Gospodarstvo

Poudarki

  • Nizozemski meroslovni institut prišel do enakih zaključkov
  • Iskraemeco: Sledimo standardom in še več
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 68 glasov Ocenite to novico!
Števec
Števec porabe električne energije. Fotografija je simbolična; model na sliki se ne nujno nanaša na modele iz nizozemske raziskave. Foto: BoBo/Tina Kosec
       Imuniteta Iskraemecovih števcev pred frekvenčnimi motnjami v območju med 2—150 kHz, in zlasti zoper omenjene svetlobne vire CFL (kompaktne fluorescenčne sijalke) in LED, je bila uspešno preizkušena v neodvisnih testnih laboratorijih, ki temeljijo na standardih TR50579 in IEC 61000-4-19.       
 Nataša Hartman, Iskraemeco
       Z vašim vprašanjem in našim odgovorom bomo seznanili Urad Republike Slovenije za meroslovje, ki izvaja meroslovni nadzor.       
 Elektrooperaterji
Števec porabe električne energije
Analogni števci se umikajo. Evropska unija načrtuje, da bodo povsem opuščeni po letu 2020. Foto: BoBo
       Skrajnostim smo se izogibali. Tako smo na primer uporabili 50 žarnic in zatemnjevalec, pri čemer ima povprečno gospodinjstvo 47 žarnic.       
 Cees Keyer, AUAS
Števec Iskraemeco
Med testiranimi je bilo tudi nekaj števcev slovenskega podjetja Iskraemeco. Foto: BoBo/Tina Kosec
       Testna postavitev predstavlja zelo specifične pogoje in izpostavlja več merilnih naprav velikemu številu svetlobnih sredstev z možnostjo zatemnitve na eni fazi, kar ne predstavlja realnih pogojev delovanja števca.       
 V Iskraemecu se ne strinjajo, da je študija ustvarila razmere v tipičnem gospodinjstvu
LED
Največje napake so zaznali, ko so povezali LED-sijalke z zatemnjevalci. Foto: EPA
       Meroslovne lastnosti pametnih števcev v uporabi stalno preverjamo s po svetu uveljavljenim modelom statističnega vzorčenja na števcev enake meroslovne oznake, tipa in letnice izdelave. Do starosti 12 let se ti preskusi izvajajo s periodiko 4 let, nato pa na vsaki 2 leti.       
 SODO
Daljnovod
Pri prenosu in transformaciji električne energije nastajajo tudi izgube. Te poplačajo uporabniki skozi dajatve. Foto: Mojca Dumančič

Dodaj v

Pametni števci lahko pokažejo tudi do petkrat višjo porabo elektrike

Svetovni dan potrošnikov
27. marec 2017 ob 06:09
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nizozemska univerza je testirala devet pametnih merilnikov porabe električne energije. Ugotovila je, da skoraj vsi precej slabo merijo: od –30 odstotkov do +582 odstotkov od dejanske porabe. Preverili smo, ali so modeli v uporabi tudi v Sloveniji in ali lahko upravljavci omrežij zagotovijo, da so njihovi števci (bolj) zanesljivi. SODO je zagotovil, da konkretni modeli pri nas niso v uporabi, bodo pa elektrooperaterji o ugotovitvah obvestili slovenski urad za meroslovje. Eden izmed proizvajalcev, slovenski Iskraemeco, pa je izpostavil nekaj hib same - študije.


Marsikateri plačnik električnega priključka se je ob pogledu na račun že popraskal po glavi, od kod takšen znesek. Spletni forumi so polni razprav in izkušenj ljudi, ki so prepričani, da njihov merilnik laže. Seveda noben števec ne izmeri popolnoma točne porabe. Vsako merjenje ima razpon napake, naj bo upoštevanja vreden ali zanemarljiv. A sodeč po sveži raziskavi, so lahko uporabniki pametnih števcev upravičeno sumničavi - vsaj na Nizozemskem, kjer so jo izvedli. In ker so bile napake pri meritvah tako velike in so se pojavile pri skoraj vseh merjenih modelih, tudi v Sloveniji velja previdnost pri "pametnih" števcev nasploh.

