Finančni minister Uroš Čufer je napovedal, da bo vlada v najkrajšem času pripravila sveženj naložb za prodajo. Foto: BoBo
Finančni minister Uroš Čufer je napovedal, da bo vlada v najkrajšem času pripravila sveženj naložb za prodajo. Foto: BoBo

Ustanovitev državnega holdinga ter razporeditev državnih naložb v prioritetne in tiste, ki bi jih lahko prodali, je pripravila še vlada Janeza Janše. Nova koalicija je imela prav pri SDH-ju veliko nesoglasij in tako so se na koncu sporazumeli, da holding ostane, a da se nanj ne bo preneslo vse državno premoženje.

Tudi novi finančni minister Uroš Čufer meni, da je zakon o Slovenskem državnem holdingu nedomišljen v delu, ki se nanaša na prenos naložb na državni holding. Ni treba izgubljati časa s prenosom naložb države na holding, temveč je treba čim prej pripraviti seznam podjetij, ki se bodo privatizirala, je dejal. "Privatizacijo želimo pospešiti," je dodal in napovedal, da bodo v najkrajšem mogočem času za obravnavo v DZ-ju pripravili prvi sveženj podjetij, ki so razpoložljiva za prodajo.

Opozicija opozarja, da je časa vse manj
A Jožef Horvat (NSi) je navzoče na seji spomnil, da se čas izteka. "Slovenski nacionalni interes je bankrotiral in družinska srebrnina je postala staro železo. Čakati na boljše čase - katera letnica je to?" je vprašal. Vnovični prestavitvi obravnave obeh dokumentov sicer ni nasprotoval, a vlada naj "dobesedno že jutri prinese na ta odbor nove rešitve".

"Da z lahkoto mečemo z mize vse, kar je bilo doslej narejenega, in počasi pripravljamo nekaj novega, ni pot v pravo smer," je opozoril tudi Franc Bogovič (SLS). Andrej Vizjak (SDS) je zavrnitvi obeh dokumentov nasprotoval z besedami, da bo to ob že tako številnih slabih signalih mednarodnim trgom še dodaten negativen signal.

"Potrebni so celoviti ukrepi"
Medtem pa je Matevž Frangež (SD) poudaril, da so potrebni celoviti ukrepi. Opozoril je pred prehitro razprodajo po prenizkih cenah. Slovenija je v tem trenutku ranljiva zaradi zmanjšanega zaupanja v državo, ki je posledica neustreznih ekonomskih politik, pa tudi zunanjih okoliščin. "Volkovi se najprej spravijo na najšibkejšega," je dodal.