Pahor ne podpira Radićeve v njenih prizadevanjih po razrešitvi vodstva in nadzornikov AUKN-ja. Foto: MMC RTV SLO
Pahor ne podpira Radićeve v njenih prizadevanjih po razrešitvi vodstva in nadzornikov AUKN-ja. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič
Predsednik Zaresa Gregor Golobič odločitve gospodarske ministrice podpira in trdi, da "Pahor tukaj zelo moti". Foto: MMC RTV SLO
Komarjeva zmagala v bitki z Radićevo?

"Njene izjave stojijo. V celoti so utemeljene. Ravnanje AUKN-ja, ki je očitno sponzorirano s strani ministrstva za finance, je neodgovorno in škodljivo ravnanje. Je v nasprotju s tem, o čemer in kako je vlada razpravljala. Je neka ponovitev 'kazino' kapitalizma, v katerem se denar iz realnega sektorja namenja za špekulativne posle, tako da obstaja realna nevarnost, da bo v prihodnjem letu zaradi neposrečene dokapitalizacije NLB-ja potrebno iz proračuna črtati precejšen del investicij države," je dejal predsednik Zaresa.

Golobič: Predsednik vlade se tu zelo moti
Medtem ko premier Borut Pahor meni, da je bila ustanovitev agencije revolucionaren korak, pa Golobič trdi, da sledi, "neki netransparentni logiki" še ne narejene sektorske politike za energetiko. "Predsednik vlade se tukaj zelo moti. Posledice bomo občutili vsi. Jaz sem v zvezi s tem in nekaterimi drugimi stanji in dejanji in opustitvami dejanj za jutri predlagal poseben sestanek na ravni koalicije, do katerega bo jutri tudi prišlo," je dejal Golobič.

Pahor: Ustanovitev agencije revolucionaren korak
Z ustanovitvijo Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) je vlada naredila revolucionaren korak, je danes ocenil Pahor. "Agencija ima seveda nekaj otroških bolezni, ki jih ne pripisujem upravi in ne nadzornemu svetu. So na nek način posledica dejstva, da smo radikalno spremenili način upravljanja s kapitalskimi deleži države," je pojasnil.

Radićeva zahteva razrešitev Dagmar Komar
Prej se je po njegovih besedah v tem peskovniku igrala strankarska politika, zdaj pa v njem deluje neodvisno telo, se je Pahor odzval na novinarsko vprašanje, ali podpira zahtevo ministrice za gospodarstvo Darje Radić, da vlada tudi zaradi delovanja agencije v zvezi z dokapitalizacijo NKBM-ja DZ-ju predlaga razrešitev vodstva AUKN-ja. "Že dalj časa ugotavljam, da ta ekipa ni kompetentna in ne opravlja svojega dela," je o AUKN-ju nedavno dejala ministrica za gospodarstvo in dodala, da agencija deluje "v interesu in odvisno od neke interesne skupine".

Razrešitev bi povzročila zmedo
Upravni odbor in nadzorni svet agencije sicer morda nista imuna na "kakšne interese, priporočila ali tihe nasvete kogar koli", se zaveda Pahor, vendar pa v nasprotju z vlado to ni politični organ. Agencija se je v primeru NKBM-ja odločila, kot se je, poudarja premier. "In mislim, da bi naredili veliko zmedo na domačem in na tujih finančnih trgih, če bi vlada kakor koli posegala v to odločitev," pravi Pahor.

AUKN je sicer premierja že obvestil o svoji potezi pri dokapitalizaciji mariborske banke, za kar je imel po mnenju Pahorja tudi pravno osnovo.

Če se ne sveti dovolj, prodajmo, a le začasno
Pahor je novinarjem tudi pojasnil, da sicer ne podpira več kot ene banke v državni lasti in da se bo, ko bo narejena sektorska politika za področje financ, zagovarjal transparenten proces prodaje večinskega deleža v NKBM-ju.

Pa tudi glede NLB-ja bo treba po njegovih besedah v parlamentu enkrat razčistiti, "ali je to res tista srebrnina, ki je ne prodamo niti takrat, ko se izkaže, da ni tako sijoča, kot se zdi na prvi pogled". Če nismo sposobni z dokapitalizacijami ustvariti pogojev, ko bi prek državnega lastništva banke uspevali dobro poslovati z njo, je morda čas, da se jo za določeno obdobje prepusti tujim lastnikom, ki bi uredil njeno poslovanje, je še dejal.

Komarjeva zmagala v bitki z Radićevo?