Mercator se je drugič zapored občutno pocenil, najverjetneje pa se ni treba bati, da bi padel pod 41.000 SIT, kolikor za delnice ponuja britanski sklad Altima. Foto: RTV SLO
Mercator se je drugič zapored občutno pocenil, najverjetneje pa se ni treba bati, da bi padel pod 41.000 SIT, kolikor za delnice ponuja britanski sklad Altima. Foto: RTV SLO
Sodčki nafte
Visoke cene nafte pomagajo le naftnim delnicam, kot so Exxon, ki je v ponedeljek pridobil odstotek. Foto: EPA

Čeprav srbski časopisi trdijo, da Altima v želji po pridobitvi večjega deleža v Mercatorju deluje usklajeno z Delto holdingom, so delnice Mercatorja drugič zapored padle za več kot dva odstotka, posli pa so se sklepali tudi pod 42.000 SIT. Prometa je bilo samo v rednem trgovanju za pol milijarde SIT.

Največ izgubila Pivovarna Laško
S pol manj prometa sledi 1,6 odstotka cenejša Krka. Istrabenz je cenejši za 0,3, Petrol za odstotek, Gorenje za 2,4 in Pivovarna Laško (enotni tečaj: 7.421 SIT) za 3,4 odstotka. Na prostem trgu so okrog 2,5 odstotka izgubile delnice sklada NFD, Infond holdinga in Lesnine. Borzna zabava, ki so jo sprožile številne špekulacije glede prevzema Mercatorja, se je torej za zdaj končala, ob morebitnih novih informacijah pa utegne biti na Ljubljanski borzi še zelo vroče.

Prvi aprilski minus indeksa SBI20
Slovenski borzni indeks, ki je v ponedeljek dosegel enoletni vrh, se je znižal za poldrugi odstotek, na 4.747 točk. Blue chip indeks SBITOP (1.074 točk) je prvič v svoji nekajdnevni zgodovini končal z minusom, s katerim se lahko "pohvali" tudi indeks PIX (3.949 točk), ki je do petka nanizal enajst zaporednih plusov.

Prodijeva zmaga pomagala milanski borzi
Po precejšnjih petkovih izgubah je Evropa nov teden začela spodbudno. V ospredju je bila borza v Milanu, kjer so se razveselili podatka, da bo volitve najverjetneje dobil Romano Prodi. Frankfurtski DAX 30 se je vrnil nad 6.000 točk, vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 (1.383 točk) pa je pridobil pol odstotka. Največ so pridobile energetske in rudarske delnice.

Nafta povsem blizu 70 dolarjem
Indeks Dow Jones se je zvišal za petino odstotka, na 11.141 točk. Po rasti so bile v ospredju naftne delnice, saj cena črnega zlata še naprej sili navzgor in se približuje 70 dolarjem. Tehnološki indeks Nasdaq (2.333 točk) se je znižal za četrt odstotka. Evropsko torkovo dopoldne je bilo zaradi skorajda rekordnih cen nafte negativno. Vrednost evra je 1,21 dolarja.