Kljub močni rasti je vrednost gradbenih del še vedno majhna v primerjavi s konjunkturnimi leti. Foto: BoBo
Kljub močni rasti je vrednost gradbenih del še vedno majhna v primerjavi s konjunkturnimi leti. Foto: BoBo

Sodeč po podatkih Sursa, so rast gradbenih del najbolj podžgali gradbeni inženirski objekti. Vrednost gradbenih del na gradbenih inženirskih objektih je bila 51,9 odstotka večja kot v prvem polletju lani, medtem ko se je vrednost del na stavbah povečala za 7,7 odstotka.

Vrednost opravljenih gradbenih del v državi se je junija glede na junij lani povečala za 28,6 odstotka - na gradbenih inženirskih objektih je bila višja za 40,5 odstotka, na stavbah pa za 2,6 odstotka.

V primerjavi z majem pa se je vrednost opravljenih gradbenih del zmanjšala, in sicer za 0,3 odstotka - na gradbenih inženirskih objektih se je zmanjšala za 0,8 odstotka, medtem ko se je na stavbah povečala za 1,4 odstotka.

Junijsko zmanjšanje vrednosti opravljenih gradbenih del je sicer že drugi zaporedni upad na mesečni ravni. V maju se je namreč vrednost opravljenih gradbenih del glede na april zmanjšala za 2,6 odstotka. V primerjavi s povprečjem leta 2010 pa je bila junijska vrednost gradbenih del še vedno nižja za 23,3 odstotka.