Gospodarstvo
Probanka
Tako Probanka kot Factor banka sta že prejeli odločbi o prenehanju bančne licence. Foto: BoBo

Dodaj v

Probanka in Factor banka s soglasjem vlade pod okrilje DUTB-ja

Pripojitev poslovnim partnerjem ne bo prinesla sprememb
17. februar 2016 ob 20:14
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada soglaša s pripojitvijo Factor banke in Probanke k Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), za takšen korak so se odločili po zaključku nadzorovane likvidacije obeh družb ter prenehanju bančne licence.

Svet Banke Slovenije (BS) je pretekli teden odločil o prenehanju izredne uprave v Factor banki in Probanki, saj sta dosegli cilje izrečenih izrednih ukrepov za krepitev stabilnosti finančnega sistema, sprejetih septembra 2013. S tem se je končal tudi postopek nadzorovane likvidacije, saj so vsi deponenti obeh bank poplačani.

Svet BS-ja je hkrati ugotovil, da so izpolnjeni tudi pogoji za prenehanje dovoljenja za opravljanje bančnih storitev, odločbi o prenehanju bančne licence pa sta družbi že prejeli.

Ker sta družbi ostali brez bančne licence, lahko DUTB na podlagi zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank sodeluje pri pripojitvi kot prevzemna družba, vlogo skupščine pri izvedbi te pripojitve pa igra vlada.

Svet BS-ja: Pripojitvi sta ekonomsko utemeljeni
Poenostavljena pripojitev po zagotovilih Urada vlade za komuniciranje (Ukom) ne pomeni, da bo pripojitev izvedena nepregledno, temveč pomeni le to, da ni treba izdelati poročila poslovodstva, vmesne bilance ter revizije pripojitvene pogodbe.

Poenostavljena pripojitev je tudi po ocenah vlade najprimernejši način, da banki nadzorovano prenehata obstajati in da to ne bo imelo dodatnih negativnih posledic ali za DUTB ali za javne finance, je pred kratkim povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja.

Pripojitev bo temeljila na zadnjih revidiranih računovodskih izkazih, torej na revidiranem zaključnem poročilu po stanju na 1. januar letos ter revidiranem letnem poročilu za lani.

DUTB bo s pripojitvijo prevzel preostalo premoženje obeh družb, prav tako bo t. i. slaba banka prevzela preostale obveznosti do države in SID banke.

V Ukomu so spomnili, da svet BS-ja na podlagi pregleda vseh relevantnih listin in po analizi vseh potrebnih informacij ocenjuje, da sta pripojitvi ekonomsko smiselni tako za državo kot edinega lastnika obeh družb, pripojitev pa je pravno in ekonomsko utemeljena.

DUTB bo prevzel tudi zaposlene obeh bank
V DUTB-ju pa so v odzivu pojasnili, da s pripojitvijo krepijo svojo vlogo ključnega izvajalca prestrukturiranja v Sloveniji. "DUTB bo tako pridobil dodatna znanja in izkušnje," je povedal glavni izvršni direktor družbe Imre Balogh. Factor banka je namreč izkušena na področju financiranja nepremičnin ter upravljanja mednarodnih nepremičninskih terjatev, Probanka pa ima znanja s področja prestrukturiranja malih ter srednje velikih podjetij.

Pripojitev bo uradno zaključena z vpisom pripojitve v sodni register, kar se bo zgodilo do konca tega tedna, delovni procesi v vseh treh ustanovah pa bodo predvidoma poenoteni do konca aprila letos. Kot izhaja iz revidiranih računovodskih izkazov, bo DUTB prevzel 196 milijonov evrov premoženja od Factor banke in 228 milijonov evrov od Probanke. Večina prevzetega premoženja predstavljajo krediti, ki so že bili predmet skrbnega finančnega pregleda.

Skladno z zakonom bo DUTB prevzel tudi zaposlene obeh bank. Število zaposlenih na DUTB-ju bo znano, ko bo končana optimizacija delovnih procesov po pripojitvi, so še zapisali.

"S pripojitvijo država pridobiva priložnost, da premoženje Factor banke in Probanke proda, ko bodo pogoji ugodnejši. Z učinkovitimi procesi prestrukturiranja in transparentnimi prodajnimi postopki, ki zagotavljajo enako obravnavo ponudnikov, bo DUTB za davkoplačevalce lahko zagotovil boljši izid, kot v primeru prenehanja obeh bank do konca letošnjega leta," je pojasnil Balogh.

