Premier Cerar je z (ne)odločitvijo nadzornikov SDH-ja glede prodaje Telekoma Cinvenu nezadovoljen in je napovedal
Premier Cerar je z (ne)odločitvijo nadzornikov SDH-ja glede prodaje Telekoma Cinvenu nezadovoljen in je napovedal "temeljito prenovo" SDH-ja. Foto: MMC RTV SLO
false
Odločitev, ali bo Telekom prodan britanskemu skladu Cinven, še vedno ni znana. Foto: BoBo
Luka Mesec
Vodja poslanske skupine ZL-ja Luka Mesec poudarja, da je SMC pred volitvami in po njih obljublja, da strateških podjetij ne bo prodajal, po Meščevem mnenju pa je Telekom Slovenije ravno takšno podjetje. Foto: BoBo
false
Odločitev nadzornikov je po Židanovem mnenju tudi v skladu s korporativnim načinom upravljanja premoženja. Foto: BoBo
SDH odločitev o Telekomu prevalil na vlado
Odločitev SDH-ja o Telekomu pustila različne odzive

Za Cerarja je skrajno nenavadno, da je zadeva sploh prišla na vlado. Kot je pojasnil, naj bi vlado kot skupščino SDH za končno odločitev zaprosil zaradi vprašanja poroštev države in vprašanja, ali gre za strateškega investitorja.

"Zaradi te, polovične neodločitve proti SDH-ju seveda ne bomo ukrepali neposredno. Mislim, da situacija dovolj govori sama zase. Dejstvo pa je, da smo ravnokar zaključili z javnim razpisom za nove nadzornike SDH-ja in zdaj je še veliko bolj očitno, da ta t. i. neodvisna institucija, ki v tem primeru prelaga odgovornost na vlado, nujno potrebuje temeljito prenovo," je dejal Cerar.

Cerar za "temeljito prenovo" SDH-ja
Situacija s Telekomom Slovenije jasno kaže na to, da t. i. neodvisna institucija SDH, ki v tem primeru prelaga odgovornost na vlado, nujno potrebuje temeljito prenovo, je ob robu odprtja predora Markovec dejal Cerar.

"Res se sprašujem, kako to, da o takih, tudi strokovno obarvanih vprašanjih, ni sposoben odločiti SDH sam. To kaže na precej nenavadno situacijo," je bil kritičen premier Cerar.

Židan zadovoljen z odločitvijo
Z odločitvijo nadzornikov SDH-ja je zadovoljen predsednik SD-ja, minister za kmetijstvo Dejan Židan, saj ta po njegovem mnenju omogoča, da lastnik ponovno pretehta argumente za prodajo, povezane z izpogajano ceno in tudi glede (ne)strateškega značaja kupca.

Na tej podlagi pa lahko vlada odločitev sprejme na transparenten način, tako da ne bo skrivanja za institucijami, ampak bodo odločali posamezni člani ministrskega zbora. "Tudi volivci bodo ocenjevali, ali delujemo v skladu s tem, kar smo obljubljali pred volitvami," je pojasnil Židan, ki se je za odločanje o Telekomu na vladi vseskozi zavzemal.

Odločitev je po njegovem mnenju tudi v skladu s korporativnim načinom upravljanja premoženja. Gre za tako pomembno naložbo, da njeni upravljavci za končno mnenje vprašajo lastnika, kar po njegovih besedah ni neobičajna odločitev. "Čeprav se zavedam, da se marsikdo v Sloveniji rad skriva za hrbti različnih institucij, tako da se mu javno ni treba odločati, je dolžnost politike, da se odloča," je dejal Židan.

Mesec: Pokazalo se bo, ali je Cerar mož beseda
Vodja poslanske skupine Združene levice Luka Mesec odločitev nadzornikov SDH ocenjuje kot edino pravilno. Pred vlado je po njegovem mnenju preizkus, ali se bo držala obljub, da strateških podjetij ne bo prodajala. "Pri tej odločitvi se bo pokazalo, koliko je Miro Cerar mož beseda," je dejal Mesec. Kot je poudaril Mesec, je Cerarjev SMC pred volitvami in po njih obljubljal, da strateških podjetij ne bo prodajal. "Če so pripravljeni držati predvolilne obljube, bi morali prodajo Telekoma zavrniti," je Mesec.

Mesec ob tem pravi, da bi moral biti Telekom po vseh merilih predloga strategije upravljanja državnih naložb klasificiran kot strateško podjetje. Po njegovem mnenju je dejstvo, da je Telekom kot največje slovensko telekomunikacijsko podjetje podobno kot Telekom v drugih državah strateškega pomena.

