobe, da mora mladi par z dvema otrokoma plačevati vrtec za drugega otroka .... vendar pa sam zelo LOČIM (!!!!) par, ki že celo življenje živi v Sloveniji..od tistih "novih državljanov", ki so se priselili prejšnji teden.... in imajo takoj na voljo zastonj stanovanje, prav tako zastonj vrtce in ostale ugodnosti !!!!!!!
(in pa seveda po dve ali tri hiše v "bratskih" republikah.....)
nemorino
# 26.05.2012 ob 16:58
Hja če se jim pa ne bo splačalo jih bodo pa prodali in s tem ovežili trg z nepreminčninami in ga tudi pocenili, kar je pa tudi plus za vse.
KoBomVelik
# 26.05.2012 ob 15:16
Lapsus je bila ustanovitev Javnega stanovanjskega sklada, ker je že naredil ogromno škode Sloveniji in njenim prebivalcem. Največji problem pa je, da čeprav vemo, da bo tudi v naprej njegovo delovanje škodovalo slovenskemu nepremičninskemu trgu, trenutno ni politika, ki bi ukinil to leglo korupcije, kanala različnih lobijev in stalnega pretakanja javnih sredstev v privatne žepe.

Zamisel je mogoče teoretično še pila vodo, vendar je bila verjetno upoštevana napačna predpostavka, da ima Slovenija bistveno nižjo stopnjo korupcije, kot jo lahko dosežemo še v naslednjih 20 letih. Zato je potrebno zadevo čimprej zapret in ko bomo dozoreli ponovno odpreti.

Včeraj sem poslušal studio ob 17h o problemu malih delničarjev in ponovno se najde ena pravnica, ki ali nima pojma ali pa vse namerno relativizira, da moramo upoštevati, da je Slovenija mlada država, ter da je normalno da zadeve niso urejene. To moramo Slovenci razumeti in še naprej mirno gledati okoriščanje kriminalne elite. Od ljudi, ki so na odgovornih javnih položajih se pričakuje, da bodo povedali kako bodo problem v določenem roku rešili, ne pa da stalno poslušamo razloge, zakaj ne more biti drugače. Na večini področij pri nas je zadeva podobna predstavljeni, še posebej če je možnost okoriščanja posameznikov in to boli.
Stop-IPCC
# 26.05.2012 ob 20:43
Seveda stokajo, da je "doba vračanja investicije" preko 40 let....... ko so pa GPG-ju, SCT-ju in ostalim "družinskim gradbincem" ta stanovanja preplačali tudi do 8-krat !!!!!
"Javni žep" pač "požre vse"...... in ko zida "družinski gradbinec" in porine še kako kuvertico v pravi žep.... postane kvadratni meter podrtije za "neprofitna stanovanja" tudi do 10-krat dražji kot pri normalnih cenah !!!!!
Kazalo