"Govorice", da pametni števci v praksi izmerijo daleč previsoko porabo, so se odločili preveriti na Univerzi Twente (Enschede, Nizozemska) v sodelovanju z Univerzo za uporabne znanosti Amsterdam (AUAS). Izidi raziskave so objavljeni v znanstveni publikaciji IEEE Electromagnetic Compatibility Magazine. Neodvisno jih je preveril danski Institut za meroslovje Van Swinden in prišel do enakih rezultatov.

Kaj so počeli
Raziskovalci so izbrali devet široko uporabljanih pametnih števcev, izdelanih med letoma 2004 in 2014. Na vsak števec so priključili set različnih elektronskih naprav, ki naj bi predstavljal povprečno gospodinjstvo: od žarnic, LED-svetilk, zatemnjevalcev itd. "Skrajnostim smo se izogibali. Tako smo na primer uporabili 50 žarnic in zatemnjevalec, pri čemer ima povprečno gospodinjstvo 47 žarnic," je dejal raziskovalec Cees Keyer z AUAS-a. Nato so pustili, da je sistem nekaj časa trošil električno energijo, in na koncu primerjali izmerjeno porabo z dejansko.

Pet od devetih števcev je pokazalo nekajkrat višjo porabo, pri nekaterih nastavitvah tudi do 582 odstotkov višjo, vsekakor pa več kot 450 odstotkov, piše v sporočilu za javnost univerze Twente. Dva sta se "izkazala" v drugi smeri: s 30 odstotkov nižjo izmerjeno porabljeno močjo. Ena naprava je izkazala odklon med –10 % in +8 %, kar je primerljivo s standardnim elektromehaničnim števcem. Napaka je bila največja takrat, ko so zatemnjevalce povezali z varčnimi žarnicami in LED-sijalkami.

Teste so večkrat ponovili in vsakič prišli do enakih izidov.

To pomeni, da je večina tam uporabljenih števcev neprimerna za nalogo, ki jo opravlja, ker ni zastavljena na pravilen način. Vedno namreč izmeri skoraj isto, a napačno vrednost, kar je primerljivo z lokostrelcem, ki vsakič tarčo zgreši na povsem enak način.

Kaj je šlo narobe
Nizozemski raziskovalci vzrok pripisujejo prav napravam za nižanje porabe. Te pošiljajo motnje v omrežje oz. valovno obliko elektrike iz popolne sinusne krivulje spreminjajo v bolj nepredvidljivo, in sodobni števci očitno nanje niso prilagojeni, so zapisali v sporočilu za javnost.

Nadalje so testirane števce razdrli in pojave povezali z najdenimi inženirskimi rešitvami. Tisti, ki so merili preveč, so vsebovali Rogowskijevo tuljavo; tisti s prenizko izmerjeno porabo pa Hallov senzor.

Ugotovitev o neprilagojenosti na nepopolno valovno obliko je pomembna tudi zaradi vse bolj razširjene "zelene energije". Sončne celice in vetrne elektrarne namreč v nasprotju z jedrskimi elektrarnami in termoelektrarnami v omrežje ne pošiljajo električne energije s popolno sinusoido, in vprašanje je, kako so "zelenim" elektrarnam prilagojeni – pametni števci. Poleg tega takšna "nepravilna" električna energija krajša uporabnost električnih naprav.

Kaj storiti
Testirane modele uporablja 750.000 nizozemskih gospodinjstev. Na univerzi so opozorili, da prizadeti glede tega ne morejo kaj veliko ukreniti. Števci so namreč certificirani in ustrezajo vsem pravno opredeljenim merilom. Če bi delovanje doma preverjal ustrezen inšpekcijski organ, napak zelo verjetno ne bi našel. In to zato, ker standardizirani testi ne predvidevajo učinkov naprav, ki izrazito motijo valovno funkcijo, so ugotovili na Twenteju.

