Premierja so na Dursu seznanili z ovirami, ki jim preprečujejo še učinkovitejše delovanje. Foto: MMC RTV SLO
Premierja so na Dursu seznanili z ovirami, ki jim preprečujejo še učinkovitejše delovanje. Foto: MMC RTV SLO

Pahor je zahteval poročilo o davčnih utajah in izogibanju plačilu davkov ter o ukrepih za učinkovitejšo izterjavo davkov, seznanili pa so ga tudi z ovirami, ki jim preprečujejo še učinkovitejše delovanje, je poročal Radio Slovenija. Direktorica Davčne uprave RS Mojca Centa Debeljak je za največjo oviro ta hip označila zastarel informacijski sistem, ki je star že več kot 20 let. Kljub temu se je po njenih besedah lani učinkovitost izterjave v primerjavi z letom 2008 izboljšala za 20 odstotkov.

Križanič: To je prvi obisk premierja na Dursu
S predsednikom vlade so se na Dursu pogovarjali še o sivi ekonomiji in plačevanju prispevkov za socialno varnost. Kot pravi generalna direktorica, so mu predstavili dejavnosti, s katerimi želijo doseči še učinkovitejše pobiranje davčnih dajatev, hkrati pa tudi boljše odkrivanje kaznivih dejanj davčnih utaj. Durs je Pahorju predstavil tudi dograditev obstoječe aplikacijske podpore, ki bo od aprila dalje omogočala zavarovancem vpogled v obračunane in plačane prispevke.

Križanič je ob obisku opozoril, da je bil to prvi obisk predsednika vlade, odkar Durs obstaja, premier pa izjav za javnost ni dajal.

Direktorica Dursa je komentirala še zmanjševanje števila davčnih inšpektorjev in dejala, da zmanjševanje njihovega števila nadomeščajo z višjo učinkovitostjo dela zaradi bolj projektnega usmerjanja in vodenja pregledov.