Pripojitev ne pomeni sprememb za poslovne partnerje dozdajšnjih treh ustanov, saj vse pogodbe med strankami ostajajo veljavne, so še zatrdili.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
tinesi
# 17.02.2016 ob 21:44
Od kdaj pa se privat banke sanira z mojim denarjem!!!!!!!
genniuuss
# 17.02.2016 ob 20:31
to je to fantje,

zdej pa spet cc 10 komentarjev al pa še to ne,.
veza
# 18.02.2016 ob 01:10
V Mariboru je bilo 44 deložacij, le zakaj nesrečniki ne prenesejo svojih dolgov na DUTB?
RJSlo
# 17.02.2016 ob 22:11
No ja. In spet. Bla bla bla pravna država bla bla bla vsi enakopravni bla bla bla.
Park
# 18.02.2016 ob 04:42
tinesi# 17.02.2016 ob 21:44
Od kdaj pa se privat banke sanira z mojim denarjem!!!!!!!


Od takrat, ko sta tako določila Bratuškova in Čufar! Ta dva pajdaša, ki sta našo državo rekordno zadolžila! Miljarde smo zmetali v te privat banke (bankirjev iz klana Forum21!), da so si managerji izplačali mastne odpravnine, varčevalci pa so se obrisali pod nosom.
MrSmartass
# 18.02.2016 ob 03:40
" "DUTB bo tako pridobil dodatna znanja in izkušnje ... Factor banka je izkušena na področju financiranja nepremičnin ... Probanka pa ima znanja s področja prestrukturiranja malih ter srednje velikih podjetij."

Saj ne morem verjet, da sem to res prebral.

OK, ne vem za Probanko, ampak v kakšne luknje je pa Factor Banka metala denar ... Resno, sem hodil z ekipo iz ene inženiring firme skor vsak teden na jastoga ... ker je pač Factor banka častila... pa ne vem, če so en projekt do konca pripeljali, preden so propadli.

Ja, ta znanja je nedvomno potrebno ohranit.
Binder Dandet
# 18.02.2016 ob 07:06
Ti dve banki imata izkusnje le s financiranjem tajkunov. Zato sta se potopili. To pa je nepotrebno znanje na dutb.

Ne da zaposlenim kaj slabega privoscim, ampak ce banka propade, vsaj v sloveniji, niti zaposleni ne izgubijo sluzbe. Vse v skladu z bolj zasciteni kot kocevski medved. Bancniki namrec.
neo321
# 18.02.2016 ob 06:34
Kje pa piše da so zplenili vso premoženje vsem tajkunom foruma 21, ki so ravno stema dvema bankama privatizirali državno premoženje?
Ah, saj res, stric Kučan se je tak zmenil s Cerarjevo vlado.
semaino
# 17.02.2016 ob 23:57
Kje so zdaj vztrajniki?
Kje je g. Lubej in kje so tovarisija?

Aha, nahranili so jih, z nasim denarjem, pa se polnim zelodcem tezje razmislja.
margu50
# 17.02.2016 ob 23:41
Tu bi moralo bit 1000 komentarjev. Se bo tole lepo pometlo pod preprogo z našo pomočjo, ker smo tiho. Vsak pismen bi tu moral zaznat, da nas goljufajo, da gre ta denar v žepe tajkunov iz Foruma21. Država se pa zadolžuje v imenu naših pravnukov, zraven vsega pa vse propada, od policije, vojske, zdravstva, kar pa je najhujše propada država, ugrabljena od pohlepnežev, ki jim ni mar prav nič.
zvonec5
# 18.02.2016 ob 06:24
Kaj pa moj kredit,kdo ga bo saniro,aja sam,ker nisem tajkun...
kozorog1973
# 18.02.2016 ob 06:05
Probanka in Factor banka s soglasjem vlade pod okrilje DUTB-ja

evo super način transparentnosti:) Me zanima kdo bo odgovarjal, aja sej res Janez Janša je kriv:)
veza
# 18.02.2016 ob 00:39
Svet BS-ja: Pripojitvi sta ekonomsko utemeljeni
Poenostavljena pripojitev po zagotovilih Urada vlade za komuniciranje (Ukom) ne pomeni, da bo pripojitev izvedena nepregledno, temveč pomeni le to, da ni treba izdelati poročila poslovodstva, vmesne bilance ter revizije pripojitvene pogodbe
.

vsi se strinjajo, v DZ pa nakladajo ta čas o pasjih bojih in sovražnem govoru, res zanimivo...
samogledam
# 18.02.2016 ob 07:42
No ja, upam da te objekte kmalu zasedejo begunci.
gr-ega
# 18.02.2016 ob 11:45
THIS COUNTRY IS A FUCKING JOKE !
THIS GOVERNMNT IS A FUCKING JOKE !
nesreča
# 18.02.2016 ob 10:44
S tem so rešili Forum 21 in skrili denar po svojih žepih in z davkoplačevalskim denarjem se bo financirala naslednja politična kampanja, ve se katere struje!!
nocoment78
# 18.02.2016 ob 09:44
Vecino drzavnih podjetij so likvidiral a niti ene drzavne banke
ti-ne
# 18.02.2016 ob 00:14
Sicer, bo kdo odgovarjal?
margu50
# 17.02.2016 ob 23:26
Takole so začeli in danes nadaljujejo !
https://t.co/03Ov3T5BLP
atal
# 18.02.2016 ob 10:49
K R A J A nadaljuje.
lukecvasgleda
# 18.02.2016 ob 10:29
Jst bi tud ustanovu banko, pa država bi vanjo metala keš...

