"Zaupanje javnosti potrebujemo, ker brez tujih vlaganj v igralniško dejavnost ne bo šlo," je prepričan premier Borut Pahor. Foto: BoBo
Bo nova strategija obudila igralništvo?
Propad igralništva

V okviru javne tribune o strategiji razvoja iger na srečo v Sloveniji je predsednik vlade poudaril, da je za zaupanje javnosti v to panogo nujno potrebna transparentnost. Po njegovem mnenju mora javnost zaupati, da bodo dobički uporabljeni tako, da bomo vsi imeli nekaj od tega, in da bodo negativni učinki igralništva obvladani.

Pahor je opozoril še, da je treba narediti konec dvoličnosti, ko si na eni strani želimo igralništva in dobičkov, po drugi strani pa igralništvo zaradi moralnih zadržkov odklanjamo.

Nova strategija po mnenju uprave družbe Hit v veliki meri potrjuje in spodbuja sanacijska prizadevanja družbe ter prinaša možnosti za posodobljen, bolj uravnotežen in predvsem dolgoročnejši razvoj igralništva v Sloveniji. V Hitu pozdravljajo tudi odločitev za davčne olajšave za privabljanje gostov z oddaljenih trgov, so zapisali v sporočilu za javnost.


Križanič: Igralništvo je zrela panoga, trg zasičen

Minister za finance Franc Križanič pa je opozoril, da je igralništvo v Sloveniji zrela panoga in da je trg zasičen. Cela vrsta igralnih salonov tako ne ustvarja več dobička, je dejal in dodal, da gre strategija, ki jo je pripravila vlada, v smeri zniževanja davčnih obremenitev pri povezovanju turizma in igralništva, obenem pa ohranja nadzor tako s strani nadzornih organov kot tudi v obliki lastniškega deleža države.

Kaj prinaša nova strategija?
Kot je še pojasnil minister, je država v okviru javne obravnave predloga strategije razvoja iger na srečo prejela pripombe 26 deležnikov. Največ se jih je nanašalo na temo spletnih iger na srečo, lastniške strukture in prirejanja živih iger v igralnih salonih. Strategija gre zdaj v medresorsko usklajevanje, sprejeta pa bi lahko bila v mesecu dni. Sledile bodo ustrezne spremembe zakona o igrah na srečo. "Ukrepi bi lahko postali operativni v začetku ali sredi prihodnjega leta," je pojasnil Križanič. Bistveni poudarek nove igralniške strategije je sicer povezovanje turistične dejavnosti z razvojem igralništva.

Ekonomist Maks Tajnikar je ob tem poudaril, da je Slovenija zelo majhen trg, zato se bodo slovenski izvajalci iger na srečo nujno morali usmeriti na oddaljene trge. "To pa lahko naredi tisti, ki ima primeren proizvod - tudi obigralniško in neigralniško ponudbo -, znanje in sredstva," je menil Tajnikar in dodal, da lahko te pogoje izpolnjujejo le velike igralnice. Ob tem je izpostavil še, da bi morala država ohraniti lastniški delež, zasebni kapital pa bi se vključil v razvoj obigralniške ponudbe.

Bo nova strategija obudila igralništvo?
Propad igralništva