Na SŽ-ju pravijo, da je pozitivno poslovanje posledica rezultatov tovornega prometa in varčevalnih ukrepov na različnih področjih. Foto: MMC RTV SLO
Na SŽ-ju pravijo, da je pozitivno poslovanje posledica rezultatov tovornega prometa in varčevalnih ukrepov na različnih področjih. Foto: MMC RTV SLO

Dobiček iz poslovanja je dosegel 849.000 evrov, čisti dobiček pa je znašal 281.000 evrov. Transportni prihodki v tovornem prometu so maja dosegli 10,34 milijona evrov in so lanske presegli za 26,2 odstotka, za 22,1 odstotka pa so bili višji tudi od načrtovanih.

Tovorni vlaki Slovenskih železnic so maja prepeljali 1,56 milijona ton blaga, kar je 24,9 odstotka več kot maja lani, in opravili 318 milijonov netotonskih kilometrov oz. 20,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Skupni tržni prihodki Slovenskih železnic so maja dosegli 16,47 milijona evrov in za 17,3 odstotka presegli načrt. Poslovni odhodki so se na drugi strani zmanjšali; bili so za 3,5 odstotka manjši od načrtovanih.

"To kaže, da gre družba v pravo smer"
Generalni direktor Slovenskih železnic Goran Brankovič je poudaril, da je doseženi dobiček sicer majhen, a kaže, da gre družba v pravo smer. "Posebej me veseli, da so naši ukrepi v tovornem prometu pokazali konkretne rezultate. Ti se kažejo tako pri povečanih količinah tovora kot v tem, da končno spet pišemo črne številke," je dejal.

Opozarja, da jih "do konca leta čaka še veliko dela". Po njegovih besedah bodo morali tudi v prihodnje vsi deležniki, vključno z državo, izvajati že dogovorjene ukrepe, predvsem na področju finančnega prestrukturiranja podjetja.