Gospodarstvo

Poudarki

  • Javna uprava v podjetniškem duhu
  • "Greenfield" investicije
  • Evroskepticizem in prebežniški tokovi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 71 glasov Ocenite to novico!
false
Magna Steyr iz Gradca bi v Maribor pripeljala okoli tri tisoč delovnih mest. Foto: EPA
       Časovnica je zelo natempirana, če želimo iti investitorjem nasproti, to je za nas velik izziv, zato se moramo v javni upravi obnašati v podjetniškem duhu, tako kot se obnašajo podjetja na trgu.       
false
Aleš Cantarutti (desno) je prepričan, da bodo realizirali vsaj štiri projekte od šestih, ki so v igri. Foto: BoBo
       Tega še ne morem komentirati, povem pa lahko, da se trenutno dogovarjamo s šestimi potencialnimi investitorji projektov v Sloveniji, vsi so s področja visokih tehnologij, nekaj jih je s področja avtomobilske industrije, nekaj s področja kemijske in tudi metalno-predelovalne, šlo bi za robotske roke, a to je še vse neuradno.       
false
Eden izmed investitorjev je s področja robotike. Foto: BoBo
false
Prebežniški tokovi in nadzor na avstrijski meji pogosto pri investitorjih sprožata zaskrbljenost. Foto: EPA
Zastava Evropske unije
Potencialne investitorje skrbi evroskepticizem pri Slovencih. Foto: EPA
       Nič ne naredimo, če vso to hi-tech zadevo pripeljemo iz tujine, ambicija je, da pripeljemo investicije na področjih, kjer smo močni, tam se lahko vključi slovensko malo gospodarstvo.       
VIDEO
Magna bi postavila podruž...
VIDEO
Tovarna Magne Steyr v Slo...

Dodaj v

Poleg Magne Steyr še pet drugih visokotehnoloških investitorjev v Slovenijo?

Investitorje skrbi evroskepticizem
14. oktober 2016 ob 16:28,
zadnji poseg: 14. oktober 2016 ob 19:44
Ljubljana - MMC RTV SLO

Sloveniji se obeta več tisoč visokotehnoloških delovnih mest, ki jih bodo usmerili v zapostavljene regije. "Ne smemo izgubiti investitorjev po neumnosti," je opozoril Aleš Cantarutti.

"Tega še ne morem komentirati, povem pa lahko, da se trenutno dogovarjamo s šestimi potencialnimi investitorji za projekte v Sloveniji, vsi so s področja visokih tehnologij, nekaj jih je s področja avtomobilske industrije, nekaj s področja kemijske in tudi metalno-predelovalne, šlo bi za robotske roke, a to je še vse neuradno," je za MMC na vprašanje o potencialnem prihodu Magne Steyr v Maribor, ki bi v regijo prinesel okoli tri tisoč delovnih mest, odvrnil državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti.

S potencialnimi šestimi interesenti za investicije od začetka ali t. i. "greenfield" investicije v Sloveniji komunicirajo v smislu njihovih potreb in vsaj dva izmed njih potrebujeta ogromno zemljišče, eden kar 100 hektarjev, torej gre za velikost predvidene lokacije industrijske cone Hoče-Slivnica, drugi pa tudi okoli 30 hektarjev, je nadaljeval Cantarutti, ki ni hotel potrditi, da je ta največji potencialni investitor Magna Steyr. Težko se bo realiziralo vseh šest potencialnih investicij, a Cantarutti stavi na to, da bodo uresničili vsaj štiri.

Magna Steyr, ki je del Magne International, je sicer eden najpomembnejših dobaviteljev v avtomobilski industriji, zaposluje okoli 6.000 ljudi. Izdeluje podvozja, sedeže, elektroniko, pogonske sisteme in druge avtomobilske dele. Celotna skupina, ki ima letno več kot 26 milijard evrov prometa, zaposluje 152.000 delavcev.

