Povprečna mesečna bruto plača v juniju se je v primerjavi z majsko zvišala v večini področij dejavnosti. Najopazneje v področjih dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (za 8,5 odstotka). Foto: BoBo
Povprečna mesečna bruto plača v juniju se je v primerjavi z majsko zvišala v večini področij dejavnosti. Najopazneje v področjih dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (za 8,5 odstotka). Foto: BoBo

Povprečna bruto plača je znašala 1520,92 evra, kar je 0,3 odstotka več kot maja in dva odstotka več kot junija lani.

Najbolj se je zvišala plača v dejavnosti oskrba z električno energijo
V prvih šestih mesecih je bila povprečna mesečna plača v primerjavi s prvim polletjem lani v neto znesku višja za 2,8 odstotka, v bruto znesku pa za 2,6 odstotka, je razvidno iz začasnih podatkov, ki jih je objavil državni statistični urad.

Povprečna mesečna bruto plača v juniju se je v primerjavi z majsko zvišala v večini dejavnosti, najopazneje v dejavnostih oskrba z električno energijo, plinom in paro (za 8,5 odstotka), gradbeništvo (za 3,4 odstotka) ter promet in skladiščenje (za 2,9 odstotka).

Nižja plača v zavarovalniški dejavnosti
Znižanje povprečne mesečne bruto plače pa je bilo najopaznejše v finančnih in zavarovalniških dejavnostih (za 4,7 odstotka) ter zdravstvu in socialnem varstvu (za 1,1 odstotka) in drugih dejavnostih (za 0,5 odstotka).

Z junijsko plačo je bilo plačanih povprečno 170 ur na zaposleno osebo, enako kot prejšnji mesec. Povprečna mesečna bruto plača za plačano uro za junij je bila glede na maj višja za 0,2 odstotka; znašala je 8,93 evra.

Vrednost gradbenih del še naprej pada
Vrednost gradbenih del pa še naprej pada. Tako je bila po podatkih Sursa vrednost gradbenih del, opravljenih v juniju, za 11,9 odstotka nižja kot maja in za 35,9 odstotka nižja od vrednosti teh del, opravljenih junija lani.

Vrednost gradbenih del na stavbah je bila junija v primerjavi z majem nižja za 19,7 odstotka, vrednost gradbenih del na gradbenih inženirskih objektih pa za 7,2 odstotka.

Na letni ravni se je vrednost gradbenih del na stavbah junija znižala za 53,9 odstotka, vrednost gradbenih del na gradbenih inženirskih objektih pa za 24,6 odstotka.

Vrednost gradbenih del, opravljenih v juniju, je bila v primerjavi s povprečjem za leto 2005 nižja za 35,3 odstotka. Vrednost gradbenih del na stavbah je bila nižja za 55,9 odstotka, vrednost gradbenih del na gradbenih inženirskih objektih pa za 18,4 odstotka.