Štrukelj želi, da vlada zavrne TTIP. Foto: BoBo
Štrukelj želi, da vlada zavrne TTIP. Foto: BoBo

"Pripombe bomo upoštevali in skušali uveljaviti v okviru pogajalskih možnosti v Bruslju," je po seji sveta (ESS) dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Na vprašanje, kako vidi številne dvome, da so sporazumi škodljivi za slovenska podjetja, je odvrnil, da nanje ne odgovarja.
"Mi nismo advokati teh sporazumov, ampak smo del procesa njihovega sprejetja, v katerem skrbimo za to, da ne bo škodljivih vplivov oz. jih bo čim manj," je pristavil. Pogajanja sicer vodi Evropska komisija.
Štrukelj zavrača sporazum
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je pred sejo ESS-ja izpostavil izrazito negativno opredelitev zlasti do TTIP-a, "ki želi na neki način omejiti pravico držav, da opredeljujejo svoje javne politike". "Hkrati omejuje tudi samo demokratično odločanje državljanov, ker prenaša pomembne odločitve na korporacije," je dodal.

V tej luči je bil posebej kritičen do mehanizma za reševanje sporov med vlagateljem in državo ISDS, ki je vključen tako v TTIP kot Ceto (ta bi spore med državo in korporacijami prenašal na posebno arbitražno telo, in ne pred nacionalna sodišča. Ta določba je bila zaradi nasprotovanja javnosti za zdaj umaknjena iz pogajanj).

Spomnil je tudi na analizo posledic TTIP-ja na slovensko gospodarstvo, ki kaže, da bi lahko prišlo do manjše izgube delovnih mest, negativne posledice pa bi lahko imele avtomobilska, lesna in druge industrije, je povzel. Od vlade pričakuje, da se bo jasno opredelila do ISDS-ja in zavrnila vse sporazume.

Skeptični tudi delodajalci
Tudi po mnenju delodajalcev je treba biti pri prostotrgovinskih sporazumih EU-ja s Kanado in ZDA zelo previden.
"Včasih namreč s takimi sporazumi postavljamo evropsko gospodarstvo v podrejen položaj," je pred sejo dejal generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetništva Slovenije Igor Antauer. Po njegovem pojasnilu se lahko na tak način zmanjša konkurenčna sposobnost slovenskega gospodarstva, kar pomeni tudi ogrožanje delovnih mest.