Modeli, ki so jih testirali, niso javno objavljeni. A sodeč po poročanju nizozemskih medijev, gre za naslednje:

Echelon 83331-1IMAD KAP4
Enermet E420-n (t) (s) P8KM
Iskra-MT371 D1A52 ZBEP
Iskra-MT171 D2A52 RBEN
Iskra-MT382 D2A52 ZBBD en ZBEV
Iskra-MT171 D2A52 ZBER
Landis+Gyr ZCF110CBtFs2 E0004
Landis+Gyr ZMF110CBtFs2 E0005
Landis+Gyr ZCF120ABd(F)s2 KAAE
Landis+Gyr ZMF120ABdFs2 ZAEX


SODO: Teh modelov distributerji ne uporabljajo

Da bi preverili smiselnost nizozemske študije za slovenski prostor, smo se obrnili na domače izvajalce gospodarske javne službe distributerja električne energije. Ti so skupaj z družbo SODO, krovnim sistemskih operaterjem distribucijskega omrežja, pripravili skupni odziv. "Na distribucijskem sistemu se za izvajanje gospodarske javne službe distribucijskega operaterja električne energije za merjenje električne energije z vašega spiska ne uporablja noben izmed navedenih števcev," so zagotovili.

Obvestili bodo urad za meroslovje
A tudi če omejenih modelov ni, dilema o primernosti pametnih števcev še vedno ni uplahnila. Kot neprimerna se je namreč izkazala večina vzorca, zato bi bilo treba preveriti tudi širšo populacijo, še posebej tiste števce, ki se za delovanje zanašajo na zgoraj omenjena Hallov senzor in Rogowskijevo tuljavo. Morda sta to hibi tudi pri drugih napravah. Zato smo povprašali: "Lahko zagotovite, da modeli pametnih števcev, ki v Sloveniji nameščajo uporabnikom, nimajo takšnih slabosti kot zgoraj našteti? Oziroma, da ne bi tudi ti "padli", če bi se znašli na testu, ki ga je izvedla nizozemska univerza?"

Na družbi SODO so skupaj z drugimi elektrodistributerji napovedali, da bodo z zadevo seznanili urad za meroslovje (Mirs).

"Vgrajujemo izključno sodobne števce"
Dodatno so pojasnili, da vgrajujejo izključno sodobne števce, ki so v skladu z vsemi evropskimi in domačimi pravnimi normami. Nadalje meroslovne lastnosti števcev redno spremljajo z vzorčenjem glede na tipe in letnice izdelave. Do 12 let stare števce preverjajo vsaka štiri leta, nad ducat pa na vsaki dve leti. Preverjajo jih tudi naključno periodično zunaj rokov, s čimer je "zagotovljena ustrezna zaščita potrošnikov pred morebitnim napačnim merjenjem", so še zapisali.

Iskraemeco: Sledimo standardom in še več
Na našo pobudo za komentar so se odzvali v podjetju Iskraemeco, ki ima na seznamu testiranih štiri (starejše) modele. Poudarili so, da vsi njihovi izdelki ustrezajo vsem smernicam, ki jih postavlja EU kot politična enota, kot tudi vse smernice ter standarde, ki jih nalaga WELMEC, evropska organizacija za pravno meroslovje. Vpliv elektromagnetne združljivosti na merilno opremo je bil v standarde uveden leta 2010 in je še dodatno urejen s standardom iz leta 2014, so našteli.

Imuniteta Iskraemecovih števcev pred frekvenčnimi motnjami v območju 2 do 150 kilohercev – zlasti zoper fluorescenčne ter LED-sijalke – je bila uspešno preizkušena v neodvisnih testnih laboratorijihv, so zatrdili v podjetju.

Nekaj kritike so namenili sami študiji univerze Twente. Ne drži, da so za raziskavo ustvarili razmere tipičnega gospodinjstva. "Testna postavitev predstavlja zelo specifične pogoje in izpostavlja več merilnih naprav velikemu številu svetlobnih sredstev z možnostjo zatemnitve na eni fazi, kar ne predstavlja realnih pogojev delovanja števca," so zapisali.

Morda so netočnosti tudi vzrok slabih oz. nepravilno izdelanih sijalk. "Poleg tega so podobne aplikacije (svetlobna sredstva z možnostjo zatemnitve) znane po tem, da povzročajo elektromagnetne motnje. Nekatere izmed njih niso v skladu z direktivo EU-ja o vplivu elektromagnetne združljivosti na merilno opremo, zato so odkrite netočnosti možne," so dejali v podjetju.

Dodali so še, da na izjemno dinamičnem področju vedno spremljajo razvoj novih tehnologij, ki povzročajo motnje; in pri razvoju novih izdelkov ne le skrbijo, da so ti skladni z vsemi pravnimi zahtevami, temveč da jih presegajo, so še zapisali v Iskraemecu.

Analognih kmalu ne bo več
Slovenija bo vse analogne oz. vrtilne števce s statičnimi oz. pametnimi menjala po letu 2020, saj tako zahteva evropska pravna ureditev. Pametni števci porabe odpirajo številna varnostna vprašanja in vprašanja varovanja zasebnosti.

O zadevi je v Sloveniji prva pisala spletna skupnost Slo-Tech.

Aljoša Masten
Prijavi napako
Komentarji
windmaster
# 27.03.2017 ob 06:59
Bolj ko predmeti postajajo pametni, bolj postajajo ljudje neumni...
ajša55555
# 27.03.2017 ob 06:45
Pri nas v SLO imamo itak vse najboljše.....vse deluje brezhibno....vse je najcenejše, najkvalitetnejše....res smo že postali Švica, sam mi tega še ne opazimo.
Direktiva iz EU vas pozdravlja.
ajša55555
# 27.03.2017 ob 06:55
To me spominja na direktivo žarnic, ko ni bilo več normalnih, samo še tiste strupene. Po nekaj letih so te strupene prepovedali. S temi števci je pa isto. Čakamo prepoved, ker so izredno škodljivi za zdravje, zraven nas pa še kradejo.
pasmaters
# 27.03.2017 ob 06:35
Pol že niso tk pametni.
džeko
# 27.03.2017 ob 07:09
Ne ne, oni so že pametni za svoj žep. Zato je pa potrebno analogne dati iz omrežja ven, da lahko "pametne" narihtaš kakor ti paše....
Celt
# 27.03.2017 ob 07:31
Isto sranje kot pri pametnih TV-jih - potrebuje 3x več časa da se vklopi, porabi 2x več energije in ko preklopiš kanal lahko vmes greš na kavo.

In to je napredek glede na analogno tehnologijo?
Jebeš tak "napredek" za tistih par pixlov več... isti nateg je pri "pametnih števcih" in še marsičem.
Lluka
# 27.03.2017 ob 06:24
Hja zadeva je precej jasna, da Iskrini ANALOGNI števci so bili daleč daleč najboljši na svetu. Kar se pa tiče digitalizacije pa..... tudi samovozeči avtomobili imajo svoje hibe.(in prevozijo rdečo luč)
SEL
# 27.03.2017 ob 07:29
Mislim da to drži. .
V enem stanovanju, v katerem se ne kuha, ne pere , ne tušira, vklopljen je samo hladilnik in centralna na elektriko z gretje pozimi maksimalno 4 ure na 4 kw peči. Je poraba elektrike 100 eur. Ne živi noben.
V drugem stanovanju živita dva. Se kuha, tušira, pere, lika, greje na centralno električno peč z 4 kw močjo okrog 5 do 6 ur. Popolnoma enak mesečni račun.
Lahko dokažem. Na elekru so mi rekli da bodo preverili števec in na koncu ne vedo kaj bi bilo oziroma po števcu vse stima...!!!!
21.12.2012
# 27.03.2017 ob 06:55
a zdaj več niti elektrika ni samo elektrika
severnik
# 27.03.2017 ob 07:59
Zanimivo, da se lahko take naprave sploh prodajajo in da jih ni že vsaj 30 v zaporu. To je kriminal.
kotzi
# 27.03.2017 ob 07:35
vsi goljufajo...denar...denaaar
džeko
# 27.03.2017 ob 07:37
Seveda na števcu vse štima, ker jim paše. Če bi plačal manj ne bi štimalo...
eos
# 27.03.2017 ob 08:39
Mislim, da ni problem v porabi elektrike. Poglejte si mesečne obračune in se vprašajte, kam gre več kot polovica skupne vrednosti. Po novem še dodatek za najdražji dimnik na svetu.
Heh
# 27.03.2017 ob 08:22
figlio ne nakladaj in prodajaj te pravljice komu drugemu. če ne znate narediti števca niso krivi Kitajci, števec mora pravilno delovati v VSAKEM primeru, sicer ni vreden nič. predstavljaj si, da prideš na bencinsko pumpo s kitajskim avtom in ti namesto cca 50l goriva hočejo zaračunati 300l. tako računajo vaši števci, raje se ukvarjajte s tem kot da iščete krivca na drugi strani sveta. števca za povprečno gospodinjstvo pa kot sem že napisal ne rabimo, oziroma rabimo potem en števec za celo Slovenijo in potem samo delimo s številom uporabnikov, skratka nesmisel!
Zverca
# 27.03.2017 ob 08:24
Nekdo je omenil žarnice/sijalke. Toliko crknjenih sijalk, kot jih je od odprave navadnih, pa še ne. Zdi se mi, kot da jih nenehno kupujem. Za znoret.
ala-persk
# 27.03.2017 ob 08:05
SEVERNIK

