Portoriku ni uspelo plačati celotnega mesečnega obroka dolga imetnikom državnih obveznic, zato je postal plačilno nesposoben. Foto: Reuters
Portoriku ni uspelo plačati celotnega mesečnega obroka dolga imetnikom državnih obveznic, zato je postal plačilno nesposoben. Foto: Reuters

Portoriko, ki je od ZDA odvisno ozemlje, se utaplja pod 70 milijard dolarjev visokim dolgom, kar je enako letnemu bruto domačemu proizvodu (BDP) države. Dolg imajo v rokah hedgeskladi, ki neusmiljeno izčrpavajo Portoriko v času, ko je v hudi gospodarski krizi in ljudje odhajajo na delo v ZDA.

Skupina 34 hedgeskladov zahteva nominalno vrednost dolga, ki so ga kupili po znižani ceni, in trdi, da Portoriko lahko plača, če skrči socialno porabo. Guverner Portorika Alejandro Garcia Padillo je povedal, da to ni mogoče, saj so že zaprli 100 šol, gospodarstvo nazaduje in denarja preprosto ni.

Medtem ko hedgeskladi krožijo, pa se morda Portoriku le obeta rešitev, saj se ameriški politiki zavedajo pomena glasov volivcev latinskoameriškega rodu. Predsedniška kandidata Hillary Clinton in Jeb Bush tako podpirata reforme, ki bi Portoriku dale več pravic, ki jih danes nima.

Ne morejo mu pomagati ne ZDA ne IMF
Glavne težave Portorika so prav v njegovem statusu, saj je in ni država. Ker Portoriko formalno ni zvezna država ZDA, nima pravice do stečajne zaščite po devetem poglavju, ki omogoča prestrukturiranje dolga in drži hedgesklade stran. Ker pa ni samostojna država, se za pomoč ne more obrniti k Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF).