Ukrep znižanja višine nadomestila za brezposelne je po Posedijevem mnenju
Ukrep znižanja višine nadomestila za brezposelne je po Posedijevem mnenju "skrajno neprimeren, če vlada ne pride z resnim gospodarskim programom", ki bo ljudem, ki ostajajo brez služb, omogočil ponovno zaposlitev. Foto: BoBo
Kje in kako bo varčevala država
Odziv sindikatov na varčevalne ukrepe

S predlaganimi ukrepi vlade ne bomo dosegli želenega cilja, torej ponovnega zagona gospodarstva, je dejal predsednik sindikata Pergam Janez Posedi.

Ukrep znižanja višine nadomestila za brezposelne je po mnenju Posedija "skrajno neprimeren, če vlada ne pride z resnim gospodarskim programom", ki bo ljudem, ki ostajajo brez služb, omogočil ponovno zaposlitev. S tem ukrepom pa vlada vali krivdo za posledice neučinkovite gospodarske politike zadnjih let nad ljudi, ki ostajajo brez službe, pojasnjuje.

Posedi: Neizplačilo regresa prenagljen ukrep
Eden izmed predlogov vlade je tudi izločitev nadomestila za zadržanost od dela v času brezposelnosti iz zdravstvene blagajne. Posedi sicer pravi, da te problematike ne pozna tako natančno, a po njegovih podatkih "zadeva meri na kronične bolnike" in zna biti zahtevna za usklajevanje.

Vlada med drugim za letos predvideva tudi neizplačilo regresa javnim uslužbencem, drugo leto pa bi regres izplačali polovično. Po Posedijevem mnenju gre za prenagljen ukrep, saj je bil regres že zadnji dve leti znižan pod zakonsko določeno mejo. Tovrstni ukrepi so lahko zgolj začasni, zato je vprašanje, ali je v tem segmentu mogoče še naprej varčevati, pravi Posedi in ob tem dvomi, da bo v primeru spora na sodišču ta ukrep mogoče uveljaviti.

Posedi je o ukrepu znižanja letnega dodatka za upokojence, ki bi sicer za pokojnine do 414 evrov ostal enak, za pokojnine nad 622 evrov pa bi ga vlada ukinila, dejal, da bi se ga dalo razumeti, če bi bila meja za ukinitev letnega dodatka višja, denimo 1500 evrov. Upokojenci s 600 evri pokojnine pa so za vlado "že neki bogataši", a po mnenju Posedija že ta znesek pokojnin sploh ni tako visok.

Posedi: Brez dodatnih virov reševanje ni mogoče
Prenos dela kritja zdravstvenih storitev na dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa se Posediju zdi "nekoliko nerazumljiv" ukrep. Glede na napovedano zdravstveno reformo naj bi se namreč dodatno zdravstveno zavarovanje vključilo v osnovnega, zato gre po njegovem mnenju pri tem ukrepu za "neko bolj navidezno, začasno pretakanje". To pa po njegovem "ne pomeni nič dobrega", ker če bi se v prihodnje reforma na tem področju res zgodila, bi zavarovanci ostali na nižji košarici, slovenska zdravstvena košarica pa "ni tako bogata, kot nam razlagajo", je dejal Posedi.

"Brez dodatnih virov reševanje ni mogooče, ker se bo začela vrteti negativna spirala in bo šlo navzdol," je še dejal Posedi. Če bi imeli vizijo za razvoj gospodarstva, bi po njegovem imeli tudi gospodarsko rast.

Kje in kako bo varčevala država
Odziv sindikatov na varčevalne ukrepe