Upam,da ne misliš,da je svet pošten?
Danes se boj tistega kar je pametno. Pametni stevci pridejo super v postev distibuterjem. Ce si premal porabu ti pa na daljavo malo podebljajoj...
bayernkini
# 27.03.2017 ob 08:06
novica stara več kot mesec dni postaja v Sloveniji aktualna .. RTVS svetlobna hitrost..
hepan
# 27.03.2017 ob 08:03
2 leti nazaj so mi menjali stevec in mi dali analognega
mend055
# 27.03.2017 ob 07:40
Madonca, vse kar nam prodajajo pod imenom ''PAMETNO'', se na koncu izkaže kot nekaj slabega za varovanje zasebnosti in naše varnosti. Ja zakaj smo pa šli v EVropo, če smo bili bolj varni doma, v Iskri z analognimi aparati...?
džeko
# 27.03.2017 ob 07:29
fabo, povezava ne dela..
JohnSmith
# 27.03.2017 ob 08:53
@eos: Mislim, da ni problem v porabi elektrike. Poglejte si mesečne obračune in se vprašajte, kam gre več kot polovica skupne vrednosti. Po novem še dodatek za najdražji dimnik na svetu.

Omrežnina in trošarina se izračunata na podlagi izmerjene porabe in DDV se potem zaračuna na vse skupaj. Napaka se tako multiplicira.
Cactuspower
# 27.03.2017 ob 08:26
Končno en zanimiv članek.
Homer.
# 27.03.2017 ob 09:51
Tu ne gre za lopovščino ali zaroto.
Merilni protokoli za testiranja enostavno niso sledili sodobni tehnologiji in temu primerno malo drugačne porabnike kot so bili pred leti.
Zato so vsi ti števci lepo dobili certifikat, saj so meritve pokazale OK.

Zato dvomim, da so pri nas uporabljeni števci kaj drugačni, saj je tehnologija več ali manj enaka.
Je pa odgovor Iskraemeco, da da vsi njihovi izdelki ustrezajo vsem smernicam, ki jih postavlja EU tipičen birokratski odgovor, ki ne pove nič, to da ustrezajo smernicam, pa nihče ne dvomi. Problem so ravno "smernice", ki ne upoštevajo možnost napačnih meritev.
Kratkoročne rešitve ni.....
qwasyx
# 27.03.2017 ob 09:29
Namesto analognega...digitalno striženje ovčk
expost
# 27.03.2017 ob 11:19
SODO se spreneveda ali pa piarovci nimajo pojma! Na spletu je objavljen seznam (nabor) merilne opreme, ki jo morajo distributerji uporabljati in med katerimi so tudi navedeni ZCF120ABD! Poleg tega imam doma instaliran ZMF120ACD! Se verjetno bojijo tožb, da so ljudje preplačevali elektriko in zato lažejo? Možno...
Energetik81
# 27.03.2017 ob 10:05
To da so Iskrini števci "po standardih" še ne pomeni, da pri nestandardnem bremenu ne lažejo.
In odgovor, da setup bremena v študiji ni realen, je tudi za lese privlečen. Števec bi moral biti tako pameten, da bi ne glede na popačenost napetosti in toka izmeril pravilno delovno moč in pika. Torej true RMS merilnik.

