Gospodarstvo

Poudarki

  • Zaskrbljeni zaradi "nesposobnih vodstev bank"
  • Rožič: Prodajo si želi pet močnih lobijev
  • Prodajalci, združeni v konzorcij
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Mercator
Po mnenju sindikalistov bi nastale negativne posledice, ki bi jih utrpel Mercator, če bi bil Agrokorju omogočen skrbni nadzor. Tudi če bi v nadaljevanju postopka varuh konkurence v eni ali drugi državi postopek prodaje prepovedal, bi bile poslovne skrivnosti Mercatorja že razkrite njegovemu velikemu konkurentu. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Delavci Mercatorja se up...

Dodaj v

Ob napovedi prodaje Mercatorja zaposlene skrbi za delovna mesta

Sindikalisti se bojijo, da bo podjetje izčrpano
29. november 2011 ob 14:40
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vodstvo sindikata delavcev trgovine Slovenije je zaskrbljeno zaradi "kupčkanja v zvezi s prodajo Mercatorja". Napovedujejo tudi sindikalne akcije.

Sindikat podpira upravo Mercatorja, ki nasprotuje prodajni večinskega deleža družbe konzorciju pod vodstvom Agrokorja, je povedala predsednica Sindikata delavcev trgovine Slovenije in hkrati tudi predsednica sindikata v Mercatorju Vesna Stojanovič. "Dogajanje, vezano s prodajo, zelo vznemirja zaposlene v Mercatorju. Skrbijo jih delovna mesta," pravi.

Skrbi jih predvsem dejstvo, da je prodaja podjetij z zaplenjenimi delnicami pripeljala do stečaja marsikaterega podjetja. Ob tem so delavci ostali brez dela, odgovarjali pa niso ne vodilni v podjetjih, ki so s posojili obremenjevali družbe, niti vodstva bank. "Bojimo se, da je Mercator zopet eden izmed primerov podobnega odkupa, s tem da se podjetje kupuje brez denarja in da se bo v kasnejši fazi samo sebe odplačevalo z izčrpavanjem," je pojasnil sekretar sindikata Ladislav Rožič.

Zaskrbljeni zaradi "nesposobnih vodstev bank"
Z lastniško strukturo podjetij se v sindikatu do zdaj niso obremenjevali in jim je tudi jasno, da dolgoročno banka ne more biti lastnik trgovskega podjetja. "Pa vendar smo ob tako nesposobnih vodstvih bank, predvsem mislim tu na NLB, upravičeno zaskrbljeni," je dodal. Če bo torej NLB še naprej "silil v prodajo", sindikat napoveduje akcijo. Najprej bodo svoje člane pozvali, naj zamenjajo banko.

Na vprašanje, zakaj so svoj poziv naslovili na NLB, ki prodaja le dober 10-odstotni delež Mercatorja, ne pa na primer na Pivovarno Laško, ki prodaja dobrih 23 odstotkov podjetja, Rožič odgovarja, da ima NLB tudi največji delež v Pivovarni Laško. "Prek Pivovarne Laško NLB koordinira z vsem tem premoženjem in skrivanje za Pivovarno Laško je že prav otročje," je poudaril.

Rožič: Prodajo si želi pet močnih lobijev
Rožič sicer poudarja, da si za prodajo Mercatorja prizadeva okoli pet močnih lobijev v Sloveniji, ki v tem vidijo možnost velikega zaslužka. Sindikat zdaj od odgovornih v državi pričakuje zaščito nacionalnega gospodarstva. Bojijo se namreč tudi posledic na slovensko živilsko-predelovalno industrijo, saj bi lahko Agrokorjevo lastništvo pomembno znižalo delež slovenskih izdelkov na Mercatorjevih policah.

Agrokor je sicer dal pobudo za sestanek s predstavniki delavci Mercatorja. Po besedah Stojanovičeve so delavci pobudo sprejeli, a sestanka ne bo, dokler ne bodo imeli "kakovostnih informacij o postopku prodaje".

Prodajalci, združeni v konzorcij
Skupaj 52,10 odstotka Mercatorja prodajajo Abanka, Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding, NKBM, NLB, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska. Konzorcij prodajalcev je konec oktobra sprejel odločitev, da nadaljuje ekskluzivna pogajanja o prodaji večinskega svežnja delnic s konzorcijem Agrokor, EBRD, IFC in One Equity Partners.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
jast123
# 29.11.2011 ob 15:06
Prodaja Merkatorja Hrvatom, je začetek konca tega podjetja, za kar se imajo delavci zahvaliti predvsem Janši in Šrotu, ki sta s tem začela.
bačanc
# 29.11.2011 ob 16:33
Konec je s slovenskimi podjetji... še malo pa bomo prodali državo :((( sramota za našo politiko, ki že 21 let samo zapravlja naš trud, ki smo ga vložili v slovenska podjetja:)))
nekdodalec
# 29.11.2011 ob 16:03
Prodaja Merkatorja Hrvatom, je začetek konca tega podjetja, za kar se imajo delavci zahvaliti predvsem Janši in Šrotu, ki sta s tem začela.

