Odstotek vprašanih je zaradi krize že izgubil službo, da se jim bo to zgodilo v bližnji prihodnosti, pa meni 22 odstotkov vprašanih. Foto: EPA
Odstotek vprašanih je zaradi krize že izgubil službo, da se jim bo to zgodilo v bližnji prihodnosti, pa meni 22 odstotkov vprašanih. Foto: EPA

Anketo je marca izvedlo Društvo za marketing Slovenije, na vprašanja pa je odgovarjalo 1.000 ljudi. Po rezultatih sodeč 48 odstotkov vprašanih vpliva recesije še ne čuti, 0,2 odstotka vprašanih pa ne vesta, ali vpliv že čutita ali ne.

Odstotek vprašanih je službo zaradi recesije že izgubil, kar 22 odstotkov pa jih pričakuje, da se bo to kmalu zgodilo. Kljub vsemu skoraj dve tretjini vprašanih menita, da je njihovo delovno mesto varno. Dva odstotka anketiranih sta celo odogovorila, da je njihovo delovno mesto s krizo postalo še bolj varno, šest odstotkov pa jih pričakuje, da se bo to še zgodilo.

Z nižjo plačo skoraj že četrtina
Zaradi krize nižjo plačo prejema 22 odstotkov ljudi, 17 odstotkov pričakuje znižanje, skoraj polovici, 48 odstotkom, pa se plača ni znižala. Sedem odstotkov vprašanih pričakuje zvišanje plače, to pa se je že zgodilo štirim odstotkom.

V pričakovanju poslabšanja stanja
Tako se je skoraj četritini anketiranih finančno stanje že poslabšalo, poslabšanje v bližnji prihodnosti pa predvideva 29 odstotkov ljudi. Da se kljub krizi ne bodo dogajale spremembe, meni 37 odstotkov vprašanih, izboljšanje pa pričakuje devet odstotkov anketiranih. Finančno stanje se je v času krize izboljšalo odstotku tistih, ki so bili zajeti v raziskavo.

Malo manj kot polovica jih zaradi recesije že troši manj, 17 odstotkov jih bo manj trošilo v prihodnosti, točno tretjina bo trošila isto kot pred začetkom krize, dva odstotka pa že ali pa še bosta trošila več.

S. Z.