Ker en dimmer na 1 fazi ter nekaj dodatnih sijalk ni prav nič fiktivna poraba, ampak se komot pojavi v vsakem gospodinjstvu.
vrtojb5
# 27.03.2017 ob 10:04
Zadeva mora prav merit in pika, ne glede na to, kaj jaz gor priklopim. Ce naprave niso ok, naj jih ne prodajajo. Te tezave so znane ze nekaj casa, ampak vsi se rajsi skrivajo za standardi, kot da bi resili problem. Zraven je seveda se pritisk na cene, posodobitev stevcev pa seveda stane.
dolfek1
# 27.03.2017 ob 08:45
Sedaj je vsaj znanstveno dokazan nateg z elektriko! Saj, kje še pa lupit narod, ki že itak nima denarja.
helia
# 27.03.2017 ob 08:24
pri nas se je povprečna mesečna poraba za zadnjem letu povečala skoraj za 300 procentov, s tem da smo zamenjali belo tehniko z varčno. Števec so nam odsvetovali dat pod reklamacijo ker kao je zelo velika verjetnost da ne bodo ugotovili napake, stroške testiranja bomo mogli pa v takem primeru sami krit!
Homer.
# 27.03.2017 ob 10:17
gesan
# 27.03.2017 ob 09:56
Temu bi lahko verjel, če bi kazali v obe smeri približno enako "natančno".
-------------
Ne, ne razumeš problema. Ne gre za pogrešek, ki je lahko + ali -, temveč za "sistemsko napako".
Za razliko od klasičbega analognega števca, ki je za meritev imel elektromotorček, ki se je vrtel proporcionalno s porabo,
digitalni števci merijo trenutno porabo v določenih intervalih (vzorčenje).
In tu se "zatakne". Če je trenutna poraba sinus vsaj polperiodo, se izračun lepo izteče. Če pa je zaradi dimmerja (zatemnilnika) ta polperioda "razsekana", ti bo zaradi omejenega števila vzorčenj napaka med o in krepko v+. V bistvu, bolj kot boš zatemnjeval, večjo napako bo delalo.
Povedano po domače:
če zajemaš vodo s kozarci in če porabo šteješ v številu kozarcev (vzorec), obenem pa so lahko ti kozarci različno napolnjeni (dimanje), boš na koncu preštel porabo v polnih kozarcih, dejanska poraba zaradi vmesnih polpraznih kozarcev, pa bo manjša.

Seveda zelo poenostavljeno povedano, zato naj mi elektroenergetiki ne zamerijo.....

Ko k temu dodaš še prepravljeno tržišče s PRC izdelki, ki ne ustrezajo nobenim normativom in delajo kaos v omrežju, pa je slika popolna.
matej-baric
# 27.03.2017 ob 22:41
Meni so induktivni števec 31.1. zamenjali za pametnega Landisa 450. Z istim dnem nam je dnevna poraba narasla za 300%. Račun se je povečal za 2,5x. Na reklamacijo računa so poslali električarja ki je potrdil pravilnost delovanja števca.. Žalim se komu? Koliko vas je še takih, ste kaj dosegli?
ajvard
# 27.03.2017 ob 11:03
če samo 1 eur ukradejo na mesec na posameznem odjemnem mestu, so to milijonski zneski.

sedaj pa, verjamete, da so pošteni in da ne ukradejo? :-)
vnk
# 27.03.2017 ob 09:38
Ker se je takšna "pamet" zavlekla tudi med visokoizobražene inženirje, ki so copypastovsko preplonkali od najnižje šole do vključno z diplomo, potem pride na trg aparat, ki je "pameten" kot oni.