"Javna uprava v podjetniškem duhu"
Država primerno velike industrijske cone trenutno nima, zato so se nemudoma odločili za zagotovitev 10 milijonov evrov za urejanje proizvodne cone Hoče-Slivnica pri Mariboru, je potrdil in dodal, da bo treba najprej spremeniti namembnost zemljišč, potem pa izvesti odkup. Za preostale štiri manjše investitorje, pri katerih gre v povprečju za od 100 do 200 delovnih mest, pa po njegovih besedah iščejo lokacije drugod po državi.

"Časovnica je zelo natempirana, če želimo iti investitorjem nasproti, to je za nas velik izziv, zato se moramo v javni upravi obnašati v podjetniškem duhu, tako kot se obnašajo podjetja na trgu," je opozoril, da se vse da izpeljati, če je le volje dovolj. "Zakonodaja sploh ni tako zanič, zanič je predvsem izvajanje zakonov," je dodal.

Prebežniški tokovi in evroskepticizem
Potencialne investitorje za projekte v Sloveniji skrbi, kako bo v prihodnosti s prebežniškimi tokovi, ali bo transport lahko normalno potekal čez državo, skrbi pa jih tudi obstoječa kontrola na avstrijski meji. "Kar nekaj energije je potrebne, da jih prepričaš, da je vse v redu, da transport teče in ovire za posel ni," je pojasnil.

Druga stvar, ki skrbi investitorje, pa je, ali so Slovenci evroskeptično naravnani oziroma kakšno mnenje imajo o brexitu. "To vidijo kot potencialno grožnjo svojemu poslu, hvala bogu jim lahko pojasnimo in dokažemo, da Slovenci nismo evroskeptični in smo še vedno pripadni evropski zgodbi," je opozoril, da se investitorji bojijo izgube EU-trga. Drugi trenutek, zakaj je članstvo v EU-ju tako pomembno za potencialne investitorje, pa so evropska sredstva, za katera lahko kandidirajo. Slovenija mora po njegovih besedah pokazati, da ve kaj hoče, in tako tudi investirati sredstva, kar predstavlja za investitorje močno sporočilo.
.

GZS: Slovenija neprivlačna zaradi majhnosti
Razliko med "greenfield" in "brownfield" investicijami so za MMC pojasnili na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), in sicer pri prvi gre za projekt, ki povsem na novo zgradi pisarne, tovarne oziroma poslovne prostore. V razvitem svetu je zato večina investicij tipa "brownfield". Najpogosteje tuja podjetja kupijo obstoječa slovenska in jih dodatno razvijajo, ali pa kupijo določena sredstva iz stečajnih mas.
.
Slovenija je neprivlačna za "greenfield" investicije tako zaradi svoje majhnosti kot razvitosti. Tuji investitorji namreč iščejo rast in si želijo dostop do velikega trga. Zato se odločajo za izgradnjo povsem novih kapacitet v večjih državah v razvoju ali pa denimo v državah z nižjimi stroški dela v Srednji in Vzhodni Evropi.
.
Pomen prihoda Magne Steyr ni zanemarljiv, saj je podjetje usmerjeno tudi v razvoj električnih vozil, saj ima v svoji okolici proizvajalca baterij Samsung SDI Battery Systems. Zelo pozitivno je, da je del bremena nakupa zemljišča od občine prevzelo ministrstvo za gospodarstvo, s čimer je spodbudilo podjetje, da bo del svoje proizvodnje preneslo k nam. To bo spodbudilo lokalno skupnost, da bo večji del dodane vrednosti lahko ostal v Sloveniji, so še pojasnili pri GZS-ju.


.
Slovenska "vaška" razdrobljenost
"Slovenija ima čez palec kakšnih 300 industrijskih, poslovnih in obrtnih con, kar nam veliko pove o politiki na tem področju v preteklosti, veliko je nezasedenih in nerazvojno naravnanih, šlo je za politiko, ko mora imeti praktično vsaka vas svojo obrtno cono," je opozoril na težave razdrobljenosti že tako majhne Slovenije. Za neke manjše zadeve je to primerno, za velike projekte, ki bi prišli v Slovenijo, pa ne. "Ne moremo biti vsi za vse, treba je določiti namen posameznih področij in jih spodbujati," je izpostavil in dodal, da zato poskušajo usmeriti investicije v zapostavljena področja, kot je Pomurje, Pokolpje, Maribor z okolico itd.

