Izhodišča za reformo trga dela je resnorni minister Vizjak javnosti predstavil konec junija. Foto: BoBo
Izhodišča za reformo trga dela je resnorni minister Vizjak javnosti predstavil konec junija. Foto: BoBo

Da so te nuja, zdaj le s priporočili o spremembah opozarja tudi Evropa. Medtem ko trenutno na pokojninski reformi kakšnih posebnih dejavnosti ni, pa so izhodišča za delovnopravno zakonodajo znana. A sodeč po odzivih socialnih partnerjev - izhodiščem reforme trga dela nasprotujejo tako sindikati kot delodajalci - se zdi, kot da si je vlada za jesen naložila veliko breme. Na ministrstvu so kljub temu optimistični.

To da se z mnogimi izmed izhodišč delovnopravne zakonodaje ne strinjajo sindikati, ni presenetljivo. Veliko bolj pomenljivo je stališče delodajalcev, ki pri pogajanjih sploh ne želijo sodelovati. Sindikatom se zdijo izhodišča preveč splošna in zato je - tako predstavnik Zveze svobodnih sindikatov Andrej Zorko - govoriti o tem, da bi se z njimi ta trenutek lahko strinjali, nemogoče. "Nasprotujemo ukinitvi plačanega odmora za malico. In pa seveda nasprotujemo tudi ukinitvi dodatka za delovno dobo v takšni obliki, kot se predlaga. Odmor med delovnim časom vpliva tudi na delovni čas, dodatek za delovno dobo pa je ob zdajšnjem popolnoma neustreznem plačnem sistemu v Sloveniji bistveni element izplačane plače delavca."

Namesto poenostavljenim oblikam zaposlovanja, tako da bi si delodajalci lahko sami prilagajali potrebe po delavcih, smo zdaj priča dodatnim obremenitvam in še bolj zapletenemu sistemu, pravijo predstavniki Gospodarske zbornice. Tatjana Čerin tako pravi: "Pričakujemo neko diskrecijsko pravico delodajalca pri sklepanju in prenehanju delovnega razmerja in seveda pričakujemo tudi, da bodo odpovedni roki nekako enotni. Največ do 30 dni. Ne pa da se v bistvu vse veže na mesečno prisotnost posameznega delavca."

Čeprav se s ključnimi izhodišči socialni partnerji ne strinjajo, je državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Patricia Čular optimistična: "Vsak ima svoje pozitivne kot tudi negativne pripombe na izhodišče in verjamemo, da nam jih bo uspelo uskladiti. To je naše izhodišče pred samimi pogajanji. Kaj bodo pogajanja prinesla, bomo videli. Cilj, ki je zastavljen, pa verjamemo, da bomo dosegli."

Glede na tako zelo različna stališča samo pri delovnopravni zakonodaji je težko pričakovati, da bomo lahko kmalu priča učinkovitim reformam, ki so po mnenju mnogih edina mogoča rešitev za znižanje strukturnega primanjkljaja.

Urška Valjavec, Radio Slovenija

Pogajanja se začenjajo
Pogajanja se začenjajo