Si inženir?
mstrgar1
# 27.03.2017 ob 08:54
Pametni števci... lepo nas vodijo v Transhumanizem. Da ne bo zavedanje prišlo prepozno.
dolfek1
# 27.03.2017 ob 08:53
figlio je očitno ELEKTRO parazit.
cockatoo
# 27.03.2017 ob 15:04
IZO

med brati: če imaš za stanovanje, ki ga nucaš 2 tedna v letu, potem imaš tudi za položnice..

Ja no, izo, glejte, nikjer ampak res nikjer nisem zapisala, da nimam za položnice. Me pa hudičevo moti, če bi res šlo za kakršno koli goljufijo. Kaj torej vaša izjava pomeni, da naj ljudje kar bomo tiho in plačujemo? Japaja .. Že tako in tako dol vse preplačamo. Tukaj dobiva na koncu leta približno 400-500 evrov nazaj na račun (vsi stroški skupaj; elektrika, ogrevanje, voda ...). Varčujemo in pazimo na porabo vsega. Obnašamo se ekonomično v vseh ozirih.
cairns
# 27.03.2017 ob 10:31
Slovenija bo vse analogne oz. vrtilne števce s statičnimi oz. pametnimi menjala po letu 2020, saj tako zahteva evropska pravna ureditev.

Še en nateg s katerim je kakšen od bruseljskih birokratov potegnil mastno provizijo.
djdj
# 27.03.2017 ob 09:32
@figlio # 27.03.2017 ob 09:12
Da neplačnika lahko izključujo na daljavo, brez "rezanja" kablov.
kingestone
# 27.03.2017 ob 08:57
folk v sloveniji je večno nezadovoljen. namesto da bi težil operaterjem zaradi števcev, jamra da je to novinarska raca...
samo v low iq sloveniji
gyrator
# 27.03.2017 ob 08:43
@figlio
2. Študija je dejansko uporabila neke ekstremne situacije, ki se pri vas doma v 99,99999% ne bodo zgodile!

To ne bo držalo. Triac zatemenjevalce uporabljamo mi v dnevni sobi že od leta 1979...tak da to sploh ni neka nova zadeva in ni tako redka... Res pa je, da ti triac dimmerji kvarijo sinus, kar se pa rešuje z dušilkami, ki izloči frekvenčne motnje. Vprašanje pa je na kako kvalitetnih dimmerjih so testirali števce...
samogledam
# 27.03.2017 ob 18:35
izo
sem posteno zasluzil in placal stanovanje...se pa ne morem strinjati z prislinimi odredbami, ce analogni stevec deluje dobro...problem je nastal ker je z digitalnim poloznica poskocila za 10-13 € na mesec...to pomeni da tudi ostale stranke placujejo vec kot prej, ki sicer zivijo v stanovanju...in podoben primer goljufije smo doziveli z merilci na radiatorjih, kupili merilce vsakega za 30€, montirali in po dveh letih so se premislili in spisali nov zakon, placujemo40% po m2 60% po porabi. Da ne govorim o placilu dezja, na m2 nove strehe.Vse skupaj znese z upravnikom in snazilko, da ne omenim odvoz smeti, ki mi poloznica avtomaticno pripada...vsak mesec 170€ za prazno stanovanje. Koliko sele zasluzijo ce so notri ljudje ves mesec? To je poanta komentiranja, ce meni za prazno toliko zaracunajo...kje je potem resnica?
strudelj
# 27.03.2017 ob 12:18
Spomnim se, da sem ob menjavi števcev bil začuden nad povečanim računom za elektriko in kar precej povečano porabo elektrike. Mislil sem, da so mi nabili kakšne kilovate skupne porabe v bloku. Očitno nas že kar nekaj časa nategujejo. Sicer pa pri elektro zelo dobro vedo, ali se je poraba elektrike recimo v bloku kjer je 20 in več porabnikov ob menjavi števcev drastično povečala. Treba je samo naresti nekaj štih prob pod nadzorom inšpekcije, pa bo takoj jasno kdo koga nateguje. Ne verjamem, da bi elektrodistributerji sami prijavili anomalije, če gre v njihovo korist.
qwasyx
# 27.03.2017 ob 09:36
Kam gre 2/3 denarja od štroma, v žepe tistih ki poslušajo takte digitalnih števcev
felipesko
# 27.03.2017 ob 13:21
Pametni števci lahko pokažejo tudi do petkrat višjo porabo elektrike