Visokotehnološke investicije, ki so povezane s slovenskimi ključnimi gospodarskimi panogami, kot je avtomobilska, so po njegovih besedah ključ do uspeha, saj vsak investiran evro vrnejo s tremi ali pa štirimi evri. Vsako ustvarjeno delovno mesto v takšni gospodarski panogi tako ustvari še tri ali štiri delovna mesta drugod med dobavitelji, je dodal. "Nič ne naredimo, če vso to hi-tech zadevo pripeljemo iz tujine, ambicija je, da pripeljemo investicije na področjih, kjer smo močni, tam se lahko vključi slovensko malo gospodarstvo," je pojasnil načrtovane sinergije.

Spodbujanje "greenfield" investicij
Na ministrstvu si želijo več investicij od začetka, zato bodo z razpisom za letos in prihodnje leto pripravili za 5,6 milijona evrov subvencij z možnostjo poznejšega povečanja sredstev. "Mislim, da bo to vse šlo," je dejal Cantarutti in hkrati pojasnil, da gre za spodbujanje prvega vstopa z investicijo v Slovenijo. "Poleg SDH-jevih in DUTB-jevih zgodb si želimo v Sloveniji tudi "greenfield" naložbe," je poudaril, da so do zdaj bolj kot ne tuje investicije v Sloveniji temeljile na odkupih podjetij v težavah oziroma na t. i. "brownfield" investicijah.

Pipistrel je s svojimi ultralahkimi letali ušel v Italijo, Bevog s svojim pivom v Avstrijo, zdi se, da investicije rade iz Slovenije "pobegnejo". Cantarutti je dejal, da investitorji povedo, da je glavna težava davčna obremenitev, predvsem plač, in tudi komplicirana delovnopravna zakonodaja. Na ministrstvu se tega zavedajo, prav tako, da minidavčna reforma ni dovolj, čeprav je razbremenila bolje plačana delovna mesta, ki si jih v Sloveniji najbolj želimo, pa tudi delovnopravna zakonodaja bo morala postati še fleksibilnejša, a ob zaščiti vseh pravic delavcev v skladu z evropskimi standardi, je dodal.

Za tujce je pri odločitvi o investiciji projekta v Sloveniji odločujoči element tudi velikost trga, ki v slovenskem primeru nima velike teže, je še izpostavil. "Ključne prednosti Slovenije pa so znanje, tehnična usposobljenost, izobrazba in znanje tujih jezikov, pa tudi pripadnost tako lokalnemu okolju kot podjetju, kar je pomembno zlasti pri japonskih investitorjih," je sklenil.

Gorazd Kosmač
Prijavi napako
Komentarji
ThEPaNdAIcE
# 14.10.2016 ob 17:16
In potem se sprašujete, zakaj tujci nočejo k nam... samo te komentarje pogledaš pa ti je slabo :(

Nekdo bi rad pripeljal posle, denar, znanje, delovna mesta in vse kar pride zraven (davki, prispevki, spodbuda okoliškemu prebivalstvu), ampak pri nas se to očitno ljudem zdi slabo.

Vsakemu kekcu je jasno, da bodo investirali k nam zato, da bodo zaslužili. Nihče ne investira ker načrtuje izgubo kristus marija... Ampak od uspešne investicije imajo korist vsi.
7up
# 14.10.2016 ob 17:23
Obetajo se nova delovna mesta v delu drza v delu drzave s najvisjo brezposelnostjo,..

Slovenci ze stokajo in kujejo nacrte, kako se bodo spretno izmaknili temu "necloveskomu" mucenju. Investitor bo namrec pricakoval celo da bodo delali.

