Na 4K Invest, lastniku Adrie Airways, so pisanje siol.net zavrnili kot nesmisleno. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Na 4K Invest, lastniku Adrie Airways, so pisanje siol.net zavrnili kot nesmisleno. Foto: BoBo/Žiga Živulović

vodijo v Iran.
"4K Invest in vse njegove odvisne družbe, vključno z družbo AA International Aviation Holding, ki obvladuje družbo Adria Airways, so v celoti v lasti evropskih vlagateljev, zlasti nemških državljanov," so zagotovili v skupnem sporočilu 4K Investa in Adrie Airways.

Kakršne koli govorice o iranskem lastništvu so zato po njihovih navedbah popolnoma nesmiselne. "Osebe in organizacije, povezane z Iranom, ki se v zadnjih dneh omenjajo v slovenskih medijih, 4K Invest niso znane," so zatrdili.

Ob tem so spomnili, da je odgovorni zastopnik 4K Invest, ki je tudi vodil vsa pogajanja s Slovenskim državnim holdingom in drugimi državnimi akterji v postopku prodaje, Martin Vorderwuelbecke. "Ne on in ne ostali poslovodje 4K Invest niso v nobeni povezavi z Iranom," so še dodali.

Portal Siol.net je v ponedeljek poročal, da so pridobili podatke in dokumente, ki nakazujejo, da so Nemci Adrio Airways v resnici kupili za skupino poslovnežev iz Irana in državljanov evropskih držav iranskih korenin. Ti naj bi imeli v lasti več podjetij za letalske tovorne prevoze po Evropi in Bližnjem vzhodu. Ker pa so bili večji del prodajnega postopka za Adrio na seznamu ameriškega urada za nadzor premoženja iz tujine, na katerem so posamezniki in podjetja, osumljeni financiranja terorizma, naj bi se povezali s 4K Invest.

V SDH-ju so v torek v odzivu na to pisanje zapisali, da v prodajnih postopkih preverjajo podatke o kupcih državnih naložb ter o njihovih morebitnih končnih oziroma dejanskih lastnikih. Tako je bilo tudi v primeru prodaje Adrie Airways nemškemu skladu 4K Invest, so dodali.