Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 11 glasov Ocenite to novico!
Sonja Šmuc
Sonja Šmuc je več let vodila Združenje Manager. Foto: BoBo

Dodaj v

Novo vodstvo GZS-ja, drugačen pristop? Sonja Šmuc napoveduje več sodelovanja s sindikati.

Šmučeva je edina kandidatka
14. september 2017 ob 12:16
Celje - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

Upravni odbor Gospodarske zbornice bo popoldne potrdil edino kandidatko za operativno vodenje GZS-ja, ekonomistko magistrico Sonjo Šmuc, dozdajšnjo izvršno direktorico Združenja Manager.

Šmučeva je po besedah predsednika zbornice Boštjana Gorjupa s svojimi izkušnjami in znanjem prava kandidatka za sodelovanje pri uresničitvi ciljev GZS-ja, sama pa je, potem ko je postala kandidatka, napovedala nadaljnjo podporo gospodarski odličnosti in rasti.

Svoje cilje in poglede bo predstavila na današnji seji, za Radio Slovenija pa je že prej opisala svoje prednostne cilje: "Od vključevanja zaposlenih nad 55 let, vprašanje obdavčitve dela - to je zelo ključna razvojna točka -, vprašanje šolanja mladih in odločitve za več tehničnih poklicev." Sonja Šmuc želi med drugim povečati članstvo v Gospodarski zbornici, spopasti se bo morala z GZS-jevo bilanco v rdečih številkah.

Drugačen pristop do sindikatov
Povsem sveže vodstvo Gospodarske zbornice napoveduje drugačen pristop do sindikatov, pričakovati je več sodelovanja, manj vkopanosti na svojem bregu, seveda s pričakovanji, da tudi sindikati razumejo razvojno smer. "Konec koncev gospodarstvo niso samo menedžerji, gospodarstvo niso samo podjetja, gospodarstvo so zaposleni v teh podjetjih in razumevanje tega – po eni strani gospodarstvenikov do delavcev in z druge strani tudi sindikatov, ko zastopajo delavce –, naj zastopajo razvojno smer ... ta filozofija bi se mi zdela pomembna," je Šmučeva še dejala v prispevku Maje Derčar.

Dosedanji generalni direktor Samo Hribar Milič je umik s tega položaja napovedal julija, še naprej pa ostaja v zbornici in bo opravljal druge naloge. Zbornico je vodil od novembra 2006, ko je postal začasni predsednik, od junija 2007 pa je generalni direktor zbornice.

Dogovor o sodelovanju ministrstva in GZS-ja
Seje se bo udeležil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki bo med drugim spregovoril o infrastrukturi kot priložnosti in oviri za gospodarski razvoj, v tej zvezi pa bo državni sekretar z infrastrukturnega ministrstva Jure Leben razpravljal tudi o drugem tiru kot o priložnosti za slovensko gospodarstvo in Slovenijo. Gospodarsko ministrstvo, Spirit in GZS bodo ob tej priložnosti podpisali še dogovor o sodelovanju na področju spodbujanja internacionalizacije slovenskega gospodarstva.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 14.09.2017 ob 13:38
Vedno se nasmehnem, ko se GZS označuje za "delodajalce".
Guztl
# 14.09.2017 ob 16:05
Pa ne da je trajno žareči Hribar Milič šel iz GZ??
Kr_eden
# 14.09.2017 ob 14:05
Končno Hribarjev konec na GZS. Ampak sedaj ne vemo kam se bo naprej usidral.
zozozo
# 14.09.2017 ob 14:48
Dosedanji generalni direktor Samo Hribar Milič je umik s tega položaja napovedal julija, še naprej pa ostaja v zbornici in bo opravljal druge naloge.

Ah, se torej ne bo vrnil* v gospodarstvo?

* za nekam se vrnit je predpogoj, da si tam kdaj bil.
semaino
# 14.09.2017 ob 15:59
A to je ta, ki je podprla nesposobne kvazi managerje, ki se neprenehoma selili po drzavnih podjetjih in nikoli kaksnem mednarodnem ali privatnem?

Ti njeni varovancki so izsesali pol drzavenega premozenja tako, da je polovica drzavnih podjetij na DUTB v stecaju?