NEZASLIANO!
Insider No. 1
# 14.10.2016 ob 17:10
Kdo ste vi, da boste drugim ukazovali pri kom in za koliko lahko ljudje delajo? Vi bi najbolj srečni bili, če bi vsi bili na socialni podpori, da bodo lahko stranke odločale o vaših usodah.
Foteljaš
# 14.10.2016 ob 17:12
Vsi bi imeli direktorske plače, delal pa ne bi nihče. Zato pa smo tam kot smo. Eh, pa kaj bi vam govoril, saj ste sami strokovnjaki.
allobl
# 14.10.2016 ob 17:05
Super, odlična vest, samo brez subvencij prosim.

Če pa bodo to res visokotehnoloska delovna mesta pa bomo videli po povprečni plači v posamezni firmi. Mislim, da gre vecinoma za proizodne obrate.
LasitusXVI
# 14.10.2016 ob 17:20
Problem Slovenije je mentaliteta, ki odseva tudi v nekaterih tukajšnjih komentarjih. Vsaka tuja investicija, ki prinese nova delovna mesta in posledično nove davčne prilive, je dobrodošla. Upam, da izjave Cantaruttija nakazujejo, da to spoznanje počasi kaplja tudi v javno upravo.
zzzblj
# 14.10.2016 ob 18:30
Ne, res ste bolani nekateri. Pokažite mi samo eno slabo stran tega, da v Slovenijo prihajajo tuja podjetja, ki bodo zaposlovala slovensko delovno silo. Od tega bomo imeli korist vsi skupaj, multinacionalke bodo imele še več dobička, ljudje bodo imeli zaposlitev in redni prihodek (kakršenkoli pač je), država (to smo mi vsi) pa bo dobila nove davčne tokove. Sicer pa ne vem, zakaj zlivate gnojnico na tuja podjetja, češ da bodo delavci na minimalcu. Tuja podjetja ne določajo minimalne plače, pač pa se le-ta določa glede na stanje v določeni državi. Bolj kot je država konkurenčna, bolj bodo rasle plače. Država pa je lahko konkurenčna samo, če ima močno gospodarstvo.
Majestic12
# 14.10.2016 ob 17:05
Nehajte farbat ljudi z "visokotehnološkimi" delovnimi mesti. Magna Steyr išče izropano kolonijo s poceni/suženjsko delovno silo. Slovenija je idealna.
Hmeljar
# 14.10.2016 ob 17:03
Že vidim Avstrijce, čakajo na zavodu za zaposlovanje v MB na delo.
Nikec3
# 14.10.2016 ob 18:27
Časovnica je zelo natempirana, če želimo iti investitorjem nasproti, to je za nas velik izziv, zato se moramo v javni upravi obnašati v podjetniškem duhu, tako kot se obnašajo podjetja na trgu.

To je potrebno nalepiti na vrata vsake pisarne javnega sektorja. Me pa veseli, da nekateri danes tako razmišljajo, ker nekaj let nazaj je bilo to nepredstavljivo.
barezi
# 14.10.2016 ob 17:44
Če je lakirnica šasij (Magna Steyr) visokotehnološko podjetje. Potem je okopavanje krompirja inženirski posel. Magna seli ta del proizvodnje iz Avstrije ker je okoljsko izredno problematičen. Barve, laki in redčila onesnažujejo okolje in velika je tudi poraba vode zaradi pranja.
#13
# 14.10.2016 ob 18:04
@Majestik12
Nehajte farbat ljudi z "visokotehnološkimi" delovnimi mesti. Magna Steyr išče izropano kolonijo s poceni/suženjsko delovno silo. Slovenija je idealna.

