Alitaliina letala so v torek prvič poletela pod novim lastništvom. Foto: EPA
Alitaliina letala so v torek prvič poletela pod novim lastništvom. Foto: EPA
Stevardese so se pridružile protestom proti novim lastnikom. Napis desno: 'Bolje bankrotirani kot pa v rokah banditov.' Foto: EPA

Protesti na milanskem letališču Linate so povzročili približno deset odpovedi letov, na prav tako milanski Malpensi pa so uslužbenci protestirali na območjih "check-ina", medtem ko je sindikat stevardes skupaj z ostalimi delavci, ki jih je prizadelo restrukturiranje, protestiral na rimskem letališču Fiumicino.



Air France premagal Lufthanso
V ponedeljek je letalska družba, ki jo je prevzela Italijanska zračna družba (CAI) uglednih italijanskih poslovnežev, oznanila, da je zapečatila posel z Air France-KLM-jem, s čimer je evropski velikan za 323 milijonov evrov pridobil 25-odstotni delež.

CAI-ovi vlagatelji so v skoraj bankrotirano Alitalio vložili dobro milijardo evrov. Air France je pri tem dobičkonosnem poslu premagala rivalsko Lufthanso, ki se prav tako širi na številnih drugih frontah.

Za tretjino manj destinacij
Prenovljena Alitalia je danes pod enakimi barvami kot doslej prvič vzletela iz Palerma proti Rimu in iz Milana proti brazilskemu Sao Paulu. Družba ima okoli 12.000 uslužbencev potem, ko je morala oklestiti več kot 3.000 delovnih mest.

Njena flota 148 letal bo letela na 670 poteh dnevno, kar je za več kot tretjino manj kot pred letom dni. Vodilni delničarji v novi Alitalii so med drugimi skupina Benetton, predsednik skupine Pirelli in bančni gigant Intesa Sanpaolo.

K. S.