Vodja poslanske skupine SD Janko Veber napoveduje ustavno presojo Zakona o SDH s podporo državnega sveta. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Vodja poslanske skupine SD Janko Veber napoveduje ustavno presojo Zakona o SDH s podporo državnega sveta. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

»S prodajo državnih deležev v Luki Koper bomo zaigrali geostrateški položaj Slovenije, s prodajo Holdinga Slovenskih hidroelektrarn ostanemo brez pomembnega potenciala v energetskem sektorju, ki bi prispeval k rasti BDP-ja, s prodajo Aerodroma pa izgubimo izjemen potencial v turizmu in gospodarstvu,« je razloge za veleizdajo utemeljil Veber.

V SD-ju nasprotujejo tudi prodaji Pošte, še posebej, ker gre za zelo uspešno podjetje, ki je obenem lastnik Poštne banke. »Tega nihče na svetu ne prodaja, saj interesa države ni nikjer," je prepričan Veber. Predvidena prodaja Telekoma Slovenija, kjer vlada ne predvideva niti minimalnega deleža, pa se Vebru zdi neverjetna.

Nobena država ne prodaja operaterjev
»Nobena država ne prodaja operaterjev, saj gre za nadzor nad nacionalno varnostjo. Tukaj gre za veleizdajo zaradi ogrožanja nacionalne varnosti,« meni. Prodajo Zavarovalnice Triglav pa obsoja, ker gre pri skladu za invalidsko in pokojninsko zavarovanje za premoženje ljudi, in ne države. »To je kraja,« je oster Veber. Po njegovih besedah gre pri prodaji Slovenske industrije jekla (SIJ) celo za primer »koruptivnega ravnanja«, saj je bila leta 2011 pripravljena prodajna opcija, po kateri bi bil državni delež prodan po primerni ceni, ki pa bo zdaj bistveno nižja, mogoče pa so tudi provizije, namiguje Veber, sklicujoč se tudi na opozorila Računskega sodišča.

Ponovni premislek
Veber napoveduje presojo Zakona o SDH-ju na ustavnem sodišču s podporo državnega sveta. To naj bi politiki omogočilo ponovni premislek o razprodaji premoženja, saj prihodki od prodaje deležev državnih podjetij ne bodo prihodki proračuna, ampak bodo prihodki SDH, kjer pa bodo poniknili, opozarja.

Stranke sledijo kapitalskim interesom?
Vodja poslanske skupine SD je opozoril tudi na izključevanje državnega zbora iz odločanja o tem, kaj bo predmet prodaje in kakšni naj bodo deleži, saj bodo poslanci lahko le dali ali zavrnili soglasje k vladnem predlogu. »Če se potrdi klasifikacija naložb, bo jasno, da stranke sledijo kapitalskim interesom,« poudarja.

Cilj je priti do osebnega premoženja?
V SD-ju ne bi prodajali Telekoma, Luke Koper in Aerodroma. Opozarjajo, da v klasifikaciji ni opredeljeno, kaj se bo dogajalo s KAD-om, kar pa je ključna pomanjkljivost, glede na državne deleže v Krki, Modri zavarovalnici, Gorenju in drugih.

V zvezi s kadrovanjem neizvršnih direktorjev pa se je izkazalo, da SDS imenuje ene in iste ljudi za neizvršne direktorje SDH-ja in državne sekretarje. »To je igra, ki pelje v dokončno zlorabo. Nekdo vodi vlado, da pride do osebnega premoženja,« pravi Veber.