Han ne verjame, da bodo ministri pod temi pogoji za prodajo
Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han, je dejal, da po morebitni prodaji Telekoma "nikdar več ne bo tako, kot je bilo". Ob tem Han ne verjame, da bodo ministri pod danimi pogoji glasovali za prodajo Telekoma Cinvenu. Ministri SD-ja po njegovih besedah ne bodo proti prodaji Telekoma zato, ker so proti privatizaciji, ampak zato, ker je ponudba za Telekom "nespodobna in jo je treba zavrniti".

Odločitev o Telekomu bo politična
Minister za finance Dušan Mramor za zdaj ni želel podrobneje komentirati postopkov prodaje Telekoma Slovenije, saj se vladi še ni uspelo sestati in pogledati, kako naprej. "Lahko pa rečem, da to ni ravno v skladu s tistim, kar je bila logika ustanovitve SDH-ja," je dejal in dodal, da bi morale biti strokovne odločitve v skladu s smernicami Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj glede korporativnega upravljanja ločene od političnih. "Kar naj bi bila strokovna odločitev, se zdaj prelaga na politično, ampak smo tam, kjer smo," je še menil Mramor.

Podpredsednik Evropske komisije (EK) Valdis Dombrovskis, pristojen za evro in socialni dialog, postopka prodaje Telekoma ni želel podrobneje komentirati, saj EK ne komentira podrobnosti privatizacijskega procesa posameznega podjetja. "Komisija pozdravlja namero vlade in seznam 15 podjetij (za privatizacijo), tudi Telekoma, vendar se mora vlada odločiti, kako naprej," je dejal.

Pirc: Ni nujno, da bo strateški vlagatelj vlagal v prevzemno tarčo
Po besedah predsednika uprave SDH-ja Mateja Pirca strateškega in portfeljskega vlagatelja ne gre enoznačno kategorizirati. Ni nujno, je dejal, da portfeljski vlagatelj ne bo vlagal v nova znanja, ne bo odpiral novih trgov, ne bo vlagal v razvoj, ne bo povečeval števila zaposlenih. Prav tako ni nobenih zagotovil, da bo to počel strateški vlagatelj, je pristavil.

Na sklepni okrogli mizi v okviru mednarodne konference o gospodarskih izzivih Slovenije v Ljubljani je pojasnil, da se SDH pri svojih odločitvah precej zanaša na preteklo ravnanje vlagateljev, torej, kaj so storili s prevzetimi podjetji, na podlagi tega pa lahko z veliko gotovostjo napovejo, kaj se bo zgodilo s podjetji po prevzemu.

"Mi ne smemo in ne razlikujemo med strateškim in portfeljskim vlagateljem," je dejal Pirc in dodal, da kupnina ni edino merilo, je pa ključna. Po koncu konference je novinarjem tudi napovedal, da bodo čim prej pripravili vso dokumentacijo za skupščino, predstavlja jo vlada, za katero pričakuje, da bo potekala naslednji teden.

Spomnil je, da je uprava SDH-ja potrdila prodajo državnega deleža v Telekomu, ker meni, da je bilo to primerno in ekonomsko utemeljeno. "Menimo tudi, da bi izbrani vlagatelj … vlagal v razvoj, pripeljal nova znanja, odpiral nove trge in zaustavil trend padanja prihodkov," je dejal.
Špekulacije, ali bo vlada odločanje res vrnila SDH-ju, ni želel komentirati. "Bomo videli, kako se bo vlada odločila," je dejal. Glede očitkov ministra Mramorja, da se odločitev s strokovne ravni zdaj seli na politično in da odločitev SDH-ja ni skladna z logiko njegove ustanovitve, pa je Pirc dejal: "Uprava SDH si je vseskozi prizadevala, da bi se odločitve sprejemale na strokovni ravni in ne na politični, tako da v kolikor bodo žogico vrnili SDH, je to stvar nadzornega sveta, kako bo odreagiral."

Erjavec nezadovoljen z nadzorniki
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec ne želi konkretno komentirati odločitve nadzornikov SDH-ja. Njegova prva ocena je, da si nadzorniki SDH-ja niso zaslužili plače. Za DeSUS pa je ključna ocena, ali je Cinven strateški kupec. Če bodo podatki pokazali, da je, bodo s prodajo soglašali, sicer pa ne. Tako za zdaj odločitve članov vlade iz vrst DeSUS-a ni mogoče napovedati.

So se nadzorniki ustrašili odškodnin?
Odločitev SDH-ja, naj o prodaji Telekoma Slovenije presodi vlada kot skupščina, je po mnenju državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Metoda Dragonje sprejeta ne toliko zaradi vsebinskih vidikov, temveč zaradi še odprtih in zelo zahtevnih pravnih vprašanj v zvezi s tem poslom.

