Trditve civilne iniciative o onesnaženju ne držijo, pravijo v Tešu. Foto: MMC RTV SLO
Trditve civilne iniciative o onesnaženju ne držijo, pravijo v Tešu. Foto: MMC RTV SLO

EIB je odločitev sprejel po dodatni preverbi okoljskih, ekonomskih in drugih učinkov projekta ter ob tem upošteval tudi pozitivno stališče Evropske banke za obnovo in razvoj, ki je z vodilnimi evropskimi komercialnimi bankami soudeležena pri financiranju projekta, so pojasnili.

Projekt je do zdaj izpeljan že v več kot 70 odstotkih, pri gradnji pa imajo več kot 20-odstotni delež tudi podjetja iz Slovenije.

Po novici, da je posojilo sproščeno, so se že oglasile tudi civilne iniciative.
Vili Kovačič, prvopodpisani pod spodletelo referendumsko pobudo proti poroštvu za 6. blok Termoelektrarne Šoštanj, je dejal, da gre za sprevrženo logiko: "Najprej dajo denar za projekt, potem pa čakajo rezultate kriminalističnih preiskav v zvezi s poslom."

"Projekt je leglo korupcije," je dejal in napovedal, da bodo tudi v prihodnje vse informacije v povezavi s 6. blokom posredovali mednarodnim organizacijam, ki preiskujejo ozadje tega posla v Sloveniji. Po njegovem mnenju bi morali namesto 6. bloka ekološko nadgraditi bloka 4 in 5, je poročal Dnevnik TV Slovenija.

Teš trditve civilnih iniciativ označuje za pavšalne in dodaja, da ima javnost napačne predstave glede ekološke nesprejemljivosti projekta. Zatrjujejo, da bo obratovanje nadomestnega bloka 6 za 35 odstotkov znižalo izpuste ogljikovega dioksida, za 50 odstotkov izpuste žveplovega dioksida in za 75 odstotkov dušikovih oksidov, kar po njihovih trditvah dokazuje, da v letu 2015 zaradi nadomestnega bloka 6 "zagotovo ne bomo pristali v visokoogljični družbi, kot se bojijo nekateri".