Slovenci s strani komunajzarjev oprani, bodo itak vedno premalo cenjeni.. oni bi malo (ali nič) delali in veliko zaslužili.
nikhrast
# 14.10.2016 ob 17:55
Magna ima centralo tu zunaj Toronta, nobenih večjih problemov, folk pa tudi ne dela za minimalno plačo, v Ontariu je skoraj $11 na uro.
Če pa bodo delavci delali za minimalno plačo, je pa to problem države in sindikata.
V Kanadi je ravno ta teden Fiat Chryler podpisal pogodbo s sindikatom, pa za štiri leta, okoli 7000 delavcev, nekaj tisoč dolarjev če podpišejo pogodbo, zvišane plače vsako leto, pa če delaš deset let vsaj $36 na uro...
Celjan27
# 14.10.2016 ob 20:38
Po branju nekaterih komentarjev bom dobil same pluse, če bom rekel:

-želimo samo visokotehnolška delovna mesta, ki ne onesnažujejo okolja in so dobro plačana - 2k eur +

Tu smo vsi ZA, ampak pozabljete eno dejstvo. Ni dovolj sposobnih IT inženirjev za ta delovna mesta. Žal je v Sloveniji veliko ljudi,ki ima samo SŠ in tudi ta del ljudstva je treba zaposliti - je pa res, da bodo delali za 1000 eur - z vsemi dodatki na 4 izmensko delo. Ampak bodo DELALI. NE pa vlekli socialko in kradli bogu čas.

Zato pozdravljam prihod vsake greenfield investicije, pa tudi če je proizvodnja.
jk11
# 14.10.2016 ob 18:27
Enim pa res nič ni po godu. Pred to novico se sliši: "Naj država naredi delovna mesta!" Po tej novici: "Kdo pa bi rad za tujca delal, nas samo izkoriščajo!" Ni boljše delovna mesta kot pa socialna pomoč?
g3nius.
# 14.10.2016 ob 18:44
Eno delovno mesto v proizvodnem sektroju ustvari še 2 mesti v drugih sektorjih. Ampak ne, to ni za slovence, mi raje jamramo.
Prismuknjen
# 14.10.2016 ob 18:28
@Mindmaster,

Podpirali pa bi najbrž kakšno naložbo tovarne Zastava, Borovo ali pa kakšno "visokotehnološko" podjetje iz Rusije.
Skippy
# 14.10.2016 ob 19:45
Nehajte farbat ljudi z "visokotehnološkimi" delovnimi mesti. Magna Steyr išče izropano kolonijo s poceni/suženjsko delovno silo.

A torej praviš, da je bolje, da so brezposelni in da jim delovne sposobnosti in znanja propadajo, kot da dobijo vsaj 590 evrov?
Mindmaster
# 14.10.2016 ob 17:48
Levi del volilnega telesa najbolj sovrazi vsako novo ustvarjeno delovno mesto, saj s tem izgublja volilno bazo. Preskrbljeni ljudje taksne nestrpne, diletantske in pokroviteljske ideologije, ki potrebuje od njih socialno odvisne ljudi, pac ne volijo.
praetor
# 14.10.2016 ob 17:48
Cakam evroskeptike, da zacnejo s svojimi argumenti, kako je biti del EU povsem zgreseno in da bi imeli mi svoj vrt z ograjo.

Bravo za ministrstvo, ce jim tole uspe.
Zverca
# 14.10.2016 ob 20:38
OMG, kakšni neumni komentarji. Razen par izjem.
GozdniJoža
# 14.10.2016 ob 23:41
Noben nikogar ne sili, da bi moral delat za to podjetje.