Mene zanima ali je vodila kdaj kaksno privatno podjetej, ga ustanovila in postavila na noge iz nic, dala delo ljudem in poplacala upnike? Ali je se to en taksen primer, ki se seli iz pisarne v pisarno kjer je denar zagotovljen?
tantadruj76
# 14.09.2017 ob 13:56
ma ne more JAVNI USLUŽBENEC vodit privat gospodarstvo.... hallooooooo.. nehajte že enkrat mešat jabke in hruške... kar je javno plača davkoplačevalec in nima veze z uspehom in sposobnostjo. pika. javni sektor to samo poje potem.... dajte si že enkrat mir s tem...
Isao
# 15.09.2017 ob 10:02
Poslovil se je, brez konkurence, najbolj dolgočasen uradnik .
generacija56
# 14.09.2017 ob 19:11
Če ona tako pravi, potem bo dejansko ravnala popolnoma v nasprotju s svojo predvolilno obljubo.
Danes je v politiki moderno, da nategneš volivce z obljubami, ki jih nato pohodiš.
Komu mar, potem...
zvrc
# 14.09.2017 ob 18:57
A da je GZS v rdečih številkah so tudi krivi zaposleni in sindikati gospod Milič??
heristalski166
# 14.09.2017 ob 13:52
bi blo fajn ja sodelovati s sindikati privatnega sektorja in jih promovirati da bi bili vsaj polovico tok močni kot sindikati javnega sektorja, bodo tko več dosegli kot z driblingom zaposlenih prek agencijskega dela, pogodbenega, na črno itd potem pa pisanja spiskov želja cerarju
AM
# 15.09.2017 ob 20:18
"Novo vodstvo GZS-ja, drugačen pristop? Sonja Šmuc napoveduje več sodelovanja s sindikati."

Končno jih je srečala pamet ! Kar naprej dajat delavca v nič, in mislit, da je plača 600 EUR preveč in kar naprej šinfat kako velike so dajatve, je preživet čas (vsaj za dobro stoječa podjetja)

Pametno podjetje ima dober dialog lastnik-delavci, če je večje podjetje ima tudi sindikat. V dobrem podjetju pa je sindikalni zastopnik pameten in nima nerealnih zahtev.
mmeeddoo
# 15.09.2017 ob 10:29
Dejstvo, da je aktualna šefica managerjev in da naj bi to botrovalo dobremu sodelovanju s sindikati, je izjava ranga, kot da bi bil Adolf dober mirovnik na Bližjem vzhodu, ker ima veliko izsušenj z židi.
kingestone
# 14.09.2017 ob 14:55
sindikati, grobarji slovenskega gospodarstva in aktivni udeleženci ter dobičkarji v togem slovenskem zaposlovalnem ekosistemu.

s še boljšo povezanostjo z GZS napovedujem veliko zmanjšanje delovnih mest na račun onemogočanja delodajalcev z miljon predpisi in omejitvami, ter dokončen potop slovenije.

nasvidenje, pa kdaj drugič...
Ppiikkaa
# 17.09.2017 ob 16:01
Nerazumljivo, da je po propadlem prejšnjem socializmu, socializem še vedno živ. Zaradi socializma ima Slovenija dvakrat/trikrat slabše plače kot Avstrija, seveda je to posledica slabega gospodarjenja, kajti, če bi socialisti razumeli ekonomijo, ne bi bili socialisti (Hayek). Enakost v revščini!
zofija1
# 15.09.2017 ob 08:22
men' pa se zdi čist' fajn
Matej037
# 14.09.2017 ob 14:15
Že tako bolj medla protiutež militantnim sindikatom bo torej še bolj popustljiva. Še en pomik v levo torej.
boro007
# 15.09.2017 ob 18:10
"Konec koncev gospodarstvo niso samo menedžerji, gospodarstvo niso samo podjetja, gospodarstvo so zaposleni v teh podjetjih in razumevanje tega

Odlično razmišljanje, na GZS do sedaj ni bilo vizionarja, ki bi se tega spomnil... Upam pa da zaradi takega razmišljanja ne bo njena kariera na GZS kratka...
malidelnicar
# 14.09.2017 ob 23:46
Upam, da bo imela trdna stališča, da sindikatom pristriže peruti. Itak pa so sindikati passe in večino zaposlenih ne predstavljajo.
Kazalo