Kako se to nardi?

Mi kdo pomaga?
REsnica
# 18.02.2016 ob 10:07
Imena tistih, ki so od teh bank prejeli bajne kredite brez ustreznega zavarovanja in so samo po naključju prijatelji klastnikov teh bank in tudi datumi, kdaj so kredite prejeli, za kaj so jih porabili........ so seveda stroga tajna. Če ne zaradi drugega pa zaradi varstva poslovnih, osebnih in kdo ve katerih še podatkov

Da bi pa kdo odgovarjal ali (bog ne daj!!) celo moral vrnit denar, pa ni v duhu demokratične pravne države.

V demokraciji lahko govorimo, obsojamo... ampak odločat o čem pomembnem pa nikakor ne moremo. To vsakokrat potrjujemo samo s svojo udeležbo na volitvah.

Interes kapiatala je svet. Državljani moramo pod prisilo zakona plačevat celo vojne v interesu pohlepa kapitala in nimamo nobene možnosti, da bi s svojim glasom preprečili vojno, ki si jo zaželi kapital.

Tako da tile dve banki (in njuno poslovanje) nista nobena katastrofa. Je samo dokaz, ki pa nikakor ne bo prepričal državljanov, da bi spregledali. Posledic seveda ne bo nobenih, na naslednjih volitvah pa boste volilci spet potrdili superirornost tega sistema.
Forex
# 18.02.2016 ob 14:32
genius
pač svoje rdeče se baje ne pljuva, se bojijo udbe očitno.
REsnica
# 18.02.2016 ob 10:48
skupaj sta banki dolžni okoli 550 mio eurov.

Zanimivost pri Factor banki:
za lastnika HERMANA RIGELNIKA (več kot 40% lastnik banke) vodil pravsedanji sekretar na ministrstvu za finance METOD DRAGONJA in da ima ta banka še vedno odprt račun pri manjši avstrijski banki (BKS).
Metod dragonja je tik pred kolapsom trdil, da bi banko rešila 50 milijonska dokapitalizacija.... da pa bo banka, ki jo dobro vodi, uspešno poslovala tudi brez dokapitalizacije... po propadu banke je našel dober fotelj na ministrstvu..

zanimivost pri Probanka:
Bogomir Kos leta 2012: obstoj banke ni ogrožen, banka bo še kreditirala... in je res. Samo svoje "prijatelje", ki denarja niso !"mogli" vrniti.

Največji lastnik te banke (Medaljon d.d. sedaj v stečaju) ni niti odprl računa v banki, kjer je bil največji lastniški delež banke, prav v lasti managerjev te iste probanke....

Odgovornost lastnikov kapitala je v demokraciji zelo omejena. Manj kot imajo odgovornosti, večji so dobički in več kapitala pride v državo. Če bi slovenija striktno kaznovala vse mahinacije bankirjev, politikov, tajkunov... bi se nas tuji kapital še bolj izogibal. Meni je sicer vseeno, ali plačujemo dolgove domačih ali tujih lopovov v kravatah, ki so v demokraciji nedotakljivi.

Zanesljivo bomo državljani tudi v bodoče plačevali pohlep lastnikov kapitala.

Policijske preiskave so samo pesek v oči. Ta sistem ščiti lastnike kapitala in pika.

Tudi cerar je zapisal v svoji knjigi lepe besede o sočutju in pravičnosti, pa se jih kot vladar ne more držat, ker mu pravna demokratična država tega preprosto ne dovoli, sam pa nima nobene moči, da bi to povedal naglas. Morda po koncu mandata... kdo ve...
Flagellum Dei
# 18.02.2016 ob 09:20
"Kje je Odbor 2014?
Kje so sendvičarji, pingovci?
Kje je Primc in Zbor za republiko?
" - vidim, da enega "Vseslovenskega" državnega udarnika, je že zmotilo, da ga nekdo pokliče brez da bi mu nakazal kaj keša. Drugače je odgovor na ta vprašanja - pred sodiščem 1x tedensko.
ti-ne
# 18.02.2016 ob 00:14
semaino

# 17.02.2016 ob 23:57
Kje so zdaj vztrajniki?
Kje je g. Lubej in kje so tovarisija?

:::::::::::::::::::::::::::::::
Kje je Odbor 2014?
Kje so sendvičarji, pingovci?
Kje je Primc in Zbor za republiko?
Kazalo