Podjetniki si lahko obetajo lažje dostopnih in cenejših posojil šele čez kakšno leto. Foto: BoBo
Podjetniki si lahko obetajo lažje dostopnih in cenejših posojil šele čez kakšno leto. Foto: BoBo
Kdaj bo popustil kreditni krč?

Podjetniki, ki so upali, da bo trimilijardna finančna injekcija bankam novo upanje za slovensko gospodarstvo, so razočarani. Srečko Skubic že 34 let vodi gradbeno podjetje. Kljub hudi krizi v gradbeništvu leto končuje z dvema milijonoma evrov prometa. Tako kot številni podjetniki je tudi on čakal na rezultate obremenitvenih testov, in kot pravi, rezultatom ne verjame. "Po pravici povedano, številki ne verjamem, mislim, da bomo morali na prave številke še počakati ... Upam, da ne bomo dobili še kakšnega okostnjaka iz omare," je dejal.

Odgovornim v naši državi pa sporoča: podjetja potrebujejo hitro ukrepanje! "Pričakujem, da bomo čim prej dobili posojila, ki bodo cenejša, kar je bistvo v našem gospodarstvu."

Toda stroka za 24 tisoč slovenskih podjetij, ki redno odplačujejo posojila, za prihodnje leto še nima dobrih novic. "Na eni strani bo mogoče lažje dobiti posojilo, ni pa pričakovati bistvenega padca obrestnih mer. Za večino posojil oziroma podjetij se ocena tveganja še zmeraj veže na državo, tukaj pa se kaj bistvenega v tem letu ne bo zgodilo," je dejal finančni analitik Matej Šimec iz skupine Alte.

Vasle: Rezultat šele proti koncu leta 2014
Kdaj torej lahko pričakujemo, da bodo banke začele ponujati podjetjem boljša in cenejša posojila? "Takojšnjega izboljšanja rezultatov ne moremo pričakovati, vsekakor pa lahko pričakujemo postopno izboljšanje, ki bo dalo rezultat nekje proti koncu prihodnjega leta in seveda v naslednjih letih," je dejal Boštjan Vasle, Direktor urada za makroekonomske analize in razvoj.

Vasle dodaja, da moramo poleg sanacije bank sanirati tudi prezadolžena podjetja. Takih pa je v Sloveniji okoli 30 tisoč in s slabimi naložbami prezadolženih podjetij se bo zdaj ukvarjala predvsem tako imenovana slaba banka, ki že čaka na prenos prvih slabih terjatev v višini 4,5 milijarde evrov.

Kdaj bo popustil kreditni krč?