Cisto dejstvo !!
mmihaa
# 29.11.2011 ob 20:10
Wayout, res si že malce "ven" z informacijami. A ti kaj pomenijo vertikalna povezanost podjetij v skupini Agrokor, slaba bonitetna ocena tega podjetja, ki je posledica ogromnega dolga, omejevanje konkurence in podobne stvari?
R2D2
# 29.11.2011 ob 18:54
... komu bo "šenkal" Krko , NLB , Luko Koper , .... ????
hud
# 29.11.2011 ob 17:32
Vodstvo sindikata delavcev trgovine Slovenije je zaskrbljeno zaradi "kupčkanja v zvezi s prodajo Mercatorja". Napovedujejo tudi sindikalne akcije

Najboljša sindikalna akcija bi bila če bi pozvali da se ne voli Janšo, ker on tisti ki je to vse zakuhal oz. odobril prodajo državnega deleža Šrotu.

P.S.
Škoda da volilci niso osli. Osli gredo samo enkrat na led. Po anketah sodeč bodo nekateri šli še drugič, mogoče celo tretjič itd. Jaz pa sem en grozno velik osel.
adnan1984
# 29.11.2011 ob 17:13
Hahah lepo je tole Tovariš Janezek izvedo. Sam mi je malo nerodno že, da nobeden ne bo kaznovan, ker bo podjetje drug kupo in ljudje bodo šli na cesto. In taisti ljudje se nam lepo smehljajo in živijo naprej, kot, da se ni nič zgodilo. Kaj njih briga, ker bo par sto ljudi na cesti in bodo socialen primer in ker uničujejo državo oz. pa sej nimamo več države imamo CK v Bruslju.
In taisti Tovariš Janezek ima lep krog zaslepljencev okoli sebe, ki ne vidijo dlje od svojega nosa nam bo po volitvah razlagal, kako je za Mercator kriv Tovariš Pahor.
EN_MEJHN_JAGER
# 29.11.2011 ob 16:18
In spet bomo postali hlapci! A ni že Cankar nekaj pisal o tem?
nekdodalec
# 29.11.2011 ob 15:54
Mercator se je ze prodal !! In to Todorovicu !!

O tem so ze vceraj pisali vsi balkanski mediji, razen tega portala in 24 ur.

Ampak novico nam bodo sporocili po volitvah.
bud00
# 29.11.2011 ob 15:30
Nekako se ta kapitalizem ne obnese. YU se je obdržala ca. 45 let tole pa sam 20.
stanefiga
# 29.11.2011 ob 15:15
tkole nje nje nje
dude
# 29.11.2011 ob 21:17
@mmihaa

Malo nenavadno se je izgovarjati na omejevanje konkurence, ker je ravno to omogočilo konsolidacijo slovenskih trgovskih firm v Mercator. Ni vprašanje prodati ali ne prodati. Vedno je cena za katero se splača prodati.
vaza
# 30.11.2011 ob 09:14
Zanimivo je predvsem razmišljanje večine, da je Mercator naš? Kako to, da nihče ne premišljuje o tem, da je tudi Tuš naš?
Naša nista ne Mercator ne Tuš. Oba imata lastnike. In samo njihova sta. Mi pa lahko sicer komentiramo, vpliva na prodajo pa nimamo.
Kar se pa tiče zaposlenih - pridni se, tako kot vedno, nimajo kaj bati!
Dragoon
# 29.11.2011 ob 21:00
@wayout12

