Adria Airways Tehnika je s sredo dobila novo vodstvo. Foto: BoBo
Adria Airways Tehnika je s sredo dobila novo vodstvo. Foto: BoBo

Upravni odbor od srede tako sestavljajo Krzysztof Pietkun, Piotr Kaczor, Michal Bochowicz in Sergej Murgelj. Njihov mandat traja pet let, je razvidno iz objave na Ajpesu. Pietkunu in Kaczorju, sicer predsedniku uprave Linetecha, je mandat začel teči v sredo, Bochowiczu in Murglju pa začne teči z dnem vpisa sprememb statuta družbe v sodni register.

V skladu s tem namreč upravni odbor po novem sestavlja pet članov. Štiri imenuje skupščina, en član pa je predstavnik delavcev družbe.

Menijo, da so bili sistematično izločeni iz postopka
Zaposleni v Adrii Airways Tehniki, ki so se potegovali za delavski odkup družbe, so bili negativno presenečeni nad njeno prodajo. Sekretar gorenjskega območnega odbora Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in zunanji sindikalni zaupnik zaposlenih v družbi Matej Jemec je poudaril, da zaposleni niso bili dovolj vključeni v postopek prodaje družbe.

Sam je lastnike na to opozarjal že lani, vendar mu niso prisluhnili. Letos so prodajalce, Slovenski državni holding (SDH) znova pozvali, naj to storijo, napisali so tudi necenovne zaveze za novega lastnika in jih poslali holdingu, da bi zaščitili delovna mesta in zagotovili razvoj družbe, vendar se ni zgodilo nič, je pristavil.

Oblikovali so tudi iniciativo za delavski odkup družbe, a po Jemčevih besedah niso dobili realne možnosti za zvišanje ponudbe, kar so bili pripravljeni narediti. Še vedno tudi nima odgovora od SDH-ja, ali so upoštevali omenjene zaveze. Dodal je, da bi te zaveze zahtevali za vse kupce, tudi delavce.

"Mislim, da je prišlo v tem prodajnem postopku do nedopustne in sistematične izločitve predstavnikov delavcev iz postopka prodaje … in da je prišlo do grobe kršitve zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju," je poudaril Jemec.

Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič je ob tem poudaril, da bodo proučili možnost uvedbe revizije postopka. "Borili se bomo. Če se kršitve res dokažejo - menimo, da je to dokazljivo - je revizija več kot potrebna," je dejal.

Delavce bodo začeli vključevati prihodnje leto
Predsednik uprave SDH-ja Marko Jazbec pa je pojasnil, da je postopek prodaje trajal več kot eno leto in da niso hiteli. "To, da njegov konec sovpada z začetkom delovanja nove uprave SDH-ja, nima nobene zveze s tem, ali je bil voden profesionalno," je dejal na novinarski konferenci o delu SDH-ja in dodal, da so Poljaki ponudili 25 odstotkov več.

Po besedah članice uprave SDH-ja Nade Drobne Popovič pa so točko o podpori delavskim odkupom dodali v načrt upravljanja naložb v prihodnjem letu, ki še čaka na potrditev vlade. Delavci bodo tako k sodelovanju v postopkih prodaje pozvani deset dni pred njihovimi začetki, je pojasnila.