Visoki gostje, ki so se udeležili slavnostnega zasedanja OECD-ja v Parizu. Foto: EPA
Visoki gostje, ki so se udeležili slavnostnega zasedanja OECD-ja v Parizu. Foto: EPA

OECD je v Parizu počastil 50-letnico obstoja s posebno slovesnostjo, kjer so sodelovali tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy, japonski premier Naoto Kan in ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton.

Višja gospodarska rast v območju evra

Za prihodnje leto je Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj oceno o rasti bruto domačega proizvoda (BDP) pustila nespremenjeno pri dveh odstotkih, je pa zvišala oceno inflacije - za letos z 1,3 na 2,6 odstotka, za leto 2012 pa z 1,2 na 1,6. Po napovedi se bo v območju z evrom nekoliko zvišala tudi brezposelnost, ki naj bi bila letos 9,7-odstotna (po prejšnji oceni naj bi bila 9,6-odstotna), prihodnje leto pa naj bi se s sprva ocenjenih 9,2 odstotka povzpela na 9,3 odstotka.

Organizacija je ohranila napoved o rasti BDP-ja v svojih članicah na svetovni ravni: članice OECD-ja naj bi letos imele 2,3-odstotno rast BDP-ja, medtem ko naj bi se svetovno gospodarstvo okrepilo za 4,2 odstotka. Prihodnje leto se bo BDP po napovedih v članicah OECD-ja okrepil za 2,8 odstotka in za 4,6 odstotka na svetovni ravni.

"Svetovno okrevanje ostaja na poti, vendar je hitrost okrevanja po državah in regijah različna," v poročilu ugotavlja OECD in dodaja, da je najslabša zapuščina krize visoka stopnja brezposelnosti. Države bi zato morale takoj sprejeti ukrepe za izboljšanje trga dela in preprečiti, da bi visoka stopnja brezposelnosti postala trajna.

Brezposelnost se bo znižala
Brezposelnost v 34 članicah OECD-ja naj bi se letos z lanskih 8,3 odstotka spustila na 7,9 odstotka, prihodnje leto pa naj bi se znižala na 7,4 odstotka. Cene življenjskih potrebščin v članicah OECD-ja se bodo letos predvidoma zvišale za 2,3 odstotka (lani je bila inflacija 1,8-odstotna), leta 2012 pa naj bi bila inflacija 1,7-odstotna.

Ameriško gospodarstvo bolje, japonsko slabše
OECD je zvišal tudi napoved o rasti ameriškega gospodarstva. Potem ko je organizacija v prejšnji napovedi ocenjevala, da se bo gospodarstvo ZDA letos okrepilo za 2,2 odstotka, je oceno zdaj zvišala na 2,6 odstotka. Prihodnje leto naj bi se BDP okrepil za 3,1 odstotka. Inflacija v ZDA naj bi se z lanskih 1,7 odstotka letos zvišala na 1,9 odstotka, prihodnje leto pa naj bi se spustila na 1,3 odstotka. Prav tako naj bi se zmanjšala brezposelnost: z lanskih 9,6 odstotka naj bi se letos spustila na 8,8 odstotka, leta 2012 pa naj bi bil stopnja brezposelnosti 7,9-odstotna.

Oceno pa je OECD znižal za Japonsko. Zaradi potresa in cunamija naj bi se BDP letos skrčil za 0,9 odstotka, vendar pa OECD leta 2012 pričakuje močno okrevanje, ko naj bi bila gospodarska rast 2,2-odstotna. Pred katastrofo je OECD Japonski letos napovedoval 1,7-odstotno rast BDP-ja in 1,3-odstotno gospodarsko rast prihodnje leto. Potem ko so se cene življenjskih potrebščin v deželi vzhajajočega sonca lani znižale za 0,7 odstotka, naj bi letos država imela 0,3-odstotno inflacijo, prihodnje leto pa se bodo po pričakovanjih cene znova znižale - za 0,2 odstotka. Brezposelnost naj bi se letos z lanskih 5,1 odstotka spustila na 4,8 odstotka, leta 2012 pa naj bi bila stopnja brezposelnosti na Japonskem 4,6-odstotna.

OECD je v Parizu počastil 50-letnico obstoja s posebno slovesnostjo, kjer so sodelovali tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy, japonski premier Naoto Kan in ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton.

Višja gospodarska rast v območju evra