Zato pa se jim reče pametni.....Če se jim zdi poraba majhna jo treba povečat in obratno......
To so še stari modeli......Novi imajo vgrajene že podatke o plačniku,upoštevana je borni indeks,ter stanje matične firme......poračun ti kar sam skompenzira z porabo.....
Nobl...
SamoSamov
# 27.03.2017 ob 11:01
Najbolj pa nas je lahko groza, ker prav vse prebivalci jugo-butal pogoltnejo, brez resnega odziva ...
izo
# 27.03.2017 ob 10:57
predstavljaj si, da prideš na bencinsko pumpo s kitajskim avtom in ti namesto cca 50l goriva hočejo zaračunati 300l.

točno tako, pa da ne boste mislili, da se ne laže tudi s števci na pumpah. seveda ne v takšnem odstopanju, sigurno pa v meji, takoimenovano še dovoljenega (ker sigurni je neko odstopanje v plis in minus predvideno), ponekod pa sigurno še več. sem že doživel, ko je šla v tank več kot je možno, ali kot sem kdajkoli prej natočil.
dejstvo je, nateguje se povsod, prav pa je, da se na to opozori in ukrepa in to seveda za vse enako, ne pa preko odločitve politike.
če je analogna tehnologija v tem primeru boljša, v čem j problem, odčitavanje je še vedno lahko digitalno, on-line in ne vem kaj še vse (in to kolikor vem, že obstaja).
kakšen smisel ima potem vse to grozno varčevanje energije in ne vem kaj (čeprav je dejstvo, da poraba el. energije raste že ves čas, ne pada)? gra za krajo, plain and simple, in na to ne bo noben drug opozarjal, kot uporabniki sami
Heh
# 27.03.2017 ob 08:06
jaz bi pa pokomentiral, da se mi zdi nedopustno govoriti, da pravilno meri za povprečno gospodinjstvo. za povprečno gospodinjstvo je poraba v naprej znana in torej takih meritev sploh ne potrebujemo, potem raje nimamo števcev in plačujemo vsi isto! torej, pravilno mora delati za VSAK primer, sicer so ti števci vredni eno figo in bi jih morali izločiti.
furs
# 29.03.2017 ob 05:20
Pametni števci, ki kažejo petkrat višjo porabo - to se sliši kot idealna rešitev zapufanega Slovenistana.
Borc984
# 28.03.2017 ob 11:26
"da so ti skladni z vsemi pravnimi zahtevami, temveč da jih presegajo, so še zapisali v Iskraemecu"
Seveda... v kapitalizmu vi presegate standarde? Mogoče bi verjel, če bi napisali da izpolnjujejo minimalne zahteve glede standardov.
V vesoljni Sloveniji, nikoli ni nobenih nepravilnosti. Bodisi, ko gre za hrano slabše kakovosti ali vgrajene števce za elektriko, delitev toplote, banke v top stanju, firme redno izplačujejo plače in plačujejo prispevke, ceste imamo sodeč po neki oceni nemcev v dobrem stanju itd.

Vse v najlepšem redu....
valcek2010
# 28.03.2017 ob 07:57
5 let je bila elektrika do 30€

sedaj odkar je teš 6 pa od decembra vsak drugi mesec na 40€

zapomnite si in vedno zapomnite v glavi:
kar je digitalno je možno na daljavo spreminjat, vse aparature so tako narejene
tako kot računovski programi, vse je možno spreminjat, samo davčni urad ne ve kako se tja pride zato je za njih nevidno, tako kot so za nas digitalne naprave

ker ne poznamo njihovega delvoanj in kaj vse zmorejo nas nategujejo v nedogled in naj bolj občutijo tisti ki so v blokih, tam je boleče za denarnico
Kazalo