Posedijevi sindikati so opozorili na neprimerno reševanje radeške papirnice. Foto: BoBo
Posedijevi sindikati so opozorili na neprimerno reševanje radeške papirnice. Foto: BoBo
Zgodba podjetja Radeče papir vedno bolj žalostna
Protest delavcev podjetja Radeče papir

Na shodu so člani sindikata Pergam od odgovornih ponovno zahtevali takojšnja in konkretna dejanja za rešitev družbe Radeče papir in s tem ohranitev 370 delovnih mest.

Na protestu zahtevali jasno strategijo razvoja in zaščito papirnice
Protestniki so se najprej sešli v Grosupljem pred podjetjem G-M&M, kjer so se srečali z lastnikom papirnice Petrom Tevžem, nato pa so odšli v Ljubljano. Tu so na vhodna vrata stavbe Nove Ljubljanske banke na Trgu republike, ki je bila zaradi varnostnih razlogov zaprta, nalepili zahteve, povezane z reševanjem podjetja.

Predsednik Pergama Janez Posedi je v nagovoru zbranim pojasnil, da zahtevajo, da vlada in DZ brez odlašanja začrtata jasno strategijo razvoja in sanacije gospodarstva, da nadzorni svet NLB-ja takoj preveri odločitve vodstva NLB-ja o nekreditiranju proizvodnje in razloge za tako ravnanje, ob tem pa tudi pogoje, postavljene za kreditiranje proizvodnje v radeški papirnici.

"Vlada mora zagotoviti nadzor in vodenje državnih bank tako, da bodo te zagotavljale ustrezno finančno podporo gospodarstvu," je poudaril Posedi, kot zadnjo zahtevo pa navedel, da morajo lastniki ravnati bolj razumno, odgovorno in modro. "Če nimajo interesa za ohranitev in razvoj papirnice, naj lastnino in vodenje prepustijo tistim, ki ga imajo," je dodal.

Protestniki so se nato preselili pred poslopje DZ-ja, kjer so od poslancev zahtevali, da zaščitijo papirniško industrijo.

NLB v torek sporočil, da ne bo odobril posojila
Tovarna Radeče papir je pred mesecem dni na obeh papirnih strojih zaradi pomanjkanja obratovalnih sredstev ustavila proizvodnjo papirja. V torek je prejela tudi pisni odgovor NLB-ja, da ji ne bo odobril 780.260 evrov posojila. Eden izmed direktorjev tovarne Janez Pezdirc je dejal, da sledi priprava predloga za stečaj.

Posedi se je usedel s poslanci
Predsednik Pergama Janez Posedi se je ob 13. uri udeležil tudi skupne seje parlamentarnih odborov za gospodarstvo ter za finance in monetarno politiko, na kateri so razpravljali o problematiki nekreditiranja gospodarstva.

Zgodba podjetja Radeče papir vedno bolj žalostna
Protest delavcev podjetja Radeče papir