Delnice Nove KBM so, podobno kot preostale bančne delnice na svetovnih borzah, ob finančni krizi strahovito padle, zdaj pa se le pobirajo. Od rekordno nizke vrednosti so zdaj oddaljene več kot 30 odstotkov. Foto: BoBo
Delnice Nove KBM so, podobno kot preostale bančne delnice na svetovnih borzah, ob finančni krizi strahovito padle, zdaj pa se le pobirajo. Od rekordno nizke vrednosti so zdaj oddaljene več kot 30 odstotkov. Foto: BoBo
Gorenje
Tečaj Gorenjevih delnic je 4,8 evra. Velenjsko podjetje je imelo v zadnjem lanskem četrtletju 1,28 milijona evrov čistega dobička in 13 milijonov evrov dobička iz poslovanja. Obe številki sta nekoliko nižji od decembrskih predvidevanj. Foto: BoBo
BMW serije 6
Bavarski proizvajalec dragih avtomobilov BMW je napovedal, da bo letos presegel lanski rekordni dobiček. Foto: BMW

Najvišji posli so se sklepali pri 3,94 evra, kar pa je še vedno zelo slaba tolažba za tiste, ki so delnice leta 2008 kupili v javni prodaji po 27 evrov. Njihov tečaj je letos celo zdrsnil pod tri evre in je bil s tem 93 odstotkov pod rekordno vrednostjo. Tudi preostali blue-čipi na Ljubljanski borzi so se v torek podražili. Petrol, ki je bil za trenutek že za slabih pet odstotkov v plusu, je dražji za 1,37 odstotka, Telekom pa za 2,37 odstotka, indeks SBI TOP (580 točk) se je zvišal za 1,78 odstotka. Daleč največ prometa, 435 tisoč evrov, je bilo s Krkinimi delnicami, ki so dražje za odstotek.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

NOVA KBM

+11,76 %

3,80 EUR

ZAV. TRIGLAV

+4,35 %

12,00

LUKA KOPER

+4,06 %

10,25

TELEKOM

+2,37 %

69,00

PETROL

+1,37 %

163,10

KRKA

+0,98 %

51,50

MERCATOR

+0,44 %

124,60

GORENJE

+0,02 %

4,801


Kupci naleteli na skromno ponudbo

"Menjava uprave bo po vsej verjetnosti imela bolj kratkoročni učinek na ceno delnice. Vseeno je treba upoštevati tudi promet. Ob dejstvu, da je prometa za nekaj 10 tisoč evrov, težko rečemo, da gre za obrat trenda. Očitno se soočamo z nekaj "nestrpnimi" vlagatelji, ki agresivno kupujejo skromno ponudbo delnic, tečaj pa posledično raste. Za obrat trenda bo potrebno bistveno izboljšano poslovanje banke, kar pa se ne bo zgodilo čez noč," je za MMC povedal Jani Javornik iz Hypo banke.

DAX30 tik pod mejo 7.000 točk
Borze v Londonu, Frankfurtu in Parizu so včeraj malenkost pridobivale, medtem ko je osrednji delniški indeks v Madridu izgubil 1,2 odstotka. Španija je slišala nekaj kritičnih besed, potem ko je sporočila, da letos ne bo izpolnila cilja pri proračunskem primanjkljaju. V torek dopoldne so bili delniški trgi spet optimistični. Frankfurtski DAX30 je pridobil odstotek in se povsem približal meji 7.000 točk.

Nemčiji ne grozi recesija
Pomemben konjunkturni podatek kaže, da se Nemčiji ni treba bati recesije - indeks ZEW, ki meri razpoloženje okrog 300 vlagateljev in analitikov, je porasel četrtič zapored (na 22,3 točke) in dosegel najvišjo raven po juniju 2010. Nemško gospodarstvo je imelo v zadnjem lanskem četrtletju po treh letih sicer spet negativno rast, toda položaj naj bi se že izboljševal. Letos naj bi imela Nemčija 0,7-odstotno rast.

Finančne krivulje na Valu 202:
Facebook naj bi na borzi začel kotirati maja


Dow Jones v nov teden z rahlo rastjo
Newyorški delniški indeks Dow Jones (12.959 točk) se je v ponedeljek kljub padcu bančnih delnic zvišal za tretjino odstotka, kar je posledica lepe rasti delnic defenzivnih podjetij. Vlagatelji bodo danes pozorno spremljali zasedanje Zveznih rezerv in čakali na morebitne namige o še ohlapnejši denarni politiki. To bi pomagalo vodilnim delniškim indeksom, ki so v območju skoraj štiriletnega vrha in so trenutno naleteli na območje večjega odpora.

Japonci bodo kupovali kitajske obveznice
Tokijski Nikkei (9.899 točk) je v torek pridobil le nekaj točk. Japonska je od kitajskih oblasti dobila dovoljenje za nakup 65 tisoč milijard juanov vrednih kitajskih vladnih obveznic, kar pomeni dobrih 10 milijard dolarjev, s čimer želi Tokio diverzificirati svoje devizne rezerve in okrepiti gospodarske vezi z azijsko konkurentko. Tudi Kitajska je sporočila, da bo še naprej kupovala japonske obveznice, vendar bo omejila nakupe, kadar bo jen naraščal.