Skupina Laško v okviru reprograma dolgov nadaljuje dezinvestiranje. Foto: BoBo
Skupina Laško v okviru reprograma dolgov nadaljuje dezinvestiranje. Foto: BoBo

Nadzorni svet PL-ja se je na seji seznanil tudi s postopki odprodaje naložb družb skupine Laško, s ključnimi kazalniki kapitalske ustreznosti in poslovanjem v prvem četrtletju letos.

Skupina Laško se je po neuradnih informacijah z bankami upnicami že dogovorila za nov reprogram posojil do konca leta 2016 s pomembnimi mejniki dezinvestiranja.

Če bo tokratna deveta prodaja Mercatorja, v katerem ima skupina skoraj 24-odstotni lastniški delež, uspešna, bi se skupina razdolžila za 75 milijonov evrov. Zadolženost Pivovarne Laško pri bankah je konec leta 2013 znašala 213,9 milijona evrov.

Po pričakovanjih naj bi se prodaja Radenske končala v drugi polovici tega leta, za nakup naj bi se potegovali trije interesenti. V skupini Laško je Radenska eno manj zadolženih podjetij, vodstvo družbe pa si želi kupca, ki bo še naprej skrbel za nadaljnji razvoj in obstoj podjetja.

Za nakup Birra Peje, ki je v 57,6-odstotni lasti Pivovarne Union, naj bi se zanimal kosovski poslovnež Blerim Devolli, ki je prek družbe Globosos iz Prištine že 42-odstotni lastnik te pivovarne.