Paloma (za zdaj) neuspešno išče svež kapital. Foto: MMC RTV SLO
Paloma (za zdaj) neuspešno išče svež kapital. Foto: MMC RTV SLO

Paloma je že nekaj časa neuspešno iskala strateškega partnerja, ki bi v tovarno vložil sveži kapital. Zaključka postopka ni bilo, ker je večinski državni lastnik, PDP, postopek neuradno zaradi prenizkih ponudb dveh zainteresiranih vlagateljev ustavil. Srbski Drenik in slovaški SHP sta namreč ponujala precej manj od želenih 20 milijonov evrov.

Obstoječi lastniki v Palomo niso želeli vlagati, po neuradnih informacijah pa naj bi bila zaradi ravnanja državnega PDP-ja razhajanja med prvim nadzornikom Krešom Šavričem in družbo lastnico.

Paloma nikakor nad "linijo životarjenja"
Šavrič, ki je tudi član uprave Soda, je povedal, da je ob nastopu nove uprave družba imela šest milijonov evrov izgube. Situacijo so reševali s kratkoročnim sanacijskim načrtom, s katerim so poiskali vse notranje rezerve, predvideli pa so tudi srednjeročne in dolgoročne ukrepe, ki bi družbo dvignili nad "linijo životarjenja". Šavrič je poudaril, da je Paloma kapitalsko podhranjena in nujno potrebuje likvidnostna sredstva. Koliko časa lahko Paloma še "životari", ni želel napovedati.

Bojan Rajtmajer naj bi družbo zapuščal iz osebnih razlogov, delovno razmerje, ki ga je sklenil z nadzornim svetom, pa preneha proti koncu septembra letos. V tem času naj bi nadaljeval delo pri pripravi finančnega in poslovnega načrta prestrukturiranja družbe.

Družba bo novega predsednika nadzornega sveta, ki bo nadomestil Šavriča, najverjetneje dobila v četrtek, ko naj bi vodenje nadzornikov prevzel namestnik Šavriča, Simon Černetič iz Kada. V nadzornem svetu sta sicer še Bogomir Jelenc in Lovrencij Galuf, ki sta predstavnika kapitala, ter Karel Ferk in Jože Korotaj, ki sta predstavnika zaposlenih. Po pisanju medijev pa ni nujno, da bo nadzorni svet delo nadaljeval v tej sestavi, saj naj bi se na skupščini, ki bo najverjetneje 27. julija, zgodile spremembe.