Priporočam vsem jamračem, da odprejo svoje podjetje, zaposlijo 3000 ljudi in jim dajo plačo 2000 eur +
yanker
# 14.10.2016 ob 21:21
Res tipično slovenceljski komentarji, samo jambranje in stokanje in pritoževanje. če ni služb pljuvanje po vladi, če se obeta 3.000 delovnih mest je spet narobe, ker bodo delali za minimalca. Pa četudi bo minimalec, 3.000 ljudi bo manj med nezaposlenimi, država bo pobrala več davka, državi bo ostal denar ki bi ga namenjala 3.000 nezaposlenim, 3.000 bo delalo v nasprotju z nekaterimi komentatorji ki JAMBRAJO.
slofbi111
# 14.10.2016 ob 20:07
V bistvu se nekaterim niti sanja ne koliko različnega (tudi izobraženega) kadra potegne za sabo en tak posel in koliko možnost za razvoj znanja to pomeni. Saj niti ni čudno glede na to koliko ljudi še vedno maha z rdečo zvezdo po ulicah.
Nikec3
# 14.10.2016 ob 18:28
Sicer pa vsaka večja investicija po vsem svetu poteka tako, da poskušajo podjetja izpogajati čim bolj ugodne pogoje.
JJstyle
# 14.10.2016 ob 20:34
@Skippy

Pa ti poskusi preživet s 590 €, tremi otroki in stanovanjskim kreditom za hišo! Po stečaju SCT-ja z 800, 900 € zasluženih prek projektnih del nisem prišel skozi, ne pa s 590 €. Če si samski mogoče gre, v nasprotnem primeru, pa ti je edina šansa, da se izseliš. V Nemčiji sem vsaj dobil redno službo iz foha in normalno plačo, da lahko ženi mesečno nakažem kakšnega jurja. J... državo v kateri z diplomo in 15 let projektantskih izkušenj lahko delaš le še projektno po avtorskih in podjemnih pogodbah za razne gradbene mutibariče, ki kar naprej zamujajo z izplačili ali pa jih moraš celo tožit, da dosežeš zasluženo plačilo. Če boste pustili, da hodijo po vas, bodo hodili, pa naj si gre za tujce ali naše "podjetnike".
waslich
# 15.10.2016 ob 01:07
Pri nas se ne odpira veliko "visokotehnoloških" delovnih mest zaradi davčne politike države glede plač. Ampak to je res bilo povedano že milijardo krat v zadnjih 15 letih, pa vidim da večino slovenclom to ne kapne v glavo. To je bilo zelo jasno razvidno, ko je bila na tapeti socialna kapica.

Sicer sem jaz glede tega Magna-Steyr obrata skeptičen, dokler ne bodo začeli betonirati temeljev za hale.
Skippy
# 14.10.2016 ob 19:46
Vsi bi imeli direktorske plače, delal pa ne bi nihče. Zato pa smo tam kot smo. Eh, pa kaj bi vam govoril, saj ste sami strokovnjaki.

Najbolj zanimivo pa je, da sploh ti pametnjakoviči niti podjetij nimajo, kaj šele da bi zaposlovali ... je pa 90% verjetnost, da delajo v JS, brezposelni ali pa študentje.
hepan
# 14.10.2016 ob 17:45
Bolje, da odprejo tovarno v avstriji, takoj, ko prides cez sentilj, bodo place takoj visje
jk11
# 14.10.2016 ob 21:03
Jaz pozdravljam možnost novih delovnih mest. Kdor bo hotel delat bo šel delat, komu pa ni za delat pa lahko naprej na internetu jamra, da so tujci in nas izkoriščajo in ne vem kaj. Jim očitno gre tako dobro, da lahko izbirajo.
osrdek
# 14.10.2016 ob 18:59
Nova delovna mesta so dobrodošla neglede na to če jih ustvarijo domača podjeta ali pa tuja. S tem se zmanjša brezposelnost in državni proračun.

Kar se mi tukaj zdi problematično, je da nam ministrstvo ta nova delovna mesta prodaja kot visokotehnološla, ker nebi moglo biti dlje od resnice. Ta podjetja sama po sebi sicer so visokotehnološka vendar bodo ti obrati pri nas zgolj švic fabrike z delavci na minimalni plači. Ne bo se delalo nič t.i. visokotehnološkega. Delo, ki ne ustvarja zadovoljive dodane vrednosti in je recimo v Avstriji predrago, se seli v državo kjer je ceneje. Kot že omenejeno, tudi taka delovna mesta rabimo.

