Piloti so nezadovoljni zaradi zastoja v pogajanjih o kolektivni pogodbi. Foto: BoBo
Piloti so nezadovoljni zaradi zastoja v pogajanjih o kolektivni pogodbi. Foto: BoBo

Upravni odbor Sindikata prometnih pilotov Slovenije je odločitev o stavki pilotov v Adrii Airways sprejel že 4. novembra, zdaj pa jo je še uradno napovedal. Stavka, ki jo vodi sedemčlanski stavkovni odbor pod vodstvom Fedorja Popa Gligorova, bo v prostorih operativnega centra na sedežu Adrie Airways potekala 30. novembra od 5. do 24. ure.

Kaj zahtevajo piloti?
Za stavko so se odločili, potem ko je vodstvo staro pogodbo odpovedalo, pri pogajanjih za sklenitev nove kolektivne pogodbe o plačah in pogojih dela pa so nastali zastoji. Sindikat je že podal svoje stavkovne zahteve, želijo si dvig mase za plače pilotov, zahtevajo pa tudi odpravo kršitev kolektivne pogodbe in odpravo kršitev pravic delavcev, so povedali v sindikatu.

Adria: Stavka je nepotrebna
Z Adrie so sporočili, da je stavka nepotrebna in da si bodo prizadevali za čimprejšnjo razrešitev spora ter preprečitev stavke. Poudarili so, da pogajanja o kolektivni pogodbi še potekajo, delodajalec pa ni sprejel nobenih enostranskih ukrepov. Zahteve sindikata po dvigu mase plače so glede na trenutne poslovne razmere za Adrio nesprejemljive, zato je podala protipredlog: 7,3-odstoten dvig mase ob povečanju fleksibilnosti dela pilotov z namenom večje produktivnosti.

Vodstvo družbe je konec septembra sindikat znova pozvalo k ustanovitvi delovne skupine, ki bi skupaj s predstavniki delodajalca podrobneje definirala predlog povečanja fleksibilnosti in spremembe omejitev deleža pogodbenih delavcev. Cilj je oblikovanje predloga, ki bo sprejemljiv za obe strani, so zapisali v Adrii Airways in dodali, da od takrat od sindikata niso prejeli uradnega pisnega odgovora.

V Adrii Airways so zapisali še, da jim je kljub težkim poslovnim in finančnim razmeram, ki so jih zaposlenim predstavili že lani jeseni, doslej uspelo preživeti brez posegov v plače.

Adria Airways v postopku prodaje
Napovedana stavka zagotovo ni dobra novica za Adrio Airways, ki je v postopku prodaje, že ta mesec jo čaka dokapitalizacijska skupščina. Ob tem se postavlja vprašanje, ali bo prevoznika dokapitaliziral morebiten kupec.

Prav v nedeljo je sicer Adria v sodelovanju z estonsko družbo Nordic Aviation Group vzpostavila redno letalsko povezavo s Talinom, s čimer naj bi prihodnje leto za polovico povečala število potnikov.