Neuradno je slišati, da Miljenko Brajković, direktor prodaje za trge na območju nekdanje Jugoslavije, Palomine partnerje obvešča, da je SHP oziroma Eco Invest že postal Palomin večinski lastnik. Foto: MMC RTV SLO
Neuradno je slišati, da Miljenko Brajković, direktor prodaje za trge na območju nekdanje Jugoslavije, Palomine partnerje obvešča, da je SHP oziroma Eco Invest že postal Palomin večinski lastnik. Foto: MMC RTV SLO
Paloma
Paloma je v 71-odstotni lasti države. Foto: MMC RTV SLO

Državna Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP) je predlagala, naj se postopek iskanja strateškega investitorja za družbo Paloma konča.

Z interesenti se je o dokapitalizaciji Palome pogajala komisija, ki so jo sestavljali predstavniki uprave, nadzornega sveta, zaposlenih Palome in PDP-ja. Zadnja dva preostala ponudnika "nista ustrezno zadostila postavljenim kriterijem, zato nadaljevanje postopka ni primerno", menijo v PDP-ju.

PDP, ki je o tej temi razpravljal na upravnem odboru družbe, tako predlaga komisiji, da ne sprejme nobene izmed ponudb in postopek konča. Obenem pa v družbi pojasnjujejo, da se nameravajo "nemudoma aktivno vključiti v procese finančnega in poslovnega prestrukturiranje družbe Paloma skupaj z drugimi deležniki družbe".

Od petih ostala le dva potencialna vlagatelja
Neuradno je bilo znano, da sta v postopku dokapitalizacije Palome od sprva petih ostala le še dva potencialna vlagatelja, slovaško podjetje SHP ter precej neznano papirno srbsko podjetje Drenik ND, ki svoje papirne produkte prodaja pod blagovno znamko Perfex.

O dokapitalizaciji Palome je kritično spregovoril predsednik sveta delavcev in delavski predstavnik v nadzornem svetu Palome Jože Korotaj, ki je me drugim ocenil, da je "nenavadno in nevsakdanje" početje PDP-ja, prek katerega je država še vedno 71-odstotni lastnik Palome. Ta se je po njegovih besedah s Slovaki še naprej pogajal, čeprav ti v postopku privatizacije niso in tudi ne bodo oddali zavezujoče ponudbe.

Paloma začela strateškega partnerja iskati oktobra lani
"Vse bolj se zdi, da je večinskemu lastniku v interesu, da se Palomo proda ne glede na vsebino obeh vsebinskih in minimalnih finančnih ponudb," je menil Korotaj, ki je pogovore z Drenikom ob tem pripisal še dogajanju v času nekdanje direktorice Mateje Perger.

V PDP-ju pa so danes glede njegovih izjav menili, da "ultimativne zahteve in pavšalne ocene o vrednosti družbe niso pripomogle k uspešnemu zaključku postopka iskanja strateškega investitorja in gotovo ne vplivajo pozitivno na položaj družbe".

Paloma je postopek iskanja strateškega partnerja, ki bi po izvedenem povečanju kapitala družbe postal njen večinski delničar, začela oktobra lani. Strateški partner bi si moral prizadevati za dolgoročni razvoj Palome, ohranitev sedeža podjetja in proizvodnje na obstoječih lokacijah, investicijska vlaganja v posodobitev proizvodnje in v nove programe ter za dogovorno reševanje kadrovskega vprašanja. Postopek je bil transparentno in profesionalno izpeljan, še zagotavljajo v PDP-ju.