Vendar ne farbat ljudi, da bo na takih firmah stalo slovensko gospodarstvo.
Postali bomo druga Švica... vendar z Bangladeškim gospodarskim modelom.
hehet
# 15.10.2016 ob 01:31
Tuje investicije so prepovedane, dovoljene so samo tiste ki pridejo v Ljubljano, in ki našim obljubijo kos finančne torte.
dare326
# 14.10.2016 ob 23:16
Čehi so prodali vse živo, pa jih poglejte kje so zdaj. Nascali so nas na vseh področjih in so prvi med nekdanjimi komunističnimi državami.
Škrila1
# 14.10.2016 ob 22:44
In največje pomisleke in težave s tem, imajo tisti, ki v življenju nimajo boljšega dela, kot cele dneve komentirat vse članke na rtv in 24 ur.
BARBAR
# 14.10.2016 ob 17:20
Ja jih nesmete zgubiti. Ampak kak ste se do zdaj napravljali skup se zna zgodit ,da se bodo obrnili drugam. ( Slovaška,Češka..) Me pa zanima kaj imate v mislih pod visoko tehnologijo? Dobili bomo verjetno neko umazano proizvodnjo , ki jo sosedi nočejo imet.( dodelavo ). Mi pa bomo z veseljem delali in to za 560ue. Ni to prva visoko.T firma v tej branži pri nam. Vse te firme kujejo dobičke za delavce pa sirotinja.. Rad bi videl razvoj in napredek doma in z veseljem bi se vrnil domov delat v tak obrat.
slofbi111
# 15.10.2016 ob 09:35
Evroskeptiki ne razumejo tudi tega, da več kot je na voljo služb, težje te delodajalec izkorišča. Ampak oni bi raje ohranili 100000+ brezposelnih še naslednjih 20 let in se kreditirali za socialo. Res je prav grozljivo ko prebiraš mnenja nekaterih sodržavavljanov. In ne morem si pomagati, da jih povežem z rdečo zvezdo.
Optimist99
# 15.10.2016 ob 00:22
Ce niso razni sateliti ze pokupili omenjena zemljisca.

Zanimivo. Se peljes po AC Sentilj-Graz, pa se gradijo proizvodne hale, logisticni centri. Na kmetijski zemlji. Pa lokalna oblast, ministrstva in razni eko friki ne dvigujejo prahu in protestirajo.
Zverca
# 14.10.2016 ob 20:40
JJstyle, OMG, ravno samski imajo največje probleme preživet. A si že slišal, nejemnina/kredit na pol, str. na pol, večinoma zadostuje en avto, optimizacija hrane ...
Skippy
# 14.10.2016 ob 20:02
Levi del volilnega telesa najbolj sovrazi vsako novo ustvarjeno delovno mesto, saj s tem izgublja volilno bazo.

Se strinjam. Zato pa podpirajo izgubo 10.000+ delovnih mest zaradi višje minimalne plače (ker lahko to zapakirajo v socialno čutečnost, čeprav točno vedo, kaj se bo zgodilo) in znorijo ob izgubi morebitnih(!) 700 delovnih mest zaradi TIPPa (kar spet lahko zapakirajo v socialno čutečnost ob neverjetni izgubi delovnih mest).
Majora
# 14.10.2016 ob 22:08
Držim pesti!
Follow Me
# 14.10.2016 ob 20:22
Spelte vsaj enega do KONCA !
izo
# 21.10.2016 ob 11:59
Imaš popolnoma prav. Vsi ti, ki tu komentirajo so v glavnem delomrzneži ali pa razni diplomanti FDV, ki so doma, ali pa kelnarijo.

