Bik, simbol borznega optimizma, še ni izgubil sape. Elitni newyorški delniški indeks Dow Jones se je v torek povzpel krepko nad 13 tisoč točk. Tudi tehnološke delnice so šle strmo navzgor, tako da je indeks Nasdaq (3.039 točk) po skoraj dvoodstotni rasti dosegel najvišjo raven po novembru 2000. Foto: EPA
Bik, simbol borznega optimizma, še ni izgubil sape. Elitni newyorški delniški indeks Dow Jones se je v torek povzpel krepko nad 13 tisoč točk. Tudi tehnološke delnice so šle strmo navzgor, tako da je indeks Nasdaq (3.039 točk) po skoraj dvoodstotni rasti dosegel najvišjo raven po novembru 2000. Foto: EPA
Ameriška valuta je v torek občutno pridobivala. V primerjavi z jenom je dolar dosegel skoraj enoletni vrh (83,4 jena za dolar), medtem ko je treba za evro plačati manj kot 1,31 dolarja. Foto: Reuters
Ljubljanska borza
Indeks SBI TOP se je znižal za 0,55 odstotka. Delnice Nove KBM, ki so ta mesec hitro poskočile za več kot 30 odstotkov, so zdrsnile na 3,61 evra. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Takšne rasti letos na Wall Streetu še ni bilo, saj je Dow Jones (13.177 točk) poskočil za 218 točk oziroma za 1,68 odstotka, s čimer je manj kot tisoč točk oddaljen od rekorda iz leta 2007. Blestele so finančne delnice. Ameriška centralna banka je objavila rezultate stresnih testov. Večina največjih bank (izjema je Citigroup) je dobro opravila preizkus. Ob koncu torkovega trgovanja je za veselje poskrbela še banka JPMorgan Chase, ki se je odločila zvišati dividendo in odkupiti za 15 milijard dolarjev lastnih delnic. Tečaj delnic se je povzpel za sedem odstotkov.

Zlato padlo pod mejo 1.650 dolarjev
Fed je na enodnevnem sestanku potrdil, da ameriško gospodarstvo solidno okreva, skrbi ga le previsoka brezposelnost, ki znaša 8,3 odstotka. Visoke cene energentov naj bi le kratkoročno podžgale inflacijo, ki naj bi dolgoročno ostala na ravni okrog dveh odstotkov. O novem krogu odkupovanja državnih obveznic ni bilo govora, kar je povzročilo padec zlata. Za 31,1-gramsko unčo je treba plačati že manj kot 1.650 dolarjev. Zanimivo je, da je platina (1.680 dolarjev) trenutno prvič po septembru dražja od zlata. Cena nafte vrste brent je bila v sredo ob 14. uri okrog 126 dolarjev.

Ničelne obresti vsaj še dve leti
Mnogi ekonomisti vseeno pričakujejo, da bodo Zvezne rezerve ob koncu leta najavile nove stimulativne ukrepe. Fed že od decembra 2008 drži ključno obrestno mero Fed funds na ničelni ravni, te politike pa po napovedih ne bo spreminjal do konca leta 2014. Od vrhunca finančne krize je Fed odkupil za 2.300 milijard dolarjev obveznic in s tem vplival na znižanje tržnih obrestnih mer. Do letošnjega junija bo še izvajal operacijo "Operation Twist", s katero želi imeti v svojem portfelju več dolgoročnih obveznic.

Američani se niso ustrašili visokih cen goriv
Ameriški trgovci so bili februarja lahko zadovoljni, saj je prodaja na drobno porasla za 1,1 odstotka. Gre za najvišjo rast v zadnjih petih mesecih, zaslugo pa ima zlasti povečana prodaja motornih vozil. Očitno se Američani niso ustrašili visokih cen goriva. Istočasno je statistika navzgor popravila tudi podatek o decembrski in januarski rasti maloprodaje.

Večina zdaj pričakuje, da bo končni podatek o gospodarski rasti v zadnjem lanskem četrtletju prav tako boljši od prejšnjih ocen in da bo rast BDP-ja v resnici 3,5-odstotna. Za prvo letošnje četrtletje so pri Goldman Sachsu napoved gospodarske rasti z 1,8 zvišali na dva odstotka (na letni ravni).

Finančne krivulje na Valu 202:

Igor Erker - zahod še ni odpisan


DAX nad mejo 7.000, Nikkei nad 10.000
Vodilne evropske borze so v torek dosegle najvišjo raven po juliju, potem ko se je indeks FTSEurofirst 300 (1.095 točk) povzpel za 1,7 odstotka. Banke so v povprečju pridobile več kot tri odstotke in so letos že za okrog 18 odstotkov v plusu. Iz Nemčije je prišla ohrabrujoča novica, da je indeks konjunkturnih pričakovanj Zew marca splezal na najvišjo raven po juniju 2010. Rast se je danes nadaljevala. Franfkurtski DAX30 se je zvišal za skoraj odstotek in zlahka presegel mejo 7.000 točk.

Tokijski Nikkei je prvič letos dan končal nad 10.000 točkami.

Delnicam Nove KBM zmanjkalo sape
Na Ljubljanski borzi je indeks SBI TOP (577 točk) izgubil pol odstotka, potem ko je delnicam Nove KBM po drugi najvišji rasti (včeraj +11,76 %), odkar te delnice kotirajo na borzi, zmanjkalo sape. Dopoldne so se posli sicer sklepali pri štirih evrih, kar je največ v zadnjih štirih mesecih, toda kasneje je cena padla do 3,61 evra. Prometa je bilo za več kot 100 tisoč evrov.

Krkine delnice so se ob 600 tisoč evrih prometa pocenile za odstotek, posli pa so se sklepali med 50,6 in 51,4 evra. Gorenjeve delnice so se šesti dan zapored podražile, tečaj je prvič letos nad petimi evri.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

GORENJE

+5,60 %

5,07 EUR

PETROL

+0,00 %

163,10

MERCATOR

-0,40 %

124,10

KRKA

-0,97 %

51,00

TELEKOM

-1,45 %

68,00

LUKA KOPER

-2,44 %

10,00

NOVA KBM

-3,16 %

3,68

ZAV. TRIGLAV

-3,33 %

11,60



Pozor, indeks transportnih podjetij ne sledi širšemu trgu
Po takih optimističnih dneh, kot so zdaj na borzah, so optimisti dobili krila in se ne menijo za težave prezadolžene Evrope. Prepričani so, da je kljub letošnji rasti trenutek za vstop dolgoročnih vlagateljev na trg še vedno pravšen. Če je verjeti statistiki, lahko optimizem na ameriških borzah traja še eno leto, da bo doseženo povprečje dolžine bikovskih trendov po 2. svetovni vojni.

Nekaj negotovosti prinaša le dejstvo, da delnice transportnih podjetij ta mesec ne pridobivajo več. Leta 2000 je indeks transportnih podjetij v ZDA vrh dosegel pred širšim trgom, ki ga je nato prizadel pok tehnološkega mehurčka, prav tako pa je leta 2007 tri mesece pred preostalimi indeksi zdrsnil medvedjemu trendu naproti.