Poleg tega, kar je naštel mmihaa, pa še dve vprašanji. Kaj pa vsa delovna mesta naših kmetov in delavcev v živilskopredelovalni industriji, ko bo Agrokor na police Mercatorja na silo pripeljal Hrvaške izdelke? Kaj pa davki, ki jih Slovenija dobi od Mercatorjevega poslovanja v tujini oz. po celem Balkanu, ko sedeža v Sloveniji ne bo več? ...
Mr.D
# 29.11.2011 ob 15:42
Brought to you by Janša & Bavčar & Šrot
rastomiro
# 30.11.2011 ob 15:33
valda se bojijo, ker todorič dela s svojimi zaposlenimi vedno s trdo roko. na hrvaškem se mu itak napoveduje štrajk...
Mr.D
# 30.11.2011 ob 10:36
Mercator bodo razprodali, saj ima ogromno nepremičnin. To bo največja katastrofa slovenskega gospodarstva. Grčija krat 3! Vse to sta vam zrihtala Janšina osebna prijatelja, Bavčar in Šrot.
tupamaross
# 30.11.2011 ob 06:50
Mercator je bil, je in bo še hujši grobar Slovenskega naroda.
Je komunistični nedonošček, ki je požrl milijarde, kot bi jih
metali v ogenj.Ker je to državna firama,delnice v njem pa imajo
praktično vsi politiki in sodniki in splh tisti, ki nekaj pomenijo,
dokazi o dobljenih sredstvih od države, iz državnega proračuna
in vseh drugih državnih virov, predvsem pa iz državnih bank so
v glavnem uničeni. Da se država nahaja v tako grozljivi situaciji,
je največji krivec Mercator, ker so se morale njegove delnice
pri zasebnikih vedno plemeniti z raznimi mahinacijami. Dejansko
so le dve možnosti in sicer ali se Mercator, Adria Airways, NLB...
pod nujno odprodajo tujcem ali preprosto tistim, ki to želijo
kupiti ali se bo država razpadla, za te "črne luknje" brez dna pa
ne bomo dobili več ničesar.

Lahko se pa Tuš razbohoti po vsej državi ob poštenih bančnih
posojilih in prodajo vseh slovenskih proizvodov ib nenehnem
opozarjanju Slovenskega naroda, da je to slovenska trgovina,
v kateri se vedno dobi slovensko blago.
Konec despotizmu
# 29.11.2011 ob 20:23
Prestrukturacija, v vsakem Merkatorju dela toliko in toliko ljudi, vsak Merkator naj gre lepo na svoje. Za propadle bodo poskrbeli nepropadli ljudje. Če ne, si pač ne zaslužimo ne države in ne naziva Slovenci.
Dragoon
# 29.11.2011 ob 18:55
Eh, sindikati nimajo drugega dela, kot da so po navodilih Kučana sesuli Pahorja, da bo sedaj lahko Janković prevzel krmilo levice, ker se je Pahor preveč upiral. Če bi bili naši sindikati vredni svojega denarja, bi vnaprej opozarjali na to, kako zaposleni ne dobivajo plač in da se jim ne plačuje prispevkov, pa bi mogoče več dosegli, ampak to je težje kot ponavljat 30 let ene in iste besede, a ne?
VZMD
# 29.11.2011 ob 15:34
Mercator - Evropsko združenje delničarjev izrazilo podporo prodaji večinskega paketa delnic

http://www.youtube.com/user/vzmdpilot#p/a/u/0/1NxKl2-HR4g

Omizje o prihodnosti Mercatorja

http://www.vzmd.si/mediji-o-vzmd/omizje-o-prihodnosti-mercatorja

MERCATOR – odziv na Pismo delničarjem ter podporo družbe pri postopkih prodaje večinskega paketa delnic Mercator, d.d. – stališče VZMD o uresničevanju interesov malih delničarjev - Četrtek, 31.03.2011

http://www.vzmd.si/novice/mercator-odziv-na-danasnje-pismo-delnicarjem-ter-podporo-druzbe-pri-postopkih-prodaje-vecinskega-paketa-delnic-mercator-d-d-stalisce-vzmd-o-uresnicevanju-interesov-malih-delnicarjev

Opustitev objave prevzemne ponudbe prevzemnikov Mercatorja pred sodiščem, Ljubljana, 9. november 2011

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yrJsAeHoI4s
wayout12
# 29.11.2011 ob 19:00
Ne vem zakaj komunistični sindikati pred volitvami zopet strašijo uboge delavce, ko pa je vsakemu vsaj malo poučenemu opazovalcu jasno, da prevzemnik, še posebno, če je trgovec, kar Agrokor je, ne kupuje Mercatorja, da bi ga uničil in zaprl trgovine, saj kdo pa ima 800 milijonov evrov za stran metat. Bolj bi se bilo za bati, če bi Mercator prvzemal kakšen pokvarjeni naložbeni sklad, ki bi Mercator dejansko lahko razkosal in prodal po delih. V konkretnem primeru Agrokorja, pa se trgovke in delavci v operativnih dejavnostih nimajo kaj bati za svoje službe. Torej zakaj sploh panika????? Ja, ker je zelo vprašljivo koliko direktorjev in šefov v Mercatorju bi Agrokor še potreboval, še posebno, če so ti šefi tam samo zaradi plače in prav te šefe ščitijo pokvarjeni in skorumpirani sindikati.
Kazalo