s tabo vred? ta ponarodela mržnja in zaničevanja napram fdv-ju ne skoraj enaka kot tisti proti arhitektom, priporočam kakšen doktorat na to temo, je veliko za obdelat in to za vsaj 100 let nazaj. malo pred svojim pragom pomet prej.
nismoi vsi zabušanti (pa nisem fdv kader) in delamo v lastni režiji, kjer recimo dobesedno prskaš denar, pa vseeno ne obsojam nobeneha na zabovu konkretno, marikdo nne more dobit dela iz takpnih in drugačnih razlogov, po določenii starosti ga potem noče nobben več vzet ipd, samozaposčlitev ša tudi ni kar za vse, plus to, da je to pri nas tako urejeno, da se več ali manj zategneš štrik okoli vratu, nič drugega.
zato ne streljaj na pamet,
freezbee
# 16.10.2016 ob 10:42
V Srbiji je minimalna placa 121RSD/h ~ 1€/h
Pa so ljudje vseeno veseli ce imajo delo.
SF010
# 15.10.2016 ob 13:31
Tale Samo Hhribar Milič je en navadn

korotan55
# 15.10.2016 ob 11:59
Absolutno je treba podpreti vsako novo delovno mesto pri nas, obenem pa okrepiti sindikate in delavska gibanja, da bodo enakovreden partner pri pogajanjih.
Seveda je treba delat, včasih tudi garat, zato pa je treba nekaj iztržiti oz. zaslužiti. Minimalna plača za 9,10 ali večurno garanje je poniževanje in izživljanje nad utrujenim delavcem. Za vse pa je kriva naša požrešna država in nesposobni sindikati ala Semolič zlizani z državo in kapitalom, ki niso sposobni popolnoma nič izbojevati za boljše gmotno stanje delavca. Delavca je treba motivirati, ne pa ustrahovati, dober kmet ima v štali debele krave, ki dajo veliko mleka in naši sosedje to vedo, pri nas pa je treba neomejeno filat državo, pa tud če delavec nima nič.
the law1
# 15.10.2016 ob 10:13
@Bolek

Tja ne prihajajo zaradi velikega trga, ampak zaradi ustrezne gospodarske in davčne politike. Sedaj so res plače tam še nizke, so pa tudi življenski stroški toliko nižji razen v Bratislavi.

Plače delavcev v KIA Slovakia so višje kot v Revozu. Povprečje zaposlenih za "trakom" je preko 1.000 EUR neto.
Bolek
# 15.10.2016 ob 10:04
Mislim, da je to izjavil Milić:
Slovenija je neprivlačna za "greenfield" investicije tako zaradi svoje majhnosti kot razvitosti. Tuji investitorji namreč iščejo rast in si želijo dostop do velikega trga.
------------------------
Slovaška ni dosti večja od Slovenije in je tudi na obrobju Evropske Skupnosti, pa vseeno investitorji drvijo k njim. Imajo največjo proizvodnjo avtomobilov na prebivalca v Evropi, če ne celo na svetu.
Tja ne prihajajo zaradi velikega trga, ampak zaradi ustrezne gospodarske in davčne politike. Sedaj so res plače tam še nizke, so pa tudi življenski stroški toliko nižji razen v Bratislavi.

Torej Milić. malo razmisli predo govoriš take bedarije.
fantasycamp
# 15.10.2016 ob 00:21
Razumem obe strani, Slovenec se noče počutiti kot poceni delovna sila Balkana, po drugi strani pa vemo da nimamo industrije...

Lepo je da se tako cenimo,vendar bi morali potem naše inženirje ceniti in jim odpirati firme!
yanker
# 14.10.2016 ob 21:16
Zanimiva izjava: "Zakonodaja sploh ni tako zanič, zanič je predvsem izvajanje zakonov,!"
Pac-Man
# 14.10.2016 ob 20:40
allobl
# 14.10.2016 ob 17:05

Če pa bodo to res visokotehnoloska delovna mesta pa bomo videli po povprečni plači v posamezni firmi. Mislim, da gre vecinoma za proizodne obrate.
------------------------------

Dandanes proizvodni obrati zgledajo tako


https://www.youtube.com/
watch?v=1yZJ2IriYMI


in vso to mašinerijo mora nekdo postavit in vzdrževat. V primeru Yaskawe pa celo naredit.


https://www.youtube.com/
watch?v=BRbcuCB_II4
Kazalo