Newyorški indeks Dow Jones je v torek izgubil pol odstotka. Foto: EPA
Newyorški indeks Dow Jones je v torek izgubil pol odstotka. Foto: EPA
Bruce Springsteen
Ob poslušanju pesmi Brucea Springsteena človek hitro spozna, kakšen je gospodarski položaj. Foto: EPA
Zaradi padca Krkinih in zlasti Mercatorjevih delnic je indeks SBI TOP v sredo izgubil -0,67 odstotka; 511 točk) tako da je zdaj le pol točko nad rekordno nizko vrednostjo. Z Mercatorjem je bilo sklenjenih le sedem poslov, najnižji pri 115 evrih, kar se ni zgodilo od decembra 2003. Foto: MMC RTV SLO

V Nemčiji se proizvodna dejavnost krči že štiri mesece zapored, merjeno z indeksom PMI, nova naročila pa se znižujejo že trinajst mesecev zaporedoma. Indeks nabavnih menedžerjev PMI, ki ga izračunava analitska hiša Markit, je julija s 45,0 padel na 43,0 točke. Poslabšanje razmer v največjem evropskem gospodarstvu je pred kratkim nakazal že konjunkturni indeks Ifo, ki je julija dosegel najnižjo raven po marcu 2010. Frankfurtski delniški indeks DAX30 se vseeno dobro drži, v sredo dopoldne se je po treh mesecih za hip povzpel nad 6.800 točk.

V pričakovanju ukrepov ECB-ja
Finančni trgi so medtem še naprej predvsem v pričakovanju zasedanja Evropske centralne banke, ki naj bi v četrtek napovedala nove ukrepe za zajezitev dolžniške krize in naredila konec naraščanju brezposelnosti. Ta je junija v evrskem območju dosegla rekordnih 11,2 odstotka. Nizke obrestne mere ne pomagajo, potrebni so nestandarni ukrepi, kot je odkupovanje obveznic problematičnih držav ali poceni dolgoročna posojila poslovnim bankam. Številne, žal tudi slovenske, se na finančnih trgih namreč ne morejo več zadolževati.

Geithner pozval k ukrepanju
Vsi vodilni politiki zadnje dni poudarjajo, da je potrebna resna akcija. Ameriški finančni minister Timothy Geithner je Evropo pozval, naj sprejme ustrezne ukrepe, da se bodo tržne obresti v prezadolženih državah znižale in da bodo banke spet začele kreditirati gospodarstvo. Geithner je tudi prepričan, da bi moral ameriški kongres tako kratko- kot dolgoročno storiti več za spodbujanje rasti. Ameriška centralna banka naj bi sicer ta teden namignila, kdaj se bo odločila za novi krog kvantitativnega sproščanja.

Tudi na Kitajskem PMI nižji od pričakovanj
Cena nafte vrste brent je zjutraj zdrsnila na 104 dolarje, navzdol pa se je obrnil tudi baker, potem ko je bil objavljen podatek o julijskem padcu kitajske proizvodne dejavnosti na osemmesečno dno. Največja svetovna porabnica nafte se spoprijema z nižjo gospodarsko rastjo, nov dokaz o ohlajanju gospodarstva pa je tudi današnja objava indeksa nabavnih menedžerjev PMI (ta meri proizvodno dejavnost), ki je bil z vrednostjo 50,1 točke nižji od pričakovanj, še vedno pa je nad vrednostjo 50, ki je meja med rastjo in krčenjem. skrb vzbujajoče je, da imajo zlasti izvozna podjetja vedno manj naročil.

Sredini tečaji delnic na Lj. borzi:

ZAV. TRIGLAV

+2,83 %

12,34 EUR

GORENJE

+2,20 %

4,599

NOVA KBM

+2,13 %

1,39

PETROL

+1,84 %

174,00

TELEKOM

+0,00 %

61,50

LUKA KOPER

+0,00 %

7,16

KRKA

-1,08 %

41,40

MERCATOR

-5,74 %

115,00


Nov polom delnic Facebooka
V New Yorku so delnice v torek izgubljale. Dow Jones se je znižal za pol odstotka, a se obdržal nad mejo 13 tisoč točk. Vseeno je julija Dow Jones pridobil odstotek. Včeraj so se spet (za 2,6 odstotka, na dobrih 610 dolarjev) podražile Applove delnice, kar je posledica novice, da bo kultno podjetje septembra predstavilo nov izdelek. Medtem se (po objavi četrtletnih poslovnih rezultatov) nadaljuje potop Facebookovih delnic, ki so padle še za šest odstotkov in so pri 21,71 dolarja že 40 odstotkov pod vrednostjo iz majske javne prodaje. In še vedno so drage - z njimi se trguje po 40-kratniku načrtovanega letnega dobička, medtem ko, na primer, znaša to razmerje (P/E) pri Googlu 15.

Poslušajte "šefa" in vedeli boste, kako gre gospodarstvu
Še zanimivost iz Avstralije: tamkajšnji finančni minister Wayne Swan je priznal, da bolj kot na Johna Meynarda Keynesa ali Miltona Friedmana prisega na Brucea Springsteena. Sloviti ameriški roker (njegov vzdevek je The Boss - šef) naj bi v svojih besedilih prej kot ekonomisti zaznal gospodarske spremembe v ZDA, zlasti v njegovem domačem New Jerseyju. Swan, ki ga je revija Euromoney izbrala za najboljšega finančnega ministra lanskega leta, je navedel nekaj pesmi, na primer The River, ki govori o padcu gradbene industrije, ali o zgodbi o zapiranju tekstilnih obratov v pesmi My Hometown.