Dragonja je pojasnil, da so nadzorniki SDH-ja za svoje odločitve tudi odškodninsko odgovorni, in ker bi v primeru "neke hipotetične situacije lahko prišlo do tega, da bi država del kupnine morala vrniti, so dokončno odločitev o tem prenesli na državo kot na skupščino te družbe".

SDH je padel na izpitu
Po mnenju podpredsednika NSi-ja Jožefa Horvata so nadzorniki SDH-ja "padli" na izpitu. SDH je bil ustanovljen kot apolitični holding, ki bo upravljal državno premoženje, zdaj pa ključno odločitev vrača politiki, je dejal Horvat. "Nadzorniki so ključno odločitev glede privatizacije Telekoma Slovenije vrnili politiki, medtem pa v NSi-ju poudarjamo, da gre pri privatizaciji ravno za umik politike iz gospodarstva," je povedal.

Če Telekom Slovenije ne bo prodan in bo morala vlada postopek ponoviti, je Horvat prepričan, da bo nekdo moral prevzeti odgovornost. "Nekdo se dela norca iz državljanov. In to tista politika, ki ima v Telekomu svoje bankomate," je dejal. Po njegovem mnenju nasprotniki prodaje Telekoma Slovenije ne razumejo strategije za enotni digitalni trg EU-ja. "Klasični telekomi so danes praktično mrtvi," je dejal in dodal, da četudi se Telekom Slovenije zdaj ne bo prodal, bo moral v prihodnjih letih v postopku prestrukturiranja odpustiti okrog 30 odstotkov zaposlenih.

Pogačnik: Odločitev nadzornikov je bila pravilna
Po mnenju poslanca SDS-a Marka Pogačnika pa je odločitev nadzornega sveta SDH pravilna. Vlada bo morala sprejeti politično odločitev. Uprava SDH-ja predlaga prodajo Telekoma Cinvenu, zato Pogačnik pričakuje, da bo vlada upoštevala stroko in se držala obljube, ki jih je dala pred volitvami, in bo odločala na podlagi strokovnih in ne političnih argumentov.

Nadzorniki odločitev preložili na vlado
Nadzorni svet SDH, ki ga vodi Samo Lozej, se je namreč odločil, da ne bo odločil o prodaji Telekoma Cinvenu, temveč je upravi soglasno predlagal, da skliče skupščino in ji predloži v soglasje predlog za prodajo Telekoma.

"Uprava SDH bo na podlagi zakona o gospodarskih družbah v čim krajšem času sklicala skupščino družbe in ji predložila v soglasje predlog za prodajo kapitalske naložbe Republike Slovenije in Slovenskega državnega holdinga v družbi Telekoma Slovenije," je po četrtkovi seji nadzornega sveta povedal predsednik uprave SDH-ja Matej Pirc in dodal, da sklic skupščine pričakujejo v šestih dneh.

Šest nadzornikov je v navzočnosti gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in državnega sekretarja Metoda Dragonja po poročanju novinarke Radia Slovenija Maje Derčar sklenilo, da se vprašanje prodaje Telekoma seli na vlado iz dveh razlogov. Prvi razlog je pogodba s Cinvenom, ki je sestavljena tako, da bi del tveganj, povezanih s sodnimi spori in konkurenčnimi postopki zoper Telekom, še vedno nosila država Slovenija. Drugi pa se nanaša na vprašanje, ali je Cinven, ki Telekom kupuje, sploh strateški kupec oziroma nejasna opredelitev pravne narave strateškosti potencialnega investitorja naložbe v Telekomu Slovenije, kot izhaja iz dokumentov vlade z dne 9. maja 2013 in 13. junija 2013.

Predsednik vlade Miro Cerar je pričakoval, da bo odločitev vendarle sprejel SDH, torej uprava in nadzorniki. "Zato bi bilo nepravilno in v nasprotju z duhom sedanje zakonodaje, kakršna pač je, da bi vlada želela poseči v ta proces, ki poteka v okviru holdinga, ki je za to usposobljen," je povedal Cerar.

Razdeljena koalicija
Koalicija je bila razdeljena glede vprašanja, ali naj o prodaji odloča vlada kot skupščina. Stranka SD je ves čas pozivala k odločanju vlade o prodaji Telekoma, medtem ko sta bila SMC in DeSUS odločena, da mora v skladu z zakonskimi pristojnostmi o prodaji odločiti SDH.

Mnogo zadržkov v koaliciji je tudi zaradi Cinvenove ponujene cene – 110 evrov na delnico, največ 130 ob številnih izpolnjenih pogojih. Cinven je napovedal, da bo na odločitev čakal do srede.

SDH odločitev o Telekomu prevalil na vlado
Odločitev SDH-ja o Telekomu pustila različne odzive