Peko ima vedno manj možnosti za preživetje. Foto: BoBo
Peko ima vedno manj možnosti za preživetje. Foto: BoBo
Usoda tržiškega podjetja Peko je čedalje bolj negotova

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik je v torek napovedal, da se bo Peko reševalo v postopku insolventnosti. Peko se mora po njegovih besedah poslovno, lastninsko in razvojno prestrukturirati ter nato nadaljevati osnovno dejavnost. Kakšna bo usoda podjetja, pa bodo po njegovih besedah pokazali dogodki v prihodnjih tednih.

Dopoldne je sicer v Ljubljani potekal sestanek glede Peka, popoldne pa so z ministrstva sporočili le, da se proučuje možnost sklica univerzalne skupščine. Tako še ni jasno, kdaj bodo vlada, Slovenska odškodninska družba kot upravljavec državnega deleža in drugi lastniki Peka sklenili, kako naprej.

Predsednik uprave Peka Janez Sajovic tudi tokrat ni bil vabljen na sestanek o prihodnosti družbe, ki je potekal, prav tako ni vključen v postopek iskanja najboljšega kupca. Vabila za sodelovanje niso prejeli niti v lokalni skupnosti, ki bi jo propad Peka močno prizadel.

V Slovenski odškodninski družbi, katere predstavniki so se danes udeležili delovnega sestanka v povezavi z nastalo situacijo ob prodaji družbe Peko, pa so pojasnili, da "se trenutno proučujejo različne možnosti rešitve". V prihodnjih dneh naj bi se tako sestanki na temo Peka še nadaljevali.

Peko skuša nadaljevati proizvodnjo
V Peku si še naprej prizadevajo nadaljevati proizvodnjo, čeprav jim močno primanjkuje materiala in obratnih sredstev, zaradi neplačanih računov pa jim je še Debitel odklopil mobilne telefone. "Treba je hitro najti rešitev, sicer je vse brez zveze," je poudaril direktor Peka in dodal, da če se proizvodnja enkrat zaustavi, jo je le težko vzpostavljati nazaj.

Direktor Sajovic tudi ne namerava razglasiti insolventnosti, dokler država ne sklene, kaj bo s podjetjem storila, čeprav je davčna uprava zaradi zapadlih obveznosti Peku že 21. maja blokirala račun. Peko pa ima po novi zakonodaji 60, po stari pa 30 dni časa, da pripravi program prestrukturiranja.

Razočarani župan Sajovic
Tržiški župan Borut Sajovic je bil ob ponedeljkovem obisku premierke Alenke Bratušek in ministra Stepišnika na Gorenjskem razočaran, da se nihče iz vlade ni ustavil v Peku. Zato je premierki, ministru in Slovenski odškodninski družbi poslal pismo z željo po sodelovanju in po jasni opredelitvi, kako lahko ukrepa lokalna skupnost.

"Pričakujemo hitre, odločne ukrepe države, da ohranimo tisto, kar se ohraniti da," je poudaril tržiški župan in dodal, da je popoln stečaj slaba rešitev. Potrebni bi bili takojšnja dokapitalizacija in ohranitev zdravih jeder, je dejal Sajovic, ki je prepričan, da bi socialni ukrepi za več kot 300 brezposelnih zahtevali več sredstev kot takojšnja dokapitalizacija in oživitev zdravil delov proizvodnje.

Usoda tržiškega podjetja Peko je čedalje bolj negotova